20230719 018 MARIBOR 2023 esku

Fogadalmat tett a maribori EYOF-ra utazó fiatal Team Hungary

2023. 07. 19.
Megosztás

Fogadalmat tett a maribori, XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra utazó Magyar Csapat. A fiatal Team Hungary-t dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is köszöntötte. 104 fiatal sportoló utazik szombaton Szlovéniába.

A moderátor Bodaki Márk, a MOB kommunikációs munkatársa egy sporttörténeti érdekességgel kezdett. „1952. július 19-én, azaz ezen a napon kezdődött Helsinkiben a magyar szempontból mindmáig legeredményesebb olimpia, ahol 42 érmet, köztük 16 aranyat nyert az akkori Magyar Csapat. Ez is egy mérföldköve annak a nagyon szép hagyományokkal, eredményekkel teli magyar olimpiai mozgalomnak, olimpiai családnak, aminek a kapuján legtöbbetek most lép be először.”

20230719 007 MARIBOR 2023 esku
MOB-Média/Szalmás Péter

„Boldoggá tesz, hogy ilyen nagy társasággal ünnepeljük, hogy megyünk az EYOF-ra, és biztos vagyok benne, hogy jól fogjátok érezni magatokat. Nem csak azért mondom, mert hagyományosan jól szoktunk szerepelni ezeken a fesztiválokon – az elmúlt időszakban nyertünk 81 arany-, 81 ezüst- és 105 bronzérmet –, hanem azért is, mert ez nem feltétlenül a versenyről szól. Nem csak a saját sportágatokban fogtok helytállni, hanem egyúttal részt vesztek egy olyan multisporteseményen, ami az első az életetek során. Amikor Jacques Rogge harminc évvel ezelőtt kitalálta ezt a sorozatot, még aktívan versenyeztem, de nem voltam abban a szerencsés helyzetben, hogy ilyen multisporteseményen ifjúsági versenyzőként részt vehessek. Óriási élmény lesz ez nektek, ami adhat egy olyan lökést a jövőre nézve, amely meghatározhatja a későbbi évek sportpályafutását. Itt nem csak az eredményes versenyzés a fontos, hanem megtapasztalhatjátok a multisportesemények egyedülálló hangulatát. Ilyen lesz az eskütétel mellett a megnyitó, és az, hogy egymásért szurkolhattok, egy csapatépítő, közösségépítő miliő fog körbevenni benneteket. Azért is fontos ez a közösségépítés, mert a ti korosztályotok fogja azt az alapot képviselni, ami a 2028-as Los Angeles-i olimpián a Magyar Csapat gerincét fogja képezni. Remélem, és biztos vagyok benne, hogy közületek is ott lesz nagyon sok versenyző, csakúgy, mint 2032-ben Brisbane-ben” – fogalmazott köszöntőjében Gyulay Zsolt. A MOB elnöke hozzátette: „a MOB célja továbbra is, hogy Budapesten is legyen olimpia, és nektek még megadathat az a lehetőség, hogy hazai közönség előtt tudjatok versenyezni. Az EYOF-ok ezekre az eseményekre is felkészítenek benneteket. Addig is ismerkedjetek az Olimpiai Chartával, az olimpiai eszmével. A MOB munkatársai mindig mellettetek fognak állni”.

20230719 011 MARIBOR 2023 esku
MOB-Média/Szalmás Péter

„Büszkeséggel tölt el minden ilyen alkalom, hiszen láthatom, hogy mennyi tehetséges fiatal sportolója van hazánknak, akik készek a nemzetközi mezőnyben is megmérettetni magukat. A fiatalok sportolását a magunk eszközeivel igyekszünk a sportirányításban mi is segíteni. Ezért hoztuk létre tavaly ősszel a Tehetség Plusz Programot, ezért írjuk ki évente a Magyarország jó tanulója, jó sportolója és a Magyarország tehetsége pályázatokat. A megújított Heraklész Programmal szintén az a célunk, hogy a legtehetségesebb fiatalokat tanulmányaik mellett a sportolók közösségében is megtartsuk és segítsük az eredményes versenyzésben. Remélem, évről-évre minél többen tudnak majd élni ezekkel a lehetőségekkel és egyre többen érzik úgy, hogy szeretnének a magyar sportolói családba bekerülni. Mi ezért dolgozunk nap mint nap” – mondta dr. Schmidt Ádám, aki beszéde előtt felköszöntötte a jelenlévő, 60. születésnapját ünneplő dr. Wladár Sándor MOB-alelnököt. „Az EYOF-ra kijutni önmagában olyan teljesítmény, amire büszkék lehettek. Olimpiai bajnokaink és érmeseink közül többen is innen indultak el a csúcsra” – tette hozzá a HM sportért felelős államtitkára.

A korábbi judós olimpikon, világbajnoki bronzérmes Karakas Hedvig és az olimpiai 4. helyezett kézilabdázó Harsányi Gergely volt a fogadalom szövegének előmondója; a zászlóvivő Jackl Vivien úszó és Gazsó Péter kézilabdázó volt. Utóbbi két fiatal viszi majd a vasárnapi megnyitón is a magyar zászlót.

20230719 014 MARIBOR 2023 esku
MOB-Média/Szalmás Péter

A csapattagokat Bodaki Márk mutatta be ABC-sorrendben, felszólítva őket a színpadra, majd a Magyar Himnusz következett.

Az eseményt a Digital Sand homokanimációja, Végh Lajos művészi munkája színesítette, az ezt követő csapatgyűlésen a Team Hungary tagjai aktuális információkat kaptak a csapatvezetéstől.

20230719 022 MARIBOR 2023 esku
MOB-Média/Szalmás Péter

A XVII. nyári EYOF-ot 2023. július 23. és 29. között rendezik. Mariborban egy héten át 48 nemzet több mint 2400 sportolója versenyez 11 sportágban/szakágban, összesen 122 versenyszámban hirdetnek bajnokot. A Dráva-parti településen atlétika, judo, kézilabda, 3x3-as kosárlabda (a nagypályás változat helyett), mountain bike (új sportág), országúti kerékpár, tenisz, torna, úszás, gördeszka (új sportág) és röplabda kerül a programba. Az eseményen Magyarországot 10 sportágban/szakágban 104 fiatal képviseli, delegációnk egyedül gördeszkában nem mérkőzik meg.

A 104 fős sportolói létszámunk egyben azt is jelenti, hogy a második legnépesebb magyar csapatot jegyezzük az EYOF-ok történetében, a hazai rendezésű, 2017-es győri – akkor 10 sportágban 152 sportoló – után. További érdekesség, hogy most először szerepel (női) röplabdacsapatunk úgy, hogy nem a rendező ország jogán vívta ki a lehetőséget.

(MOB-Média)