Először versenyezhetett - unitardban - egy női súlyemelő

Először versenyezhetett - unitardban - egy női súlyemelő

2012. 08. 03.
Megosztás

Történelmet írt a londoni olimpián egy tunéziai súlyemelőnő: a 19 esztendős Gada Hasszáni ugyanis az olimpiák történetében első ízben léphetett a dobogóra az úgynevezett "unitardban", azaz egyrészes, testhezálló, a bokától a csuklóig és a nyakig mindent elfedő, feszes dresszben, amit a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség hivatalosan egy évvel ezelőtt forradalmi módon engedélyezett.

A vallási alapú "mezviselés" több sportágban már régóta gondot okozott, és a súlyemelésben korábban csak a fejkendő, az úgynevezett hidzsáb viselése volt engedélyezett. Az egész testet lefedő dressz viselése a szövetség tavalyi döntésig tilos volt, és a súlyemelő hölgyek - férfitársaikhoz hasonlóan - csakis fedetlen karokkal, illetve ugyancsak fedetlen alsó lábszárral indulhattak a versenyeken. A változtatást egyébként az amerikai súlyemelők szövetsége kezdeményezte, mégpedig a muszlim súlyemelőnők érdekében.

Az „unitard” – hála a tunéziai versenyzőnőnek – ily módon az olimpiák történetében Londonban debütált. Szemtanúk szerint Hasszániból nem sok látszott, mert nemcsak „unitardot” hanem hidzsábot is viselt. Mindez azonban nem segítette éremhez, az úttörő tunéziai sportoló ugyanis a középmezőnyben végzett. Egy különleges olimpiai Guiness-rekord azonban mégiscsak az ő nevéhez fűződik majd.

(Forrás: MTI)