Gangwon yog faklya ioc hoc

Fellobbant a téli ifjúsági olimpia lángja

2023. 10. 03.
Megosztás

Fellobbant a 2024-es gangwoni téli ifjúsági olimpia (YOG) lángja október 3-án Athénban. A fáklya három hónapos „túrára” indul Dél-Koreában.

A hagyományos lánggyújtási ünnepséget a legendás athéni Panathinaikosz Stadionban tartották. Az eseményen Hong Zhang, a NOB gangwoni koordinációs bizottságának elnöke, Jin Jong-oh, Gangwon 2024 szervezőbizottságának társelnöke és a házigazda Spyros Capralos, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, az európai szervezet és a Görög Olimpiai Bizottság elnöke is részt vett.

Az olimpiai hagyományokat követve az ifjúsági olimpiai lángot parabolikus tükörben tükröződő napsugarak gyújtották meg, majd Héra templomának papnője továbbadta a lángot az első fáklyavivőnek, Belli Maria 17 éves sífutónak és biatlonistának; a 17 éves koreai műkorcsolyázó, Kim Hyun-gyeom és a 16 éves Yun Shin-ee freestyle síelő szintén tagja volt az első váltónak, a görög alpesi síelő, a 17 éves Vougioukas Apostolos mellett.

A láng Görögországból a Koreai Köztársaságba utazik, október 8-án érkezik Szöulba, majd november 7-től a YOG fogadó tartományának, Gangwonnak 18 városába látogat el. Sokcho-ból indul, és áthalad Goseong, Cheorwon, Samcheok, a 2018-as téli olimpiáról ismert Phjongcshang és Gangneung területén is.

A YOG házigazdái október 11-én ünnepséget tartanak a szöuli City Hall Plázában, az ifjúsági olimpia kezdete előtt 100 nappal.

A fáklyaváltó 2024. január 19-én ér véget, a téli ifjúsági olimpia nyitóünnepségén.

Jin Jong-oh izgatottan mondta köszöntőjét: „A láng a barátságot, a kiválóságot és a tiszteletet fogja szimbolizálni, miközben bejárja a Koreai Köztársaságot. Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a 'Szolidaritás útja' bevonja a fiatalokat, inspirálja a helyi közösségeket, miközben elősegíti feltörekvő sportolóink fejlődését is."

Hong Zhang azt mondta: „Ez egy különleges lehetőség lesz arra, hogy az ifjúsági olimpia terjessze az olimpiai szellemet a rendező országban, és felidézze a 2018-as phjongcshangi téli olimpiai játékok emlékét."

(olympic.org; fotó: olympic.org/HOC)