Európa trónján a magyar kajak-kenu

2022. 08. 22.
Megosztás

A magyar kajak-kenu válogatott 14 érmet, 7 aranyat, 4 ezüstöt és 3 bronzot szerzett a vasárnap véget ért müncheni multisport Eb keretében megrendezett kajak-kenu Európa-bajnokságon, a dobogós helyek közül öt - 2-2-1 eloszlásban – olimpiai számban született.

A magyarok az éremtábla élén zártak; a 6 arannyal, 2 ezüsttel és 4 bronzzal záró házigazda németeket és a négy 1., hat 2. és három 3. hellyel végző spanyolokat megelőzve lettek a kontinensviadal legjobbjai.

Kohalmi rendessy 2

Hüttner Csaba szövetségi kapitány elmondta, hogy az ideit egy próbaévnek szánja a 2023-as kvalifikációs világbajnokság előtt. „Nem dőlhetünk hátra, a mezőny láthatóan nagyon erős. Tervet kell készítenünk arra, hogy akár az eredményesség rovására is, de jövőre megszerezzük a maximális számú kvótát. Sok versenyzőnk van, aki eredményes lehet az ötkarikás játékokon, s a lebonyolítástól függően sok friss emberre is lesz szükségünk Párizsban" – mondta.

Nagy bragato mobszalmaspeter

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is ellátogatott a Münchenben zajló multisport Európa-bajnokságra. „Természetesen figyelemmel kísértem a kajak-kenus eseményeket, úgy láttam, hogy nehéz a mezőny annak ellenére, hogy most volt a világbajnokság, ezzel együtt a fiatalok nagyon jól helytálltak. Ezt egyébként nemcsak kajak-kenura értem, tegnap kinn voltunk a tornán is, ahol a magyar csapat remekül szerepelt, mint ahogy az atlétáink is." A kajakosként olimpiai bajnok sportdiplomata kitért a két aranyat nyert Kopasz Bálintra. „Szerencsénk van, hogy van egy ilyen elkötelezett, alázatos kajakosunk, aki az olimpiai bajnoki cím után is tovább halad a saját útján, és nem enged meg magának lazításokat. Azt gondolom, hogy Bálint formája kitart Párizsig" - vélekedett Gyulay Zsolt, hozzátéve, a négyes alakul, és bár a németek elég jók, a magyaroknak arra kell törekedniük, hogy a négyes stabil legyen, mert az meghatározza egy kajakos nemzet erejét.

SZP 7542

Aranyérmesek: Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter, Kopasz Bálint, Pupp Noémi, Bragato Giada, Nagy Bianka, Kiss Blanka, Lucz Anna, Nádas Bence.
Ezüstérmesek: Adolf Balázs, Varga Ádám, Bragato Giada, Nagy Bianka, Rendessy Eszter.
Bronzérmesek: Mizsér Márk, Béka Kornél, Erdőssy Csaba, Erdélyi Tamás, Adolf Balázs, Fejes Dániel, Kiss Blanka, Lucz Anna, Csikós Zsóka, Gazsó Dorka Alida.

(MOB, MTI; fotó: MOB/Szalmás Péter)