001

Fellobbant a láng Krakkóban

2023. 06. 21.
Megosztás

A szerda esti krakkói megnyitóval hivatalosan is elkezdődött Kis-Lengyelországban a 3. Európa Játékok. A multisporteseményen 176 magyar sportoló vesz részt.

Lengyelország mindeddig legnagyobb multisporteseményén 48 ország mintegy 7300 sportolója vesz részt, köztük 176 magyar, akik összesen 22 sportágban, 25 szakágban mérkőznek meg a kontinens legjobbjaival. Az első napokban még 177 sportoló részvételében bíztunk, de a kardozó Márton Anna sérülés miatt nem indul, így 176-ra csökkent a Team Hungary.

20230621 001 KRAKKO 2023 megnyito
MOB-Média/Tumbász Hédi

A lengyel labdarúgóról, katonatisztről és sportvezetőről elnevezett Henryk Reyman Stadionban – a Wisla Kraków labdarúgócsapatának otthonában – rendezett megnyitón a magyar zászlót Madarász Dóra Eb-bronzérmes asztaliteniszező és Varga Ádám olimpiai ezüstérmes kajakozó vitte. Az első Európa Játékokon, Bakuban ez a megtiszteltetés a birkózó Veréb Istvánt érte, míg a másodikon, Minszkben a judós Ungvári Miklósnak jutott a feladat.

20230621 007 KRAKKO 2023 megnyito
MOB-Média/Tumbász Hédi

A bevonulásnál a görögök kezdték a sort, majd 20-ként jöttek a magyarok, és a házigazda lengyelek zártak. Fogadalmat tettek a sportolók és a játékvezetők, bírók.

A krakkói stadionban fellobbant az olimpiák egyik jelképe, a béke lángja. A lángfutás és lánggyújtás az egyik elengedhetetlen eleme az olimpiai jellegű multisportesemények esetében. Mint ismert, például a MOB Minszk előtt lángfutást szervezett Budapest fővárosában.

005
MOB-Média/Szalmás Péter

Krakkóban köszöntőt mondott Spyros Capralos, az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) elnöke. A sportdiplomata beszédében kitért a békére, köszönetet mondott a lengyel szervezőknek és önkénteseknek, és üdvözölte Európa sikeres, jelenlévő sportolóit. A játékokat Andrzej Duda lengyel elnök nyitotta meg. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach videón mondott köszöntőt.

A megnyitón részt vett és a Team Hungary-val vonult Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Fábián László főtitkár és dr. Bartha Csaba operatív igazgató is.

20230621 003 KRAKKO 2023 megnyito
MOB-Média/Tumbász Hédi

A 3. Európa Játékokon 22 sportágban 176 magyar sportoló (plusz az atléták) áll(nak) rajthoz; 13 település közül 12-ben vagyunk érdekeltek. Az esemény koordinációs bizottságának egyik tagja a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt.

Az atléták három divízióban sorra kerülő csapatversenye a többi sportágtól elkülönülve szerveződött, a sportág képviselőit nem a MOB akkreditálta, így ők nem szerepelnek a 176 fős sportolói létszámban.

008
MOB-Média/Szalmás Péter

Mint korábban megírtuk, összes éremtermésünk a két korábbi Európa Játékok summájaként 11 arany-, 10 ezüst- és 17 bronz-, összesen 38 medál. Ezzel a statisztikával „csap bele” a Team Hungary a 3. Európa Játékok versenyeibe.

20230621 005 KRAKKO 2023 megnyito
MOB-Média/Tumbász Hédi

Sportágak/szakágak, olimpiai (dőlt betűvel, amelyben nem indul magyar versenyző): asztalitenisz, atlétika, íjászat (csigás, olimpiai távú összetett), judo, kajak-kenu (síkvízi, szlalom), kerékpár (bmx, mountain bike), 3x3-as kosárlabda, ökölvívás, öttusa, rögbi, síugrás, sportlövészet, sportmászás, taekwondo, táncsport (breaking), tollaslabda, triatlon, vívás, műugrás és szinkronúszás (utóbbi kettőt a nemzetközi szövetség alapján egynek számoltuk). Nem olimpiai sportágak: karate, kick-box, muaythai, padel, strandkézilabda, strandlabdarúgás és teqball.

A 3. Európa Játékokkal kapcsolatos információk (hírek, a Team Hungary tagjai, program, helyszínek, eredmények) a MOB honlapján ide kattintva tekinthetők meg.

20230621 004 KRAKKO 2023 megnyito
MOB-Média/Tumbász Hédi

A multisportesemény honlapja: https://www.european-games.org.

(MOB-Média)