Ezüst cipő, arany ember – 75 éves Fazekas László

Ezüst cipő, arany ember – 75 éves Fazekas László

2022. 10. 15.
Megosztás

Kapott ezüstcipőt és nyert olimpiai aranyérmet, majd Belgiumban akasztotta szögre a stoplist. Hetvenöt éves lett Fazekas László.

Fazekas László, alias Kapa – ahogy sportberkekben hívják – 1947-ben született Budapesten. A lila-fehérek ificsapatában kezdte pályafutását, de felnőtté érve sem hagyta el a Dózsát, az ott töltött cirka másfél évtized alatt 408 bajnoki mérkőzésen szerepelt és 210 góllal járult hozzá az újpestiek sikereihez. Kilenc magyar bajnoki címet szerzett, ebből hetet zsinórban. Háromszor lett gólkirály, utoljára 1980-ban, amikor is elhódította az Ezüstcipőt is.

A nemzeti csapatba 1968-ban került be, és még abban az évben olimpiai bajnoki aranynak örülhetett, mely sikerről így emlékezett vissza egy 1972-es interjúban: „Amikor Tokióban olimpiai bajnokságot nyertünk, még a Dózsa ifiben küszködtem, még az újpesti első csapat is álom volt számomra. Hogy olimpiás, sőt olimpiai bajnok legyek, arról nem is ábrándozhattam. Eltelt négy év és Mexikóban én is aranyérmet kaptam. Sportpályafutásom eddigi legszebb állomásának tekintem az olimpiai bajnokságot.” A müncheni és montreali játékokra ugyan nem utazott, de a válogatottnak egészen 1983-ig tagja maradt.

Szintén a válogatottban esett meg vele, hogy szépségkirálynővé választották. Igen, nem elírás, és álljon is itt a történet saját szavaival: „Novák Dezső végül már egy kicsit unalmassá vált a masinájával. Fotózott az utcán, a strandon, az üzletekben, a szállóban és az alagútban. Egy alkalommal Recifé strandjának árnyas teraszán lihegtünk, amikor Dezső felkiáltott: – Figyelem, szépségkirálynő-választás következik. Aki beszáll, álljon fel. Egyedül én álltam fel az egész társaságból. Éppen vittem a képeslapokat bedobni. Egy pillanatra visszafordultam, akkor kattant Dezső gépe. Ez a minden hájjal megkent show-man meg már hirdette is az eredményt: – A szépségversenyt abszolút fölénnyel Fazekas László nyerte. Elhatároztam, hogy megpályázom a Miss Universum-címet is. Határozottan lehet esélyem. Ha ott is egyedül indulok.”

33 éves volt, amikor a Royal Antwerpen csapatához szerződött, ezzel ő lett a második olyan magyar játékos, akit hivatalos engedéllyel engedtek külföldre szerződni. Aktív pályafutását is Belgiumban fejezte be, és edzői pályafutása is – egy rövid magyar kitérővel – a frankofón országhoz közötte. Egészsége sajnos az utóbbi időben meggyengült, de ahogy a héten a Nemzeti Sportnak nyilatkozta: optimista, és töretlenül hisz abban, hogy felépülhet. Mi az olimpiai család nevében nem is kívánhatnánk ezek után mást, minthogy sikerüljön neki!

Az Isten éltesse még sokáig Fazekas Lászlót!

(Képek: MTI)