Emléktáblát avattak Szondy István tiszteletére

Emléktáblát avattak Szondy István tiszteletére

2022. 05. 10.
Megosztás


Ezentúl újbudai emléktábla is őrzi a nevét a fair play-díjas olimpiai és világbajnok hatszoros magyar bajnok öttusázónak, Szondy Istvánnak. A május 10-ei táblaavatáson többen is megemlékeztek a magyar öttusa örökös bajnokáról, az egykori kiváló edzőről.

Szondy István (1925-2017) Helsinkiben csapatban arany-, egyéniben bronzérmes lett, mindemellett két világbajnoki aranyat, valamint egy-egy vb-ezüstöt és -bronzot is jegyez. Versenyzői pályafutását követően lett edző, több külföldi munkát is elvállalt. A sportember Berettyóújfalun született, Cegléden helyezték örök nyugalomra.

1950-ben a Testnevelési Főiskolán diplomázott. 1952-től a Budapesti Fáklya öttusaedzője volt, majd 1956-tól 1999-ig Németországban, többek közt a frankfurti Goethe Egyetemen testnevelőként is dolgozott, edzősködött és az ottani vívószakosztály vezetőedzője volt. 1965-től az Egyesült Államok, 1969-től az NSZK öttusa-válogatottjának szövetségi kapitánya.

Kétezerben települt haza, amíg egészségi állapota engedte, rendszeres résztvevője volt a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja eseményeinek, a magyar olimpiai mozgalom rendezvényeinek, kapcsolatot ápol az öttusacsaláddal.

Elismerései közt magyar fair play-díjas, Csik Ferenc-díjas, Cegléd és Berettyóújfalu díszpolgára.

A bajnokról Újbudán megemlékezett az öttusaszövetség korábbi főtitkára, Pécsi Gábor, a Ceglédi Sportmúzeum igazgatója, a MOB tiszteletbeli tagja, Magyar László, valamint Újbuda polgármestere, dr. László Imre.

A megemlékezésen részt vett többek közt a Magyar Olimpiai Akadémia és a Magyar Öttusa Szövetség főtitkára, Győr Béla és Gallai István, valamint a bajnoktársak képviseletében Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó és dr. Török Ferenc olimpiai bajnok öttusázó.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter, MTI)