Európa legjobbja a női négyes

Európa legjobbja a női négyes

2016. 06. 28.
Megosztás

Két arany-, három ezüst- és három bronz lett a magyar csapat első döntős napi mérlege a moszkvai Európa-bajnokságon. Az olimpiai számokban négy érmet, a női négyes révén közte egy aranyat lapátoltak össze eddig versenyzőink.

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összetételű csapathajó Moszkvában visszavágott a fehéroroszoknak a milánói világbajnokságon elszenvedett vereségért. A fehéroroszok kezdtek jobban, fél távnál azonban már Szabó Gabrielláék robogtak át az élen, s nem is tudta őket megfogni a rivális kvartett.

Storcz Botond az MTI-nek elárulta: a győzelemmel gyakorlatilag eldőlt, hogy ez az összeállítású női négyes indul majd Rióban. Azt gondolom, összeállt ez a csapat, éppen emiatt néztük már meg múlt héten, otthon a lehetséges variációkat, hogy megtaláljuk a legjobb összeállítású egységet. Nem akartuk, hogy az Európa-bajnokság után kelljen még kísérletezni" - fogalmazott a szakember.

„A magyar négyestől mindig kötelező feladat a győzelem. Tulajdonképpen eddig csak egyszer ültünk össze, és itt Moszkvában csúsztunk ki egyszer a csapathajóval. Ez volt az első pályánk és szerintem magunkat is megleptük azzal, hogy ilyen jól ment és nem estünk szét” – magyarázta Csipes Tamara.

„Jó első háromszáz méter után Tami hoppjára begyújtottuk a tartalékokat. Lényegében ez volt a taktikánk” – mondta el a döntő után Kozák Danuta.

„Igazából ez olyan takarékos pálya volt, biztosra mentünk, igyekeztünk jó mozgással megnyerni a versenyt” – tette hozzá Szabó Gabriella, míg Fazekas-Zur Krisztina arról beszélt, hogy van még feladatuk, de idejük is van arra, hogy jól elvégezzék azt a riói játékok előtt.

Vasbányai Henrik és Mike Róbert is bizakodik a szép eredményben a riói olimpián. Most, Moszkvába munkából, alapozásból érkezve bronzérmesek lettek C-2 1000 méteren, pedig a pálya első fele alapján álomnak tűnt az a dobogó. Oláh Tamás tanítványai azonban elővették nagyszerű hajrájukat, s végül a harmadik helyen zártak.

„Azt hiszem, magabiztosságot adhat nekünk, hogy munkából, nem csúcsformából is tudunk ilyen eredményt elérni. Végre normális pályát mentünk, ami sokat jelent nekünk" – mondta Mike Róbert, akinek párja, Vasbányai Henrik az olimpián egyesben is rajthoz áll.

Hogy hány számot tud vállalni Rióban Dombvári Bence, az még nagy kérdés. Mindenestre szombaton szép hajrájuknak köszönhetően ezüstérmes lett párjával, Hufnágel Tiborral K-2 1000 méteren.

„Nem a finis volt a mérvadó, hanem az, hogy az első ötszázon elmentünk, és egy kis előnyre tettünk szert. Aztán utazóban kiengedtünk, a végére pedig a megszokott finisünket hoztuk. Most nem hoppoltam, mert, most az már késő lett volna. Kétszázötven méternél éreztem, hogy húz alólam ki a hajó, vagyis Tibike korábban nyitotta meg a hajrát, én már csak próbáltam tartani a csapást vele és kibírtuk a végére" – mondta Dombvári Bence.

„Lehet, hogy Bence azt érezte, hogy én húzom, én meg azt, hogy ő tolja alám a hajót. Az indításom belső megérzés volt, ha akkor nem nyitjuk meg a hajrát, lecsúszunk a dobogóról” – tette hozzá Hufnágel Tibor.

Kifejezetten öröm volt nézni Kopasz Bálint versenyzését is K-1 1000 méteren. Az algyőiek 19 éves kajakosa már a második válogatón is nagyot ment, hiszen alaposan feladta a leckét a riói indulás jogát megszerző Dombvári Bencének. Ezúttal pedig nagyon éretten, taktikusan versenyezve a bronzérmet szerezte meg.

„Sokat edzettünk az elmúlt időszakban, annak eredménye ez a bronzérem. A szokásos taktika szerint versenyeztem, az első kétszázötven erős volt, az utazóm nyolcvan százalékos, majd az utolsó kétszázötven a maximum. Nem számítottam arra, hogy dobogós leszek, de szerettem volna a legjobb hat között zárni” – mondta szerényen Kopasz Bálint.

Egészen az Európa-bajnoki ezüstéremig jutott K-1 1000 méteren Takács Tamara. Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa Fazekas-Zur Krisztina helyére ugrott be, hiszen olimpiai bajnokunk az időrend alapján nem tudta vállalni az 1000 egyest a K-4 500 méteres indulás mellé.

Medveczky Erika pedig azt szerette volna, hogy fél órával a K-1 1000 méter fináléja után párjával, Takács Tamarával felérjenek a K-2 1000 méter rajtjához. Körülbelül egy percük maradt arra, hogy beálljanak a rajtgépbe, s végül remekül versenyezve a második helyet szerezték meg a szerb Milica Sztarovics, Benedek Dalma páros mögött.

Már az előfutam során minden idők legjobb idejét lapátolta ötszázas férfi négyesünk, a Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter, Somorácz Tamás összetételű hajó a döntőben sem engedte ki a kezéből a győzelmet, a fiúk remek versenyzéssel utasították maguk mögé a szlovák és a spanyol négyest.

Női C-2 500 méteren az első felnőtt Európa-bajnokságán szereplő Balla Virág és a rutinos Takács Kincső bronzérmes lett a fehérorosz és orosz duó mögött, s bár a lányok elégedettek voltak a szereplésükkel, utólag találtak változtatni valót a pályán.

Peking olimpiai bajnok kenusa, Vajda Attila – ahogy az elveszített ötkarikás válogató után nyilatkozta – utolsó C-1 1000 méteres versenyén állt rajthoz Moszkvában. A szegediek kedvence az elő- és középfutamok alapján a hatodik hely környékére jósolta magát, és noha nem tudott beleszólni a Sebastian Brendel-Szergej Tarnovszkij-Martin Fuksa trió csatározásába, rácáfolt saját jóslatára, a negyedik helyen zárt. „Minden várakozásomat felülmúlta ez az eredmény, boldog és elégedett vagyok – mondta Vajda Attila.

(mkksz.hu-MOB, fotó: MKKSZ)