Északi síszámok: Három helyszínen négy nemzet legjobbja az élen

Északi síszámok: Három helyszínen négy nemzet legjobbja az élen

2013. 12. 23.
Megosztás

Síugrásban Stoch révén megint lengyel siker Engelbergben, Schonachban Lamy-Chappuis hajrázott a legjobban, csapatsprintben norvég és finn siker született Asiagóban.

Stoch két nap alatt kétszer győzött

A svájci Engelbergben folytatódott a síugrók világkupa-sorozata. A nagysáncon lebonyolított vasárnapi versenyt a lengyel Kamil Stoch nyerte meg a német Andreas Wellinger és a szombati győztes lengyel Jan Ziobro előtt. (a képen a három dobogós)

Az első sorozatban két osztrák, Gregor Schlierenzauer és Andreas Kofler szállt a legmesszebb, 133 méterre, de míg előbbinek ez az első helyhez, utóbbinak csak a nyolcadikhoz volt elég. Ez is jól jelezte, hogy mennyire szoros volt a mezőny, na meg az is, hogy a második Stoch mindössze két tizeddel maradt el az éllovastól, de a harmadik helyen álló Wellinger, a negyedik osztrák Wolfgang Loitzl és az ötödik norvég Anders Bardal is öt ponton belül volt az elsőhöz képest. A szombati győztes Ziobro viszont ezúttal 128 méterrel csak a 12. pozícióig jutott.

A második szériában lejjebb vitték a kapukat, így aztán rövidebbek lettek az ugrások is. Ziobro viszont most javított, és 133 méterével szépen lépkedett előre. Ezzel megverte Bardalt és Loitzlt is, ám Wellinger 129 és fél métere már elég volt arra, hogy 8 tizeddel elé kerüljön.
Stoch még őt is túl tudta szárnyalni fél méterrel, így ő állt az élre, amikor már csak Schlierenzauer volt hátra. Az osztrák azonban csak 128 és fél méterre repült, ezért nem csak az első helyről, de még a dobogóról is leszorult. Azaz vasárnap is lengyel siker született, viszont most nem Ziobro állhatott a dobogó tetejére, hanem Stoch, aki természetesen tovább növelte az előnyét az összetett világkupában.

Síugró-vk, Engelberg (Svájc)
HS 137: 1. Kamil Stoch (lengyel) 274.7 (132,0; 130.0), 2. Anders Bardal (norvég) 270.8 (131,0; 129.5), 3. Jan Ziobro (lengyel) 270.0 (128,0; 133.0)

A vk-sorozat állása 8 verseny után (még 19 van hátra):
1. Stoch 410 pont, 2. Gregor Schlierenzauer (osztrák) 352, 3. Anders Bardal (norvég) 311


A többi északi síszakágban is rendeztek vasárnap versenyeket: a sífutók az olaszországi Asiagóban, az északiösszetett-versenyzők pedig a németországi Schonachban mérték össze a tudásukat.

Északiösszetett-vk: Lamy-Chappuis hajrázott a legjobban

A németországi Schonachban folytatódott az északiösszetett-versenyzők világkupa-sorozata. A vasárnapi egyéni viadalt a francia Jason Lamy-Chappuis nyerte a német Johannes Rydzek és a japán Vatabe Akito előtt.

A síugrást ezúttal a nagy szél miatt törölni kellett, így a pénteki, úgynevezett provizórikus ugrás eredménye alapján kezdhették meg a versenyzők a 10 km-es sífutást. Ott a norvég Havard Klemetsen volt a legjobb, de csak hét másodperccel rajtolhatott előbb, mint az összetett világkupában vezető Eric Frenzel, és a szintén remek futó Vatabénak is csupán 9 másodperc volt a hátránya a harmadik helyen.

Ahogyan az várható volt, az üldözők gyorsan beérték a norvégot, aki le is szakadt, viszont féltávnál az élen összeállt egy tizenegy fős élboly. Az utolsó körben aztán az osztrák Lukas Klapfer nagyobb sebességi fokozatra kapcsolt, s ezzel eléggé széthúzta a mezőnyt.

A hajrára végül négyen maradtak, s közülük a korábbi összetettvilágkupa-győztes Lamy-Chappuis volt a leggyorsabb, megelőzve Rydzeket és Vatabét. Klapfer 1.7 másodperces hátránnyal leszorult a dobogóról, míg Frenzel csak nyolcadik lett. A franciának ez az idénybeli második győzelme, s ezzel összetettben feljött a harmadik helyre.

Északiösszetett-vk, Schonach (Németország)
GUNDERSEN-VERSENY: 1. Jason Lamy-Chappuis (francia) 23:47.1, 2. Johannes Rydzek (német) +0.7, 3. Vatabe Akito (japán) +1.1

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Eric Frenzel (német) 403 pont, 2. Vatabe Akito (japán) 341, 3. Jason Lamy-Chappuis (francia) 312

Sífutás: norvég és finn siker a csapatsprintben

Az olaszországi Asiagóban a férfiak és a nők klasszikus stílusú csapatsprintjével folytatódott a sífutók világkupa-sorozata. A győzelmet az előbbieknél a norvégok, az utóbbiaknál pedig a finnek szerezték meg.

A hölgyek fináléjában a finnek – Aino Kaisa Saarinen és Anne Kyllönen – erőltetett tempót diktáltak a táv közepétől kezdve, amivel csak a norvég egyes csapat (Ingvild Flugstad Östberg és Maiken Caspersen Falla) tudott lépést tartani. Az utolsó váltásnál azonban őket is sikerült lerázniuk, s végül magabiztos fölénnyel nyertek a norvég és a német duót megelőzve.

A férfiaknál két norvég és két orosz együttes mellett a kazahok küzdöttek a dobogós pozíciókért. A célegyenesben aztán Ola Vigen Hattestad csúszott be jobban, s szerezte meg az első helyet Eldar Rönninggel a norvég egyes váltó tagjaként, a kazahokat egy hajszállal lehagyva. Harmadikként a norvégok második csapata végzett.

Sífutó-vk, Asiago (Olaszország)

FÉRFI SPRINTVÁLTÓ (KLASSZIKUS STÍLUS): 1. Norvégia I 24:47.7, 2. Kazahsztán +0.0, 3. Norvégia II +2.1

NŐI SPRINTVÁLTÓ (KLASSZIKUS STÍLUS): 1. Finnország 19:15.7, 2. Norvégia I +9.6, 3. Németország +10.0

(Forrás: NSO, MTI)