003

Fókuszban Párizs: konzultáción a judo, vízilabda és úszás

2023. 10. 10.
Megosztás

A judo, a vízilabda és az úszás sportágak képviselői érkeztek olimpiai konzultációra a hétfőn a Magyar Olimpiai Bizottság székházába.

A vízilabdaszövetség új felállásban érkezett a MOB-ba, miután Madaras Norbert elnök, Kollár Edina operatív vezető és Varga Zsolt férfi szövetségi kapitány mellett a közelmúltban kinevezett női kapitány Cseh Sándor is részt vett a találkozón. Dr. Bartha Csaba operatív igazgató gratulált a fukuokai vébé megnyeréséhez, a férfiak olimpiai kvótájához, sikereket kívánt az új női kapitánynak, dr. Géczi Mariann stratégiai igazgató pedig köszönetét fejezte ki a MOB októberben induló Kettőskarrier-programjában való együttműködéshez. A férfikvóta már megvan, a szövetség reméli a nők olimpiai részvételét is, ehhez a jövő év eleji kvalifikációs tornákon (vb, Eb) kell jól szerepelni. Nőknél november végén indul az Eb-felkészülés, ebben jelentős szerepet tulajdonítanak a mentális felkészítésnek is. Férfiaknál három csoportban megy a felkészülés, több fiatal (2004-2005-ös) játékosnak is lehetőséget adnak. Egy év alatt négy világverseny van, ami nagy terhelést ad, és jelentős költséggel jár.

002
MOB-Média/Szalmás Péter

A judoszövetség dt. Tóth László elnök, Kovács Antal szakmai alelnök és Nagy András főtitkár vezetésével népes csapattal érkezett, köztük a keretedzőkkel (Ungvári Miklós férfikapitány, Braun Ákos női kapitány és Murakami Kiyoshi technikai igazgató). Az elnök köszönetét fejezte ki a MOB-nak, a Honvédelmi Minisztériumnak, a sportért felelős államtitkárságnak a támogatásokért, együttműködésekért. A sportvezető elmondta többek közt, hogy egyre inkább a sporttudományos alapú felkészülés irányába terelik a hangsúlyt. A sportágra a hosszú kvalifikációs út a jellemző. A szövetség 6-7 kvótában, Párizsban egy éremben és egy pontszerző helyezésben is bízik.

006
MOB-Média/Szalmás Péter

A Magyar Úszó Szövetséget dr. Wladár Sándor elnök – a MOB alelnöke – és dr. Török Enikő sportszakmai csoportvezető képviselte. Dr. Bartha Csaba gratulált az idei év eredményeihez. Elhangzott, hogy 24-25 fős csapat elérése lehet a cél Párizsra, de a váltóval ez a szám nagyobb is lehet, az időeredmények optimizmusra adhatnak okot; június 23-ig van még lehetőség szintet úszni. Sűrű nagyon a program, több ifjúsági korú versenyző érintett a felnőttek között is. A medencés és nyíltvízi úszókkal együtt akár 3-4 érem is realitás lehet.

001
MOB-Média/Szalmás Péter

A Magyar Antidopping Csoport részéről Juvancz Gabriella tesztmenedzser a holléti nyilvántartás pontos vezetésére hívta fel a figyelmet.

A konzultációs sorozaton a párizsi olimpiára készülő sportági szakszövetségek vezetői, szakmai irányítói és a MOB vezetői, munkatársai vesznek részt, mellettük a sportért felelős államtitkárság, a Magyar Antidopping Csoport, a Nemzeti Sportügynökség, az Országos Sportegészségügyi Intézet és a Magyar Edzők Társaságának képviselői is meghívást kapnak. A megbeszélések fókuszában a sportszakmai kérdések, a kvalifikációs út és lehetőségek, valamint az olimpiával kapcsolatos operatív szervezési kérdések állnak. A konzultációk moderátora dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója, aki röviden vázolja a MOB Kettőskarrier-programjának lehetőségeit is.

007
MOB-Média/Szalmás Péter

Kapcsolódó cikkek:
Kézilabdával, kajak-kenuval indult a MOB párizsi konzultációs sorozata
Fókuszban Párizs: konzultáción a vívás és az ökölvívás