Fellobbant a 16. téli EYOF lángja

Fellobbant a 16. téli EYOF lángja

2022. 11. 07.
Megosztás

Az ikonikus Ara Pacis Augustae monumentális oltáránál gyújtották meg a béke lángját Rómában a közelgő 2023-as téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál apropóján.

Az olaszországi multisportesemény kezdete előtt 80 nappal az Európai Oimpiai Bizottságok (EOC), az itáliai kormány, az Olasz Nemzeti Olimpiai Bizottság (CONI), a 2023-as friuli venezia giuliai EYOF szervezőbizottság, valamint a római önkormányzat képviselői vettek részt a sport béke és harmónia előremozdítására hivatott eseményen, november 4-én.

Spyros Capralos EOC-elnök kiemelte, „Vuokatti sikerét látva biztosan sok tehetség és versengés szemtanúi leszünk Friuli Venezia Giuliában is”.

Raffaele Pagnozzi EOC-főtitkár, aki korábban a CONI főtitkáraként szolgált 10 éven át, megjegyezte: „Olaszország sok-sok éve mélyen gyökerező télisport-hagyományokkal bír Európában. Jövő évi házigazdáink remek kihívást támasztanak a 47 nemzeti olimpiai bizottság résztvevő sportolói elé”.

Giovanni Malagò CONI-elnök kiemelte, a béke lángjának meggyújtása fontos állomás a 2023-as EYOF-hoz vezető úton. „A ceremóniát követően a láng számos olaszországi régiót be fog járni, a barátság, tisztelet, kiválóság mint az olimpizmus és olimpiai értékeit népszerűsítve” – így a sportvezető.

A fáklya első útja San Marinóba vezet, amit majd 9 további állomás követ, mielőtt a béke lángja megérkezne a 2023-as téli EYOF helyszínére. A lángot az esemény kabalája, Kugy, a mormota is kíséri útján.

A 2023 január 21. és 28. között rendezendő multisporteseményen 47 ország 1300, 14 és 18 év közötti sportolója vesz majd részt 14 számban. A háttérmunkálatokat 1300 önkéntes is segíti, hogy minden versenyt zökkenőmentesen meg lehessen rendezni.

(EOC, fotó: EOC)