Élsportolók diplomáját támogatja a kormány

Élsportolók diplomáját támogatja a kormány

2013. 03. 19.
Megosztás

A kormány döntése értelmében az új ösztöndíjrendszer a kimagasló eredményeket elérő versenyzők hazai továbbtanulását, élsportolóink itthon maradását támogatja.

A 2013/2014-es tanévtől közel félszáz élsportoló első diplomájának megszerzéséhez, félévente, nettó 1 250 000 Ft-os ösztöndíjjal járul hozzá a magyar kormány. Az ösztöndíjat a kimagasló sporteredményekkel büszkélkedő hallgatók igényelhetik, legfeljebb 35. életévük betöltéséig. Az újfajta hallgatói támogatás elnyerésének feltétele, hogy a pályázó teljesítse a felsőoktatási képző intézmény által előírt tanulmányi eredményeket és a Magyar Olimpiai Bizottság által meghatározott sportolói kötelezettségeket.

Különösen indokolt esetben a Gerevich-ösztöndíjas sportolók is pályázhatnak a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjára, az olimpiai életjáradékban részesülő sportolók azonban ezt a támogatási formát már nem vehetik igénybe.

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj Kuratóriuma félévente dönt az ösztöndíjakról, amit havonta utalnak a felsőoktatási intézmények.

A támogatási rendszer versenyképességének biztosítása érdekében a felsőoktatási intézmények egyedi esetekben kezdeményezhetik a támogatási összeg mértékének az európai vagy a tengerentúli ösztöndíjak mértékéhez való igazítását.

(Forrás: Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkárság)