Emlékművet avattak a helsinki hősök tiszteletére

Emlékművet avattak a helsinki hősök tiszteletére

2022. 10. 12.
Megosztás


Emlékművet avattak az 1952-es helsinki olimpia érmeseinek emlékére Székesfehérváron, a Bregyó Parkban az ötletgazda főszervező Kű Lajos olimpiai ezüstérmes labdarúgó, az Aranycsapat Alapítvány a Kárpát-medence Diáksportjáért szervezet elnökének kezdeményezésére. Az emlékmű alkotója Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész.

Az alkotás egy könyvet és egy könyvespolcot formál meg, amely több helyen nyitva van, lapjain az összes érmes neve olvasható, a borítón magyar címer, MOB-címer és 1952 Helsinki felirat is olvasható.

A több mint kétórás keddi avatóünnepségen az olimpiai család prominensei mellett részt vettek városvezetők, politikusok, egyházi személyiségek, különböző szerevezetek, iskolák képviselői. Az olimpiai mozgalmat többek közt Rejtő Ildikó olimpiai bajnok vívó, a Nemzet Sportolója, Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó, dr. Bodnár András olimpiai bajnok vízilabdázó, Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó, Foltán László olimpiai bajnok kenus, Kovács József olimpiai ezüstérmes labdarúgó, Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára és Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára is képviselte.

Az emlékmű felállításának fővédnöke, Kásler Miklós professzor, miniszterelnöki biztos egy korábbi sajtóeseményen arról beszélt: a magyar olimpiai szerepléseket jelentősen befolyásolta, hogy „a Trianon után halálra ítélt ország az életképességét igyekezett megmutatni". Hozzátette: a magyar tehetség megmutatkozott a sportban is, a hazaszeretet vitte előre a sportolókat. Mint mondta, a nyári olimpiák közül kétségtelenül kiemelkedik Helsinki az érmek száma miatt, amelynek Melocco Miklós szobrászművész alkotásával méltó emléket állítanak.

Kű Lajos volt válogatott labdarúgó, az Aranycsapat Alapítvány elnöke, ötletgazda felidézte, hogy két évvel ezelőtt született meg a gondolat, amikor az Aranycsapat-év kapcsán meghívták Helsinkibe, ahol 1952-ben a magyar küldöttség 16 aranyat, 10 ezüstöt és 16 bronzot nyert. Nemzeti zarándokhely felállítását szerette volna elérni Finnország fővárosában, de nem járt sikerrel, viszont Székesfehérvár „tárt karokkal" fogadta az elképzelést. Megjegyezte, hogy az 52-es hősök közül három érmes él még: Keleti Ágnes tornász, Benedek Gábor öttusázó és Gyenge Valéria úszó.

Az október 12-ei eseményen köszöntőt mondott többek közt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Spányi Antal megyés püspök. Az átadóra Tolcsvay Béla énekmondó egy dalt, Döbrentei Kornél költő pedig egy verset írt. A kezdeményezést mindvégig támogató Ismerős Arcok zenekar is bekapcsolódott az ünnepségbe, de fellépett Sinkovits-Vitay András előadóművész, Boros Mihály zongoraművész, Petrás Mária népdalénekes, Mészáros János Elek operaénekes, Németh Nyiba Sándor olimpikon birkózó, költő, továbbá a 100 tagú cigányzenekar különítménye is.


Az eseményről készült rövid összefoglaló videónkat a képre kattintva nézhetik meg.


(MOB, MTI; fotó: MOB)