Olimpikonok is mini 5próbáztak a Nagy Sportágválasztón

Fogadalmat tett a magyar olimpiai és paralimpiai csapat

2018. 01. 22.
Megosztás

Fogadalmat tett hétfőn a Phjongcshangba utazó magyar olimpiai és paralimpiai csapat. A sportolókat, sportvezetőket köszöntötte Áder János köztársasági elnök, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Kulcsár Krisztián az olimpiai és Szabó László a paralimpiai bizottság elnöke. Az esküt a kétszeres olimpiai 7. helyezett jégtáncos Engi Klára mondta elő, az olimpiai zászlót a műkorcsolyázó egykori jégtáncpárja, Tóth Attila vitte.

Rövidpályás gyorskorcsolyában Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence, gyorskorcsolyában Nagy Konrád, míg műkorcsolyában Tóth Ivett képviseli a magyar színeket, a sízők kvótája a héten válik hivatalossá. Alpesi síben és sífutásban várhatóan egy-egy férfi és női sportoló indulhat: a keretet a héten, várhatóan kedden nevezi meg a Magyar Sí Szövetség.

„Én …, a Magyar Olimpiai/Paralimpiai Csapat tagja fogadom, hogy becsületesen, tisztán, a Fair Play szellemében és a legjobb tudásom szerint készülök és veszek részt a 23. Téli Olimpiai Játékokon/ a 12. Téli Paralimpiai Játékokon Phjongcshangban. Fogadom, hogy a felkészülés és a versenyek alatt gondolkodásomat és tetteimet az olimpiai mozgalom szellemisége hatja át, képességeimet arra használom, hogy az emberek közti megértést, az emberi méltóságot és a világ fejlődését szolgáljam, hogy földünkön az öröm érzése erősödjön. Nem feledkezem meg arról, hogy a játékok alatt elsősorban a Magyar Olimpiai/Paralimpiai Csapat tagja vagyok, társaimat szeretettel és hűséggel támogatom, a Csapat egységét és a közösség erejét fontosnak tartom. A versenyzés során arra törekszem, hogy felkészültségemmel a lehető legteljesebb mértékben éljek, és ennek segítségével a legtöbbet hozzam ki magamból. Ígérem, hogy munkámmal büszkévé teszem a közösséget, amelyet képviselek: a magyar olimpiai/paralimpiai családot, társaimat, mestereimet és mindenkit, aki segítségemre volt a felkészülésben, és büszkén képviselem hazámat, Magyarországot a sport világának legnagyobb seregszemléjén. Isten engem úgy segéljen” - mondták a sportolók.

Áder János köszöntőjében arról beszélt, hogy a versenyzők elődei mennyivel nehezebb körülmények között készültek fel az olimpiára. Felidézte többek között az első magyar téli olimpiai érmes műkorcsolyázó páros, Rotter Emília és Szollás László történetét, akik számára elérhetetlennek tűnt a szereplés Lake Placidben, ám végül közadakozásból ki tudták fizetni a jegyüket, s bronzérmet nyertek az 1932-es olimpián. Kiemelte, hogy hosszú idő után először utazhat komoly érmes reményekkel téli játékokra a magyar küldöttség, melynek tagjaitól - a legendás öttusázó Balczó András idézve - azt kérte, "érezzék, mindenkiért futnak, az itthoniakért is küzdenek". "A magyar téli olimpiai érmek "átlagéletkora" több mint 67 év, és a legutolsó is immáron 38 esztendős. Bízunk benne, hogy az elmúlt időkben dicső eredményeket elérő rövidpályás gyorskorcsolyázóink révén idén nemcsak élményekben gazdagodunk, de érmekben is megfiatalodhatunk" - fogalmazott Áder János. A köztársasági elnök köszöntője itt olvasható.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke úgy fogalmazott: „A lényeg a lelkedben, a hitedben van. A legszebb reményeitek váljanak valóra a téli olimpián és paralimpián". A sportvezető beszélt a paralimpián induló három magyar versenyzőről. Elmondta, a látássérült Balogh Zsolt csak árnyakat lát, s így száguld a lejtőkön 60 km/órás sebességgel. Bocsi Bence pedig előtte síelve, a hátán lévő hangszóróval irányítja őt. Sífutásban és sílövészetben a kerekesszékes Lőrincz Krisztina lesz a téli paralimpia magyar résztvevője.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy a kimagasló eredményekért meg kell küzdeni. Hozzátette, a legfontosabb lecke, amit a sport megtanít, hogy higgyünk önmagunkban.

