Emléktáblát állítottak Szarka Zoltán tiszteletére

Emléktáblát állítottak Szarka Zoltán tiszteletére

2022. 08. 16.
Megosztás


Szépszámú tisztelője jelenlétében avatták fel a Haladás Sportkomplexum Rohonci úti bejáratánál Szarka Zoltán olimpiai bajnok emléktábláját. Augusztus 12-én, éppen ezen a napon ünnepelte volna 80. születésnapját a Haladás VSE legendás kapuvédője. Ebből az alkalomból a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület – a Nagy Béla Program támogatásával – emléktáblát állított az egykori kiváló labdarúgó tiszteletére, aki a Halmay Egyesület alapító tagja volt és haláláig az elnökségében is tevékenykedett.

Az olimpiai himnuszt követően Gál László, az olimpiai baráti kör elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd méltatta Szarka Zoltán életútját. Felidézte pályafutásának legnagyszerűbb eredményeit, kiemelve, hogy mindez ideig ő a több, mint száz éves zöld-fehér egyesület egyetlen olimpiai bajnoka. Pályafutásának megkoronázását a mexikói ötkarikás játékokon szerzett olimpiai bajnoki cím jelentette. A hagyományőrző egyesület életében is tisztelte és megbecsülte prominens tagját és ezt teszi halála után is. „Szarka Zoltán a sportpályán szerzett olimpiai bajnoki címet, de ő az életben is olimpia bajnok volt” – zárta beszédét a halmaysok elnöke.

Ezt követően Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője, aki szombathelyi születésűként különösképpen figyelemmel kíséri szülővárosa eseményeit, beszédében azt emelte ki, hogy a legendás hálóőrt nem csak Vas megyében, de az egész országban szerették és elismerték tudását. Ki tudja hány pontot vagy pontokat köszönhetett a csapat a nagyszerű sportembernek? – tette fel a kérdést a szövetség szóvivője. Szarka Zoltán pályafutása a fiatalok számára is követendő példa lehet, aki sportszerű életvitelének köszönhetően még 50 év felett is beállt a lécek közé.

Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sportújságírók Szövetségének képviselője Szarka Zoltán szerénységét emelte ki, aki szorgalmának és megbízhatóságának köszönhetően igazi példakép lehet a következő generációk számára. Nagyon örül annak, hogy személyesen is ismerhette a bajnokot, és nagy becsben tartja a tőle kapott Haladás VSE jubileumi kiadványokat. Megtisztelő volt számára, hogy a bajnok 75. születésnapján ő emlékezhetett meg róla, a gyönyörű síremlékénél. Elismerését fejezte ki a szombathelyi olimpiai kör több évtizedes hagyományőrző tevékenységéért, akik már tizenharmadik emléktáblájukat állították.

Az ünnepei beszédek sorát Király Gábor, Szarka Zoltán egykori tanítványa, 108-szoros válogatott labdarúgó zárta. Személyes élményeit idézte fel nevelőedzőjével kapcsolatban, a meghatódottságtól néha el-elcsukló hangon. Kiemelte, hogy Zoli bácsi nemcsak edző volt, hanem nevelő is, aki a ma az utánpótlásban dolgozó kapusoknak elindította szakmai pályafutását, akitől rengeteget tanultak. Bár az élet hosszú ideig messze sodorta Szombathelytől, azonban egykori edzőjével akkor sem szakadt meg a kapcsolata. Kikérte véleményét, amelyet ő őszintén el is mondott, nem volt érdeke, hogy udvariaskodjon vele és csak a pozitív dolgokat mondja el. „A legendák mindig velünk lesznek és kötelességünk emlékük ápolása” – zárta gondolait az olimpiai bajnok hálóőr leghíresebb tanítványa.

Az ünnepi beszédeket követően Szarka Zoltán felesége, Tünde lánya és Zoltán fia, a kapus szakmát továbbvivő unokája, Lévay Gergely, valamint Gál László, a Halmay Egyesület elnöke közösen leplezték le a legendás kapus emléktábláját.

Az avatási ünnepség végén koszorút helyeztek el az emléktáblánál a rendező Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület mellett dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, dr. Horváth Attila, Szombathely MJV alpolgármestere, Szabó József, Répcelak város polgármestere, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Haladás VSE, a Haladás Kft., a Haladás Sportkomplexum és a Haladás Öregfiúk Klubja képviselői. A Szarka család gyertyagyújtással tisztelgett az olimpiai bajnok kapuvédő emléke előtt.

(MOA/Gál László; fotó: Szakály Ferenc)