Fellobbant a láng Besztercebányán, rajtra kész a magyar csapat

2022. 07. 24.
Megosztás

A vasárnap esti megnyitóval hivatalosan is elkezdődött Besztercebányán a XVI. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. 48 európai nemzet több mint 2500 fiatalja mérkőzik 10 sportágban az érmekért a szlovák városban július utolsó hetében - igaz, a kézilabdázók Zólyom mellett, Gyetván lépnek pályára.

A besztercebányai EYOF eredetileg 2021-ben szerepelt a nemzetközi sportnaptárban, de mivel a pandémia miatt egy esztendővel elhalasztották a tokiói olimpiát, és hogy ne ütközzön időben az EYOF-fal, ezért azt is eltolták egy évvel, idén rendezik a fesztivált, jövőre pedig a "régi kerékvágás" szerint újra a páratlan esztendőben kerül rá sor.

2022-ben a magyar fiatalok 94-en, 9 sportágban mérik össze tudásukat a kontinens legjobbjaival (atlétika, judo, kézilabda, kosárlabda, tenisz, tollaslabda, torna, országúti kerékpár és úszás; a teljes programban még a röplabda szerepel, de ott nem vagyunk ezúttal érdekeltek).

IMG 4310

A belváros központi parkjában rendezett megnyitón a magyar zászlót az atléta Kriszt Sarolta és a judós Kenderesi Péter vitte. Az eseményen részt vett a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt, és Fábián László főtitkár is, valamint Bényi Szabolcs, a MOB Budapesti Olimpia Bizottság elnöke is. Már a helyszínre vonulás is nagy dzsembori volt, élvezték a fiatalok a történelmi városrészben. Menet közben a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Szabó Gabriella is csatlakozott a küldöttséghez.

20220724 014 EYOF 2022 BESZTERCEBANYA 01 megnyito

A megnyitón Besztercebánya polgármestere, Ján Nosko és az Európai Olimpiai Bizottság elnöke, Spyros Capralos is köszöntötte a résztvevőket. Emlékeztettek, hogy az előző EYOF-nak Baku adott otthont, megköszönték a szervezők és az önkéntesek munkáját, valamint külön köszöntötték a háború sújtotta Ukrajna delegációját.

Felkúszott az Európai Olimpiai Bizottság zászlaja Beethoven Örömódájára, majd esküt tettek a sportolók, edzők és játékvezetők, végül fellobbant a láng, a béke lángja Besztercebányán, 2022-ben. A lángot két olimpiai bajnok: Anastasiya Kuzmina biatlonista és Matej Tóth gyalogló gyújtotta meg. Ezek után komolyzenei, népzenei és könnyűzenei produkciók következtek.

Magyar lengyel elnok

Az eseményen természetesen sportdiplomáciai találkozókra is sor került, Gyulay Zsolt többek közt a lengyel elnökkel is találkozott.

A versenyek hétfőn kezdődnek; atlétika, kézilabda, kosárlabda, tenisz, tollaslabda és úszás szerepel a július 25-ei programban, ahol magyar fiatalnak szurkolhatunk. A helyszínekről ide kattintva lehet tájékozódni.

Fotóalbum itt található.

A nyári EYOF-ok eddigi érmesei ide kattintva találhatók.

(Fotó: MOB/Szalmás Péter, Vasvári Ferenc, Deregán Gábor)