Emlékeznek: „Gyere, Egérke, gyere, kicsi lány” – 90 éves Vitray Tamás

Emlékeznek: „Gyere, Egérke, gyere, kicsi lány” – 90 éves Vitray Tamás

2022. 11. 07.
Megosztás


November 5-én töltötte be 90. életévét Vitray Tamás, a hazai televíziózás egyik legendája, több olimpián is közvetítő riporter, a TeleSport egykori főszerkesztője, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnökségének tagja, ma a szervezet tiszteletbeli tagja.

Vitray Tamás összesen huszonegy – téli és nyári – olimpiáról közvetített. A 2004-es athéni volt a 10. nyári játékok, amelyen az ő közvetítését is hallhattuk. A 2008-as olimpia volt az első, amelyet már nem a Magyar Televízióban közvetített (nem is utazott el a helyszínre), a kajak-kenu versenyek kommentátora volt a Eurosporton, valamint az RTL Klub Híradójában foglalta össze naponta az olimpia eseményeit.

Számos legendás olimpiai közvetítés kapcsolódik a nevéhez. Közvetítette többek közt Egerszegi Krisztina úszó szöuli, Darnyi Tamás úszó barcelonai, Czene Attila úszó, vagy éppen a Kolonics György és Horváth Csaba alkotta kenupáros atlantai győzelmét is.

A televíziós szakember sportvezetőként több szervezetben is dolgozott, köztük a Magyar Olimpiai Bizottságban. Schmitt Pál elnöksége alatt tagja volt az 1989-ben alakult szabadon választott Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének, ahol beválasztották a Sajtó- és Propaganda Bizottságba, majd 1991 és 1997 között a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének, 2005-ig pedig a közgyűlésének volt tagja.

Vitray Tamás életútjáról bővebben 80. születésnapja alkalmából írtunk.

A Magyar Olimpiai Bizottság 1995-ben MOB Érdeméremmel tüntette ki, ma a honi ötkarikás szervezet tiszteletbeli tagja.

Kedves Tamás, Isten éltesse!

(MOB; fotó: MTI/Németh Ferenc)