Fókuszban az asztalitenisz - kvótás lányok, európai kongresszus

Fókuszban az asztalitenisz - kvótás lányok, európai kongresszus

2020. 02. 24.
Megosztás


Az elmúlt napokban nagyüzem volt Budapesten az asztaliteniszsportban. A BOK Csarnok adott otthont a World Tour-versenynek, kongresszust tartott az Európai Asztalitenisz Szövetség (ETTU), és köszöntötték az olimpiai kvótás női csapatot is. A résztvevőket az olimpiai család nevében Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke üdvözölte.

A magyar válogatott tagjai szombaton már egyik versenyszámban sem voltak érdekeltek, mégis nagy tapsot kapott néhány hazai játékos egy esti programon. A női válogatottunk tagjairól van szó, Madarász Dórát, Pergel Szandrát és Fazekas Máriát ünnepélyes keretek között köszöntöttek az olimpiai kvótaszerzésük alkalmából. A díjakat a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke adta át. A női csapatunk kvótaszerzése sporttörténeti jelentőségű, hiszen ilyenre korábban nem volt példa.

„Én most láttam először, és engem könnyen magukkal ragadnak az ilyen pillanatok – beszélt Kulcsár Krisztián a mieink gondomari selejtezőn bemutatott csodájáról. – Csapatban kvótát szerezni vagy egy nagy eredményt elérni mindig kicsit más. Nem jobb, nem nagyobb, mint egyéniben, de van egy speciális hangulata, lelkülete. Nagyon megható volt látni, ahogy a lányok könnyek között összeborulnak” - mondta Kulcsár Krisztián az ünnepség után.

Szombaton délután, az Európai Asztalitenisz Szövetség (ETTU) kongresszusának résztvevőit is köszöntötte a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Az ETTU a magyarországi World Tour-verseny apropóján Budapesten tartotta rendkívüli kongresszusát, amelyen 41 tagország 55 küldöttje vett részt. Az eseményen jelen volt több vezető sportdiplomata, köztük Ronald Kramer, az európai szövetség elnöke, Thomas Weikert a nemzetközi szövetség első embere, Felegyi Gábor a nemzetközi szövetség projektmenedzsere, Igor Levitin, az Orosz Olimpiai Bizottság első alelnöke, Emmanuel Kolibadis, a Görög Olimpiai Bizottság főtitkára és természetesen a vendéglátók részéről Nátrán Roland MOATSZ-elnök és Lajtai Kristóf főtitkár is.

A kongresszuson fontos témákat tárgyaltak, hiszen az európai szövetségben szeptemberben, a nemzetköziben pedig jövő márciusban lesz tisztújítás. Terítékre került továbbá a sportág jövője az európai klubversenyrendszertől kezdve a világbajnokság lebonyolításáig. „Ezeket a kérdéseket az európai szövetség elnöksége Budapesten szerette volna megvitatni, és mi nagy örömmel rendelkezésre álltunk ennek megszervezésében” - mondta Nátrán Roland elnök.

„A tavalyi világbajnokság kapcsán a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, hogy milyen léptékű eseményről van szó – elevenítette fel 2019 fő asztalitenisz-eseményét Lajtai Kristóf, a MOATSZ főtitkára. – Több mint egyéves szervezést igényel egy ilyen gigaesemény, elég csak annyit megemlíteni, hogy háromszáz önkéntes szükséges hozzá, és százharminc ország képviseltette magát rajta. Az elképzelések szerint selejtezős rendszer bevezetésével kisebb léptékű világbajnokságok kerülnének ezentúl megrendezésre, amelyeken nagyobb hangsúlyt kapna a sportprezentáció, valamint a különböző szórakoztatóipari megjelenések."

Magyarországon nagy hagyományai vannak az asztaliteniszsportnak. Igaz ez az eredményességre és az eseményszervezésre egyaránt. A magyar asztaliteniszsport több mint 200 világbajnoki érmet számlál, köztük mintegy 70 aranyat. Budapest eddig négy felnőtt világbajnokságnak adott otthont, 1929-ben, 1931-ben, 1950-ben, majd közel 70 év után 2019-ben; Európa-bajnokságot 1958-ban, 1982-ben, majd 34 év után 2016-ban rendeztünk. A budapesti BOK-csarnok ad otthont a többállomásos World Tour-sorozatnak évek óta, amelyet korábban Szombathelyen rendeztek meg.

(MOB-MOATSZ, fotó: PELICOM MÉDIA)