IMG 1361

Fair Play-előadás az UNESCO sportminiszteri konferenciáján

2023. 06. 30.
Megosztás

Az UNESCO Bakuban tartotta a „MINEPS VII Global Sports Conference” nevű rendezvényét, melyen a testnevelésért és sportért felelős miniszterek és vezető tisztviselők mellett számos nemzetközi sportszervezet képviselője is részt vett. A Nemzetközi Fair Play Bizottságot dr. Kamuti Jenő elnök és Deregán Gábor igazgató képviselte, utóbbi az UNESCO felkérésére előadást tartott a fair play-ről, illetve az idén 60 éves szervezet tevékenységéről. A színvonalas prezentációt mintegy háromszáz résztvevő hallgatta meg a helyszínen.

A MINEPS, melyen közel negyven ország sportminiszteri szinten képviselte magát, alkalmat adott arra, hogy a világ sportvezetői kétoldalú megbeszéléseket folytassanak, amire napjainkban kifejezetten szüksége van a nemzetközi sportnak. A sportdiplomácia fontossága egyre inkább előtérbe kerül a világon, akár nemzeti, akár sportszervezeti szinten, mely ezen a nagyszabású, többnapos eseményen is egyértelműen látszott.

ELXN0964

A Nemzetközi Fair Play Bizottság vezetőit irodájában fogadta Farid Gayibov, azeri ifjúsági és sportminiszter, valamint Khazar Isayev, az Azerbajdzsáni Olimpiai Bizottság egyik alelnöke, a helyi fair play bizottság vezetője. A baráti hangulatú találkozón a közeljövő fair play-eseményeit vitatták meg a felek, melyek közül az európai díjátadónak szintén Baku ad majd otthont idén ősszel. A miniszter kifejezte elismerését a Nemzetközi Fair Play Bizottság tevékenységéért, egyben jelezte, hogy Azerbajdzsán nyitott a szorosabb, akár regionális együttműködésre is.

IMG 1334

A fair play képviselői a Nemzetközi Egyetemi Sport Szövetség (FISU) elnökével, Leonz Ederrel és fejlesztési igazgatójával, Fernando Parentével a július végén Kínában kezdődő nyári Egyetemi Játékokról, korábbi nevén Universiaderól egyeztettek. A chengdu-i eseményen a Nemzetközi Fair Play Bizottság – a két szervezet évek óta tartó együttműködésének köszönhetően – ezúttal is standdal vesz majd részt.

IMG 1329b

„Örülök, hogy egyik alapító szervezetünk, az UNESCO meghívására ismételten részt vehettünk a MINEPS-en. Nekünk, mint nemzetközi szervezetnek létfontosságú, hogy jelen legyünk az ilyen magas szintű találkozókon. Nagyon jó érezni a fair play iránt megnyilvánuló tiszteletet és érdeklődést. Miniszterek, elnökök, elismert sportvezetők gratuláltak a munkánkhoz. Természetesen bőven van még tennivalónk, de kijelenthetem, hogy az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt a fair play nemzetközi ismertsége, amit az itt kapott visszajelzések is megerősítettek” – foglalta össze bakui tapasztalatait Kamuti Jenő elnök.

(NFPB/DG)