007

Fellobbant a láng Friuli Venezia Giuliában

2023. 01. 21.
Megosztás

Fellobbant a láng az olaszországi Triesztben, és ezzel hivatalosan kezdetét vette a XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. Más kérdés, hogy mire a lángot meggyújtották, a sportolók gyakorlatilag kockára fagytak, hiszen a bevonulás előtt másfél órát várakoztak a kikötőben az orkán erejű szélben, mielőtt a tengerparti utcán végighaladva a fő térre értek, amely megtelt fiatal sportolókkal.

A bevonulásnak megadták a módját, a fő téren a házak falára az éppen bevonuló ország zászlaját vetítették falfestéssel, a már bent állók tapssal üdvözölték az érkezőket, és egyébként is bulihangulat uralkodott, hiszen a tizennégy és tizennyolc év közötti fiatalok mind szerették volna megélni a pillanatot, hogy hazájuk színeit képviselhetik egy nagy nemzetközi eseményen, ötkarikás öltözékben. A legtöbben egyébként először tehették ezt meg, úgyhogy ez is ünnepélyes aláfestést adott az eseménynek.

001

A magyar zászlót a curlinges Nagy Lola Olimpia és a snowboardos Barabás Bálint vitte.

MOB-Média

Az olaszok hosszú, szórakoztató műsorral készültek, végül azonban győzött a józan ész és úgy döntöttek, a metsző szél okán, amely kis túlzással kitépte a zászlóvivők kezéből a nemzeti lobogókat, lerövidítik a programot.

Az Európai Olimpiai Bizottság elnöke, Szpirosz Kapralosz nemes egyszerűséggel csak annyit mondott: „Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált megnyitom”, majd pedig a Városháza falára gyönyörű falfestéssel lángokat festettek, végül pedig megérkezett Jonatan Milan, Tokió kerékpáros olimpiai bajnoka a valódi fáklyával, és meggyújtotta a lángot.

010

Jonatan Milan, a 2021-es tokiói olimpia pályakerékpáros bajnoka lobbantotta fel a lángot.

MOB-Média

A 21 tagú magyar csapatból néhányan hiányoztak ugyan (mivel vasárnap reggel már edzettek meglehetősen távoli helyszíneken), ám a többség lelkesen cserélgette a kitűzőket és ismerkedett a többi ország sportolóival. Mondhatjuk, hogy ezzel a „foglalkozás” tulajdonképpen máris elérte a célját, hiszen a fiatalok számára az EYOF célja mindenekelőtt a nemzetközi tapasztalatszerzés és a kapcsolatok építése.

006

Az esemény kabalafigurája, Kugy.

MOB-Média

A multisportesemény szervezői munkájuk során a fenntarthatóságot is szem előtt tartották, és ezt egy jelképes ajándékkal is megmutatták: a bevonulásra minden nemzet kapott egy-egy aprócska fenyőfát, amelyet az ünnepség után a fiatalok visszaadtak. A szervezők elültetik ezeket a fákat, ami mindig felidézi majd a 2023-as téli EYOF emlékét.

IMG 7323

Magyar csapat a megnyitó előtt.

MOB-Média

Amelyet a jó eredmények tehetnek még szebbé – vasárnaptól a fiatalok azért küzdenek, hogy a saját határaikat feszegetve minél jobb helyezést érjenek el hazájuk színeiben.