Gyaloglo valto illusztracio

Fény derült a párizsi olimpia atlétikai gyalogló csapatverseny formátumára

2023. 04. 09.
Megosztás

A World Athletics és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megállapodott a 2024-es párizsi olimpiai játékokon debütáló új gyalogló csapatverseny formátumáról.

Gyaloglo valto

Forrás: worldathletics.org (© Christel Saneh)

A Marathon Race Walk vegyes váltóban 25 csapat vehet részt, egy-egy férfi és női gyaloglóval, akik a maratoni távot (42,195 km) négy, nagyjából egyenlő távon teljesítik.

Minden versenyző két, egyenként valamivel több mint 10 km-es szakaszt teljesít, felváltva férfi, nő, férfi és nő váltással.

A maratoni távot az atlétika területén meglévő népszerűsége (maratoni futás) és az olimpiai hagyományokhoz fűződő kapcsolata miatt választották ki.

Az esemény ugyanazon a pályán kerül megrendezésre, mint az egyéni gyaloglóverseny, az Eiffel-torony lábánál, Párizs központjában, és körülbelül három óra alatt fejeződik be.

Hogy miként lehet kvalifikálni az olimpiára ebben a versenyszámban, ezt hamarosan közzétesszik.


Ridgeon

Fotó: worldathletic.org (© Philippe Fitte)

A World Athletics vezérigazgatója, Jon Ridgeon így nyilatkozott: „Izgatottak vagyunk, hogy egy újabb vegyes váltó szerepel az olimpiai programban, hogy egy versenyszámban bemutassuk női és férfi sportolóink ​​tudását. Ez a formátum innovatív, dinamikus és kiszámíthatatlan. Úgy gondoljuk, hogy a szurkolók könnyen megértik majd, izgalmas versenyeket tartalmaz, és ami még fontosabb, először biztosítja a nemek közötti teljes egyenlőséget az olimpiai atlétikai programban.”

A Marathon Race Walk vegyes váltó 2024. augusztus 7-én, szerdán 7.30-kor kerül megrendezésre, hat nappal azután, hogy az egyéni 20 km-es gyalogló versenyszámot augusztus 1-jén, csütörtökön megrendezik.

A teljes olimpiai atlétikai program augusztus 1-től 11-ig 11 napot ölel fel, és a játékok utolsó napján a női maratonnal zárul.

(Forrás: worldathletics.org)