Férfi olimpiai selejtezőt rendezhetünk jégkorongban!

Férfi olimpiai selejtezőt rendezhetünk jégkorongban!

2015. 05. 14.
Megosztás

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség napokban zajló prágai kongresszusán eldőlt, hogy Budapest 2016 februárjában olimpiai selejtezőtornát rendezhet. A jövő évi lehetőségről a hazai szövetség főtitkára már akkor is beszélt a mob.hu-nak, amikor a krakkói divízió I/A-világbajnokságon újra a világ 16 legjobbja közé került a magyar férfi jégkorong-válogatott.

A sportvezető akkor elmondta, az olimpián a legjobb tizenkettő nemzet vehet részt, ebbe a körbe viszont nagyon nehéz bekerülni. "Az első nagy lépést megtettük, jövőre mehetünk a vébére és olimpiai selejtezőt is játszhatunk" - húzta alá néhány hete Kovács Zoltán.

Az olimpiai előselejtezőt a Papp László Budapest Sportarénában rendezik majd.

A téli olimpiára mostantól számítva két és fél év múlva, 2018. február 9. és 25. között Pjongcsangban kerül majd sor. A 12 csapatos férfitornára a házigazda Dél-Korea, illetve világranglista első nyolc helyezettje automatikusan kijut, a maradék három helyért többfordulós selejtezőket rendeznek – ennek egyik első tornáját rendezhetjük mi 2016. február 12. és 14. között.

A négycsapatos csoportból a győztes jut tovább, tehát, ha az első helyen zárunk a Sportarénában, akkor a májusi világbajnokságot követően, 2016 szeptemberében valószínűleg Rigába utazik a férfiválogatott négycsapatos olimpiai selejtezőre. Innen is csak a győztes jut tovább, viszont már egyenesen az olimpiára.

A hölgyeknél a nyolccsapatos olimpiai tornára a házigazda Dél-Korea és a világranglista első öt helyezettje automatikusan kvalifikál, a maradék két helyért rendeznek a férfiakéhoz hasonló selejtezőket – itt indul a magyar csapat is.

Magyarország a 2015–16-os idényre egy világbajnokságra, a női U18-asra pályázott, amelyről hivatalos döntés még nem született, ám Dánia már visszalépett a javunkra, így egyedüli jelentkezőként állunk. 2016. január 17–23. között tehát feltehetőleg Debrecenben szerepelnek majd az ifjúságiak.

A magyar válogatottak eseményeit ide kattintva olvashatja.

(icehockey.hu-MOB, fotó: MJSZ/Mudra László)