004

Fókuszban Párizs: konzultáción a vívás és az ökölvívás

2023. 10. 04.
Megosztás

A nyári olimpiai sportágak párizsi konzultációja a vívással és az ökölvívással folytatódott a Magyar Olimpiai Bizottság székházában, október 3-án.

A vívószövetség részéről Csampa Zsolt elnök, dr. Tamás Henriette főtitkár és Boczkó Gábor szövetségi kapitány ismertette az aktualitásokat és a kvótaszerzés útját. A MOB csapatát – Fábián László főtitkár és dr. Bartha Csaba operatív igazgató mellett – Gyulay Zsolt elnök is kiegészítette.

„A sportág eredményessége biztató, nem csak Párizsra, hanem már Los-Angeles-re is. Nagyszerű szakmai lehetőségeket használ ki a szövetség” – jelentette ki Fábián László a megbeszélés elején. Dr. Bartha Csaba hozzátette: „a legkiegyensúlyozottabb sportágak egyike a vívás, gratulálunk az eredményekhez, nagy várakozásokkal tekintünk a jövőbe”.

001
MOB-Média/Szalmás Péter

Csampa Zsolt köszönetét fejezte ki a MOB-nak, a sportért felelős államtitkárságnak és az egészségügyi háttérnek: „nagy segítség, amit kapunk, nélkületek nem lennénk ennyire eredményesek, köszönjük a közös munkát és gondolkodást, az egységes kommunikációt és a külsős támogatást”.

Az elnök emlékeztetett, hogy a vívók hosszú, eredményes menetelés után juthatnak olimpiai kvalifikációhoz, ennek jelentős része még hátra van, és kiemelten koncentrálnak a csapatokra.

005
MOB-Média/Szalmás Péter

Az olimpiai ezüstérmes párbajtőröző Boczkó Gábor azt mondta, hat csapatból három van kijutó helyen (női és férfi kard-, férfi párbajtőrcsapat), de bíznak a további kvalifikációban is, 14-18 kvótát remélnek, és „akár három érem is meg lehet, bár nagyon nem lesz egyszerű”.

A szövetségi kapitány – aki tagja a MOB közelmúltban alakult sportszakmai és sporttudományos bizottságának – elmondta, hogy sikeres esztendejük van, az utánpótlás is szépen teljesít. A felnőtt válogatott kéthetes edzőtáboron van túl, a legjobbak mellett erőnléti edzők is dolgoznak.

003
MOB-Média/Szalmás Péter

Az ökölvívókat Tóth Zsuzsanna főtitkár és Bertók Róbert szakmai igazgató, korábbi szövetségi kapitány képviselte. Ökölvívásban már van két kvótásunk, Hámori Luca és Kovács Richárd a Krakkó-központú Európa Játékokon szerzett indulási jogot Párizsra. A szövetség vezetése bízik még további kvótában is, inkább férfiak esetében lehet rá esély, ehhez „számunkra kedvező, jó sorsolásra lesz szükség” – erre még két alkalommal lesz lehetőség. „Az elmúlt években jó úton haladtunk, ennek a gyümölcse a két, nyáron megszerzett párizsi kvóta.”

Fábián László gratulált a már meglévő két kvótához, dr. Bartha Csaba pedig hangsúlyozta, hogy a sporttudomány magas szintű integrálása elengedhetetlen a kimagasló eredményekhez. Az egészségügyi és doppingtémák mellett Märcz Tamás a Héraklész-program új lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

002
MOB-Média/Szalmás Péter

A konzultációs sorozaton a párizsi olimpiára készülő sportági szakszövetségek vezetői, szakmai irányítói és a MOB vezetői, munkatársai vesznek részt, mellettük a sportért felelős államtitkárság, a Magyar Antidopping Csoport, a Nemzeti Sportügynökség, az Országos Sportegészségügyi Intézet és a Magyar Edzők Társaságának képviselői is meghívást kapnak. A megbeszélések fókuszában a sportszakmai kérdések, a kvalifikációs út és lehetőségek, valamint az olimpiával kapcsolatos operatív szervezési kérdések állnak. A konzultációk moderátora dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója.

Kapcsolódó cikkek:
Kézilabdával, kajak-kenuval indult a MOB párizsi konzultációs sorozata