IOC 24012024

Fair play-látogatás a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban

2024. 01. 26.
Megosztás

Dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság (NFPB, CIFP) elnöke látogatást tett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) lausanne-i központjában, ahol megbeszélést folytatott Angelita Teóval, a NOB Kultúra és Örökség Alapítvány igazgatójával. A találkozón a NOB részéről részt vett Frédérique Jamolli, a NOB Nemzetközi Kulturális Kapcsolatok vezetője, valamint a NFPB részéről Sunil Sabharwal, főtitkár.

A 2024-es év kiemelkedően fontos mindkét szervezet számára a párizsi olimpiai játékok miatt. Ennek fényében a sportvezetők egyeztettek az idei programokról, kiemelten az olimpiához kapcsolódó tervezett eseményekről. Dr. Kamuti Jenő először tájékoztatta Angelita Teót a tavalyi megjelenésekről, majd a 2024-re előkészítés alatt levő, illetve tervezett aktivitásokról. Az olimpia jegyében öt, NOB által elismert szervezet összefogásával egy konferencia van előkészítés alatt, melynek helyszíne Párizsban az UNESCO Palotában lesz az olimpia idején. Az elnök szintén meghívta a két sportvezetőt a júniusban Budapesten megrendezendő Olympic Qualifier Series-re (OQS), amire a NFPB kitelepüléssel készül. A jó hangulatú megbeszélésen a NOB képviselői hangsúlyozták a fair play fontosságát és az arra való figyelemfelhívást a sport terén. Mint elmondták, lehetőségeikhez mérten mindenben támogatják a Nemzetközi Fair Play Bizottság működését. A felek szorosabb, intenzívebb jövőbeni kapcsolattartásban egyeztek meg.

IOC 24012024 2
IOC/NOB

A Nemzetközi Fair Play Bizottság, a NOB által elismert szervezet, amelyet az UNESCO és számos rangos nemzetközi sportszervezet alapított 1963-ban. A bizottság elsődleges célja a sportszerűség és az esélyegyenlőség támogatása, valamint hivatalos elismerése azoknak a sportolóknak, valamint a sporttal kapcsolatos szervezeteknek szerte a világon, akik tisztességes játékot mutattak be a sportpályán, vagy pályafutásuk során, vagy akik a fair playt népszerűsítő tevékenységet folytatnak.

(NFPB/Deregán Gábor)