Éremesőt hozott az új úszógeneráció Rómában

2022. 08. 18.
Megosztás

Magyarország 15 éremmel a nemzetek közt a második helyen végzett a római úszó Európa-bajnokságon, a medencés számokban. Az olimpiai bajnok Milák Kristóf 3 aranyat és 1 ezüstöt nyert.

A házigazda olasz csapat óriási fölénnyel végzett az élen az éremtáblázaton a római Európa-bajnokság medencés úszóversenyeiben 13-13 arannyal és ezüsttel, 9 bronzzal. A magyarok 5 arany-, 7 ezüst- és 3 bronzéremmel másodikok, Nagy-Britannia 4 aranyat, 5 ezüstöt és 6 bronzot számlál. Összesen húsz ország nyert érmet. Az Európa-bajnokságról húsz magyar úszó térhet haza valamilyen éremmel.

A legeredményesebb magyar az olimpiai arany- és ezüstérmes olimpiai bajnok, háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnok Milák Kristóf lett.

Vizes Eb  Úszás - Milák Kristóf aranyérmes 200 méter pi

Róma, 2022. augusztus 16. A késõbb gyõztes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás döntõjében a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 16-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Dr. Sós Csaba szövetségi kapitány – aki egyben a MOB Sportszakmai Bizottságának is tagja – szerint medencés úszásban az európai eredményességet tekintve megtörtént a generációváltás a magyar csapatban. A szakember már a júniusi, hazai világbajnokság előtt jelezte a fiataloknak, hogy akik komolyan gondolják a párizsi olimpián való szereplést, azoknak már az idei világversenyeken is meg kell mutatniuk magukat. „Az első lépcsőfok megvolt, azaz európai szinten megtörtént a generációváltás, világszinten pedig azt kell, hogy mondjam elkezdődött, hiszen például Molnár Dóra és Kovács Benedek, akik itt érmet szereztek, a Duna Arénában már döntősök voltak a világbajnokságon. Elindult egy folyamat, de nem gondoljuk, hogy ez már végleg lezajlott volna" – mondta az MTI-nek a szakember.

Vizes Eb  Úszás

Róma, 2022. augusztus 16. Jakabos Zsuzsanna (j) és Hosszú Katinka a nõi 200 méteres pillangóúszás elõdöntõje után a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 16-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Aranyérmesek: Milák Kristóf, Márton Richárd, Holló Balázs, Kós Hubert, Mihályvári-Farkas Viktória, Németh Nándor és Mészáros Dániel.
Ezüstérmesek: Milák Kristóf, Jakabos Zsuzsanna, Kovács Benedek, Verrasztó Dávid, Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Márton Richárd, Mihályvári-Farkas Viktória és Mészáros Dániel.
Bronzérmesek: Késely Ajna, Hosszú Katinka, Molnár Dóra, Jakabos Zsuzsanna, Ábrahám Lilla és Pádár Nikolett.

Vizes Eb -Késely Ajna bronzérmes 400 méter gyorson

Róma, 2022. augusztus 17. A harmadik helyezett Késely Ajna a célban a nõi 400 méteres gyorsúszás döntõjében a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Gratulálunk!