Vadnai jonatan

Érdi Mária és Vadnai Jonatán is olimpiai kvótát szerzett a hágai világbajnokságon

2023. 08. 20.
Megosztás

Bár még az ILCA hajóosztályban nem fejeződött be a világbajnokság, de a vasárnapi éremfutam előtt biztossá vált, hogy Érdi Mária és Vadnai Jonatán is megszerezte az olimpiai kvótát.

A World Sailing Világbajnokság utolsó előtti napján, pénteken nem sikerült futamot rendezni Hágában, ezért a csoportküzdelmek utolsó napjára, augusztus 19-ére, szombatra két-két futama maradt az ILCA 6 és az ILCA 7 hajóosztálynak is.

Érdi Mária az ILCA6 kategóriában a kilencedik futamban volt 26., majd hátszélben, mintha zsinóron húzták volna, jött előre a tizenegyedik, tizedik, kilencedik helyre – majd egy szélváltás után a 32. helyen vette a lenti bóját, végül 49. lett, ez messze a legrosszabbja a világbajnokság során, szerencsére kiejthette. A tizedik futamban helyreállt a világ rendje, Mári fokozatosan javulva végül negyedik lett. Ezzel harmadikként került a vasárnapi éremfutamba.

Vadnai Jonatán az ILCA7 hajóosztályban a kilencedik futamban óriásit küzdött, valahonnan a 40. hely tájékáról dolgozta fel magát tizenhetediknek. Ez a javítás sorsdöntő lett az olimpiai részvétel szempontjából. A tizedik futamban végül 35. lett. Így alakult ki tíz futam után a végeredmény, a 19. hely, amely nemzetek közt a 14. (Az első 16 nemzet szerzett ezen a világbajnokságon olimpiai kvótát.) Vadnai Benjamin ezen a napon 27. és 50. helyével végül 49. lett.

Szörfosztályban voltak még magyar résztvevők a hágai olimpiai kvalifikációs vitorlázó világbajnokságon. Férfi iQFOiL osztályban Sánta Bence 76., Bors Máté 86. lett a 93 induló közül, 14 futam után. Női iQFOiL kategóriában Szentiványi Sára 86. lett a 88 induló közül.

(MOB-Média)