Fókuszban a sportolói bizottságok a MOB Sportolói Fórumán

Fókuszban a sportolói bizottságok a MOB Sportolói Fórumán

2022. 11. 30.
Megosztás

Sportolói Fórumot rendezett a Magyar Olimpiai Bizottság a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen november utolsó napján. A rendezvény központi témáját a sportszervezetek – köztük a szövetségek – sportolói érdekérvényesítésben fontos szerepet játszó sportolói bizottságainak jelentősége adta.

A résztvevőket elsőként dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár köszöntötte. „A Nemzetközi Olimpiai Bizottság – élén Thomas Bach elnök úrral – lépten nyomon hangoztatja: hogy „Athletes First”, azaz „a sportolók mindenekelőtt", és ezt vallja a Magyar Olimpiai Bizottság is. Ez a szemlélet pedig egybevág a Sportért Felelős Államtitkárság törekvéseivel, hiszen kulcsfontosságú számunkra, hogy döntéseinkbe a sportélet valamennyi érintett szereplőjét, így a sportolókat is bevonjuk. A sportolói bizottság az a szervezet, amely hidat képez az aktív sportolók és a mindenkori sportirányítás között, részt vesz a döntési folyamatokban, és ezáltal biztosítja, hogy a sportolók érdekei megfelelő módon érvényesüljenek. A magyar sport jelene és jövője szempontjából tehát létfontosságú munkát végez. Az olimpizmus három alapvető értéke: a kiválóság, a tisztelet és a barátság. Mindhárom nagyon fontos, de most engedjék meg, hogy az elsőről ejtsek néhány szót. KIVÁLÓSÁG! Azt jelenti: mindig, minden körülmény között a legjobbat kihozni magunkból. A profi sportoló megtanulja ezt a leckét a pályán, de ez a hozzáállás később, a sportolói pályafutás után is érték. Úgy gondolom, hogy kiválóságainknak már aktív sportolóként lehetőséget kell biztosítanunk arra, hogy a választott civil foglalkozásuknak megfelelő oktatásban részesüljenek, és ehhez megkapják a szükséges anyagi és erkölcsi támogatást, hogy aztán a civil életben is maradandót alkothassanak. A megoldás egyik kulcsa a kettős életpályamodell – amely az államtitkárság és a MOB számára is kiemelten fontos – ezen túl pedig ösztöndíj-programokkal segítjük a tehetségeket. A Sportért Felelős Államtitkárságon amellett, hogy folyamatosan azon fáradozunk, hogy a jelen kihívásaira megoldásokat találjunk, fontos küldetésünk: a jövő sportvezető nemzedékét elindítsuk és segítsük a vezetővé válás útján. A MOB Sportolói Bizottságának elnöke, dr. Baji Balázs esetében is azt gondolom, követendő a példa, amilyen tudatossággal és odaadással készült a sportpályafutása utáni időszakra. A rendezvény meglátásom szerint, egy olyan hiánypótló kezdeményezés, amely széleskörű platformot biztosít a sportolóknak, valamint az őket képviselő szervezeteknek az ismeretszerzésre, a tapasztalatcserére és a közös gondolkodásra” – fogalmazott a sportpolitikus.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság kétszeres olimpiai bajnok kajakos elnöke kifejtette: „azért vagyunk itt, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság értékrendjével és célkitűzésével egyetértésben a MOB is elkötelezett az „Athletes First” vagyis a „sportoló az első” szemlélet iránt. Mi a MOB-ban úgy érezzük, hogy a sportolói érdekérvényesítésben fontos szerepet játszanak a sportolói bizottságok, amelyek az egyes szövetségeken belül, és egymással összefogva globálisan is kiállnak a sportolók érdekeiért. A Magyar Olimpiai Bizottság és annak sportolói bizottsága ezzel a mostani eseménnyel szeretne utat mutatni és segítséget nyújtani a szövetségeknek és a sportolóknak egyaránt. Szeretnénk még jobban bevonni titeket, sportolókat az olimpiai család mindennapjaiba. Fontos, hogy a sportolók megtalálják a hangjukat, hogy legyen szerepük a sportáguk irányításában, hogy még erősebb legyen a kommunikáció köztük és a sportvezetők között. Ez a mostani fórum irányt mutathat számotokra, amihez nagyon jó munkát kívánok mindannyiótoknak.”

