Előadás az EYOF-ról és más hazai nemzetközi sporteseményekről a pécsi konferencián

Előadás az EYOF-ról és más hazai nemzetközi sporteseményekről a pécsi konferencián

2014. 05. 17.
Megosztás

Magyarországi rendezésű sporteseményekről tartottak konferenciát a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sporttudományi Társaság együttműködésében, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Birkózó Szövetség társrendezésében. A pécsi tudományos fórumon dr. Tóth Miklós MOB-alelnök, dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató és Győrfi János osztályvezető is előadást tartott.

A konferencia a - július 7-12-ei - birkózó egyetemi és főiskolai világbajnokság támogató társrendezvénye volt. Az esemény a hazai rendezésű nemzetközi versenyek eddigi legjobb gyakorlatait, az arra való felkészülés szövetségi, sportszervezői, edzői feladatait tekintette át.

A konferencián köszöntőt mondott Pécs város részéről Vári Attila vezérigazgató (Pécsi Sport Nonprofit ZRT.), korábbi olimpiai bajnok vízilabdázó, dr. Zeller Gyula, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese és dr. Tóth Miklós, a MOB alelnöke, az MSTT elnöke. A konferenciának otthont adó Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karát dékánja dr. Betlehem József képviselte.

A konferenciát az egyetemi és főiskolai VB kapcsán Gáspár Tamás, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára kezdte, felidézve a múltban rendezett hazai nemzetközi birkózó eseményeket, a szervezés sikereit, a közelmúlt történéseit és sikeres harcait.

Dr. Tóth Miklós, az MSTT elnöke a nemzetközi sportesemények sporttudományos hátterének bemutatása közben olyan érdekfeszítő témákra is kitért, mint a fogyatékos sportolók versenyre történő felkészítésének sporttudomány által támogatott lehetőségeinek bemutatása.

Dr. Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója az EYOF hazai rendezésének mintáján mutatta be a hazai rendezésű nemzetközi versenyek megpályázásának, jogi hátterének komplexitását. Sikeres előkészítés mögött rejlő rendkívül összetett folyamat bemutatásával láttatta, hogy hányféle aspektusra kell figyelemmel lenni, a nemzetközi szervezetek elvárásainak maximális teljesítéséhez.

Az EYOF megrendezésének elnyerése Győr városának és Magyarországnak is óriási siker, továbbá a megrendezést követően jelentős presztízsemelkedéssel járhat a magyar sport egészére nézve is.

Dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára az Universiade szereplés magyar sikeréről, valamint a jövőbeli megrendezésre irányuló magyar pályázat lépéseiről és a felkészülésbe fektetett munka tapasztalatairól, a tanulási, felkészülési folyamat jövőbeli hasznáról és a rendkívül értékes tapasztalatairól beszélt. Az elvégzett rendkívül komoly munka jelentős tapasztalattal, sőt értéknövekedéssel járt. A pályázat minősége emelte a magyar egyetemi sport elismertségét, megalapozta jövőbeli sikereit!

Schmidt Gábor, a Nemzeti Sportközpontok főigazgató-helyettese a nemzetközi versenyek sportlétesítmény-hátterének nemzetközi követelményiről, kiemelkedő példáiról, a hazai lehetőségekről, fejlesztésekről és a közeljövőben megvalósuló beruházásokról adott elő egy szélesívű, magas színvonalú látványos előadást.

Orendi Mihály, a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatója a debreceni létesítmény-fejlesztéseket és a közelmúlt kiemelkedő világversenyeit mutatta be. A sportesemény-szervezés debreceni sikertörténeteinek hátterét, a rendkívüli rendezések időütemezését, a problémamegoldás HR hátterét és azt a tanulási folyamatot ismertette, amire a nemzetközi sportesemények rendezése következtében az ezzel foglalkozó kiváló szakmai csapat szert tett.

Ferenczy Anikó, a Magyar Turizmus Zrt. kongresszusi igazgatója nem csak a „Sport nagyköveti Program” lehetőségeire, hanem a turisztikai szempontok kiemelkedő nemzetgazdasági jelentőségére is felhívta a figyelmet. Előadása minden jelenlévő és minden potenciális sportág számára rendkívül hasznos volt, mert a turisztikai szempontok megismertetésével, a hazai rendezésű nemzetközi versenyek tekintetében olyan elengedhetetlen szempontokat ajánlott a hallgatóság figyelmébe, amelyek immár elkerülhetetlenek a modern versenyrendezésben.