Kulcsár Krisztián MOB-elnök köszöntője
„Megtörténhet bármi, hogyha hagyod. Tisztelt Köztársasági Elnök úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt szakemberek, családtagok, kedves vendégeink! Engedjék meg, hogy elsősorban a Magyar Csapat tagjaihoz szóljak most, őket szólítsam meg – megkülönböztetett figyelemmel. Tehát kedves Magyar Csapat, lányok és fiúk!
Megtörténhet bármi, hogyha hagyod. Ez az üzenetem számotokra, ez az olimpiai mozgalom üzenete a számotokra ezt tekintem a legfontosabb gondolatnak, amit átadhatok nektek az indulás előtti utolsó napokban. Könnyű dolgom van, mert tudom, hogy edzőitek, a vezetőitek az összes fontos iránymutatást már többször elmondták nektek a hosszú út során. Ki ne tudná jobban nálatok, hogy ha eredményt akartok elérni akkor keményen és fegyelmezetten kell dolgozni? Ki hallhatta volna nálatok többször, hogy legyetek kitartóak, összeszedettek és strapabíróak?
Ti már pontosan tudjátok, hogy tisztán, becsületesen, a Fair Play szellemiségét szem előtt tartva kell kihoznotok magatokból a legtöbbet. Sőt, már réges-régen tudatosult bennetek, hogy magatokon túl, Ti az egyesületeteket, a szövetségeteket, a sportágatokat képviselitek: és igen, Magyarországot és a magyar nemzetet is képviselitek – erre utal a Köztársasági Elnök jelenléte a fogadalomtételen. Ezt ti mind tudjátok, és fontos is, hogy tudjátok. És miután ez így van, nekem csak az a hálás feladat maradt, hogy arról szóljak, mit jelent olimpián indulni az olimpiai családhoz tartozni.
Az olimpia maga a valóra vált csoda - ahol veletek is megtörténhet bármi, hogyha hagyjátok. Már az előkészületek nézve is szinte felfoghatatlan az a munka amit emberek tízezrei végeznek el éveken keresztül, hogy megvalósítsák ezt a gigászi projektet amit olimpiának hívunk.
Ugyanúgy nehezen felfogható az érdeklődés mértéke ami az olimpia iránt az egész világon megnyilvánul. Milliárdok fogják követni a phjeongchangi eseményeket, nézik majd a versenyeket és drukkolnak.
A sok munkának, pénznek, befektett energiának a végeredménye pedig az, hogy az olimpia – a legnagyobb és legjobban szervezett sportrendezvény a világon.
De az olimpiai mozgalom szépsége – az igazi csoda – nem az előkészítésben, a lebonyolításban, vagy a fokozott érdeklődésben rejlik.
Itt hősök, sőt legendák születnek és ugyanúgy hősöket és legendákat döntenek le a talapzatról;
Sehol sem olyan magától értetődő mint az olimpiai eszme által áthatott sportban, hogy az eltérő nemzetiségű, fajú, vallású emberek között csak a teljesítményük alapján van különbség;
Csak a sport képes arra, hogy maradéktalanul elsimítsa a társadalmi különbségeket, megszüntesse a nemek közti egyenlőtlenséget az olimpai eszmeiség már rég a zászlajára tűzte, hogy nem számít az egyén nemi hovatartozása vagy szexuális orientációja.
Az olimpiai változtatja a háborút békévé, dönt le embereket elválasztó falakat és tudja elérni azt - hogy akkor itt atuális legyek -, hogy a két Korea együtt vonuljon föl és hogy a téli oimpia egyetlen csapatsportágában közös csapatot indítson.
Kedves lányok és fiúk, ez az olimpia csodája és itt bizony megtörténhet bármi, hogyha hagyjátok.
Megtörténhet a olimpiai játékokon és megtörténhet a paralimpiai játékokon - egy ország szurkol majd nektek.
Kedves Lányok és fiúk, kedves Magyar Csapat!
Azt kívánom tehát nektek, hogy a rengeteg munka, fegyelmezettség és szorgalom, ami eljuttatott titeket az olimpiai kvalifikációig, most hozza meg a gyümölcsét.
Élvezzétek és tudjátok elfogadni ezt a sokak által, nektek készített és jól megérdemelt ajándékot.
Örüljetek neki őszintén, szívből és hagyjátok, hogy megtörténjen veletek az, amihez a szívetekben sok bátorságot, a döntésekben bölcsességet, és testben erőt és egészséget kívánok nektek.
Legyetek Magyarország jó követei, Hajrá Magyar Olimpiai Csapat, sok sikert, jó versenyzést!"

Az ünnepséget Oláh Gergő énekes előadása színesítette.

A MOB összeállított egy háttéranyagot a phjongcshangi téli olimpiával kapcsolatban, amelyben a legfontosabb információk olvashatók. A háttéranyag ide kattintva olvasható.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)