A házigazda Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem nevében Prof. Dr. Sterbenz Tamás rektor, a MOB tagja üdvözölte a jelenlévőket. Azt mondta a résztvevőknek: „legjobb helyen vagytok ezen a fórumon a TF-en, ahol az élsportnak, a kettős életpályának egyszerre kell megvalósulnia".

Dr. Baji Balázs, a MOB Sportolói Bizottságának elnöke, a MOB elnökségének és közgyűlésének tagja azt mondta, erős közösséget szeretnének építeni. „Öröm és köszönet, hogy élvezzük az állami sportvezetés és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatását, ez jelentős támasz, segítség nekünk. Célunk, hogy ez a fórum tegyen hozzá a magyar sport értékeihez" – emelte ki a sportvezető.

Az olimpiai bajnok judós dr. Kovács Antal – aki szintén tagja a MOB elnökségének és közgyűlésének – a kettős életpályamodellt mutatta be. Azt elemezte, hogy jó az utánpótlás, széles a bázis, de a pályaválasztás időszakában nagy a lemorzsolódás, a kettős életpályához pedig több szereplő is kell a felsőoktatás és a sportirányítás részéről. A Magyar Olimpiai Bizottság kettős karrierprogramja lehetővé teszi, hogy a sportolók aktív sportkarrierjük mellett jelen legyenek az oktatásban, a munkában – elősegíti a beilleszkedést a sportpályafutás utáni civil életbe. A kettős életpályaprogram kiemelt feladata, hogy támogassa a köz-, és felsőoktatásban (BSC, MSC, PhD) tanuló élsportolókat, hogy ne kelljen választaniuk a sport és a tanulás között, illetve zökkenőmentesen tudjanak átállni a sport utáni civil életre a munkaerőpiacon. A program hosszútávú célja, hogy az eredményes sportolók, már versenyzői pályafutásuk során határozott jövőképpel rendelkeznek.

Az olimpikon, világbajnoki bronzérmes gátfutó atléta dr. Baji Balázs a sportolói bizottságokról általánosságban, azok jelentőségéről tartott előadásában elmondta, az olimpiai sportágak szövetségei közül 16-nak van sportolói bizottsága, 6 esetben pedig a szövetség elnökségének is tagja a testület képviselője. Meglátása szerint a sportolói bizottság híd a sportolók és a sportvezetés között, annak függetlennek kell lennie, a döntésekben pedig befolyásolhatatlannak. Képviseli a sportolókat az olimpiai mozgalom és a sportági szakszövetségek szervezetében, segíti őket a pályán és azon kívül is. Bemutatta a MOB Sportolói Bizottságának összetételét, kitérve arra, hogy Gyurta Dániel a nemzetközi, Knoch Viktor pedig az európai ötkarikás szervezet hasonló grémiumában is tag. A sportvezető hangot adott az Athletes 365 platform sportolókat segítő programjainak is.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a válogatott sportolók fókuszában már a párizsi olimpia áll, amely minden szempontból különlegesnek ígérkezik, hiszen az olimpia visszatér Európába, így már nem éjszaka vagy hajnalban kell szurkolnunk a magyar érmekért. A rendezés szempontjából is különleges lesz ez az olimpia, elég csak a Szajnára tervezett megnyitó ünnepséget említeni, amelynek keretében a résztvevő országok csapatai 106 hajóval hajóznak végig a Szajnán. A fórum résztvevői hangulatfokozásként megtekintettek egy kisfilmet a 2024-es párizsi olimpiáról, majd workshop keretében beszélték meg tapasztalataikat.

Az esemény második részében egykori és jelenlegi élsportolók a személyük által is érintett sportolói bizottságokat mutatták be. Nemzetközi és hazai példákat ismertetett Gyurta Dániel videón keresztül (Nemzetközi Olimpiai Bizottság), személyesen Knoch Viktor (Európai Olimpiai Bizottság, Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség), Tóth Tamás (Nemzetközi Triatlon Szövetség) és Csonka Zsófia (Magyar Sportlövők Szövetsége).

A szakmai programot vacsora, majd közösségépítő meccsnézés, a Lengyelország – Argentína összacsapás megtekintése zárta.

Az eseményről készített videó itt tekinthető meg:

Kapcsolódó cikkek
Alelnököket választott a MOB Sportolói Bizottsága
Megkezdheti működését a MOB új Sportolói Bizottsága
Baji Balázst választották a MOB Sportolói Bizottságának élére
A sportolói fórumon 5 új tagot választottak a MOB Sportolói Bizottságába

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter; videó: MOB)