Kovács Antal, a Magyar Judo Szövetség alelnöki minőségében edzői szempontból vázolta a felkészülés nehézségeit, jelezve az egymást követő, sűrű versenyek miatt a felkészülés kialakításának problémáit. Edzői szempontból a makro- és mikrociklusok tervezésében - a rendelkezésre álló rövid felkészülési időtartamok korlátozó meghatározottságainak kivédése érdekében - vázolta a lehetséges teendőket a világversenyekre történő felkészülésben. Előadásáról - külföldi útja miatt - egyenesen a reptérre sietett, de a hátráltató nagy eső ellenére, az előadók készséges segítségével, előadását sikeresen megtartotta.

A közelmúlt kiemelkedő történéseiről Ágoston Judit, a Magyar Jégkorong Szövetség marketing és PR menedzsere számolt be. A 2013-as Divízió I -es jégkorong világbajnokság szervezési tapasztalatairól beszélt, előadásában a tervezés rendkívüli összetettségéről, de olyan különlegességekről is beszámolt, mint a meglepetésszerű „gerillaszurkolás”.

A kézilabdasport hazai rendezésű nemzetközi eseményeiről Marczinka Zoltán, a Magyar Kézilabda Szövetség sportigazgatója tartott minden részletet kimerítő előadást. Vázolta a közelmúlt kézilabdás sikereinek szervezési hátterét, az izgalmakat a rendkívül aktuális magyar – horvát rendezésű női Európa-bajnokság részleteibe való beavatás jelentette. A felkészülés bonyolultságát, annak 52 szempontját sikerült röviden bemutatnia. A felkészülés minősége, előrelátó tervezése intuálta, sőt bizonyította a részvevők számára a megvalósuló szervezés kiemelkedően magas színvonalát.

A konferencia utolsó előadásában a világversenyek kommunikációs és marketing hátterének hihetetlen átalakulását ismerhették meg a résztvevők Szalay Pétertől, a Telekom Sporthír Szolgálatának vezetőjétől. A múlt és a jelen párhuzamos elemzése mutatott rá a rendkívüli változásokra, ami a világversenyek rendesében végbement. A modernizálódás olyan léptékű, amely döntően és alapvetően megváltoztatták a tudósítók, fotóriporterek, kommunikációs szakemberek munkáját, ezen vívmányokat minden hazai rendezésű világversenyt szervező sportágnak figyelembe kell vennie.

A rendezvény záróakkordjaként az öttusa sportág legkiemelkedőbb, legünnepibb felemelő pillanatait ismerhették meg az érdeklődők. Az öttusa sportág belső változásait, modernizálódását – amelyet természetesen a média igényei is befolyásolták – a korabeli archív felvételek alapján többek között az előadó Martinek János, de olyan kiemelkedő sportemberek, mint Fábián László, Balogh Gábor teljesítményét is megismerhették az érdeklődők. Az öttusasport történeti változásait rendkívül érdekes volt nyomon követni. A magyar sport, jelen esetben az öttusa sikereinek rövid áttekintése után szinte ünnepi hangulatban záródott a konferencia.

Györfi János, a MOB osztályvezetője a konferencia összefoglalásában kitért a magyar versenysport kiemelkedő hagyományaira, a nemzetközi versenyek sikeres hazai rendezésére, a magyar sport értékeire, ugyanakkor jelezte, hogy a világversenyek rendezése a XXI. században nem nélkülözheti az innovációt, új módszerek, új eszközök beépülését pl. „intelligens stadion” megvalósítását vagy plusz vendégéjszakákat generáló szabadidősportos, diák és egyetemi sportos, vagy fogyatékkal élők sportjára is lehetőséget adó sportrendezvényekkel, lehetőségekkel való kiegészítést. A sportos „rendezvényholdudvart” tökéletesen egészítheti ki a kulturális rendezvényekkel történő szoros tudatos összekapcsolás, és nem utolsó sorban mindig szervesen „benne lévőnek” kell lennie a hazai sportversenyek üzeneteiben az etikai tartalomnak a fair play szellemiségének, és annak tudatos átadási szándékának.

Ezzel a gondolattal zárult az esőáztatta Pécsett a hazai rendezésű világversenyek rendezésének komplex áttekintését sikeresen megvalósító konferencia.

(MOB)