Kosárlabda 2

Fókuszban Párizs: konzultáción a kosárlabda

2023. 11. 03.
Megosztás

Végéhez közeledik a Magyar Olimpiai Bizottság párizsi olimpiai konzultációs sorozata, amely a kosárlabdával folytatódott november elején.

Bizakodó hangulatban látogatott a Magyar Olimpiai Bizottság székházába a Magyar Kosárlabda Szövetség vezetése, amelyet Báder Márton elnök, Bodnár Péter főtitkár és Mészáros Lajos, a Szakmai és Utánpótlás Bizottság elnöke képviselt. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója gratulált az 5:5-ös (terem) szakágban a női válogatott Európa-bajnoki 4. helyezéséhez, amellyel a csapat kivívta a februári, olimpiai selejtezőtornán való részvételt, így egy lépésre került a sikeres párizsi kvalifikációtól. Külön gratulált ahhoz a sportdiplomáciai sikerhez, hogy a viadal egyik csoportjának Sopron ad majd otthont, így női együttesünk hazai pályán harcolhat majd az olimpiai álom eléréséért.

Kosárlabda 5
MOB-Média, Balassa Balázs

Báder Márton elnök ismertette, a négyes csoport első három helyezettje utazhat majd Párizsba, azonban a kvalifikációt nem adják ingyen, hiszen három igen erős ellenfélből kell egyet megelőzni az ötkarikás részvételhez: az amerikai előselejtezőn győztes Kanadával, az idén Eb-ezüstérmes Spanyolországgal és a tokiói olimpián második Japánnal mérkőzik majd együttesünk. Magyar női kosárlabda-válogatott eddig csupán egyszer, 1980-ban járt olimpián, így már a mostani kvalifikációs tornán való részvétel kiharcolása is igen nagy bravúr. Az már korábban eldőlt, hogy a férfi 5:5-ös válogatott nem vehet részt a párizsi olimpián, ahol mindkét nemnél 12-12 csapatos a viadal.

Kosárlabda 1
MOB-Média, Balassa Balázs

A 3x3-as szakágban is igen nagy tülekedés zajlik az olimpiai részvételért, hiszen a férfiaknál és a nőknél is csupán 8-8 együttes lehet majd ott jövő nyáron a francia fővárosban. Bodnár Péter MKOSZ-főtitkár elmondta, nem egyszerű kivívni a párizsi indulást, mert a nemzetközi mezőny jelentősen erősödött az elmúlt években. A sikeres kvalifikáció érdekében több férfiválogatottnál is korábbi vagy jelenlegi, NBA és Euroliga-játékosok is átszivárogtak a teremkosárlabdából, illetve a kisebb, jelentős kosártradíció nélküli országok is sokszor a 3x3-ra „fekszenek rá”, hiszen ide nem kell igazi keretmélység. Az már biztossá vált, hogy a magyar férfi 3x3-as együttes nem vehet részt a kvalifikációs tornákon, így ők nem lehetnek ott Párizsban. Női válogatottunk november 1-jei világranglista-helyezésével viszont kivívta az olimpiai kvalifikációs tornákon való indulási jogot, ennek részleteit a közeljövőben pontosítja majd a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA).

Zárásként Mészáros Lajos egy másik örömteli sportdiplomáciai sikerről is tájékoztatott: Bodnár Péter főtitkárt a FIBA Central Board a versenybizottság egyik alelnökévé választotta a 2023-2027-es ciklusra. Ilyen rangos pozíciót hosszú évtizedek óta nem töltött be magyar sportdiplomata a kosárlabda-világszövetségben.

Kosárlabda 3
MOB-Média, Balassa Balázs

A konzultációs sorozaton a párizsi olimpiára készülő sportági szakszövetségek vezetői, szakmai irányítói és a MOB vezetői, munkatársai vesznek részt, mellettük a sportért felelős államtitkárság, a Magyar Antidopping Csoport, a Nemzeti Sportügynökség, az Országos Sportegészségügyi Intézet és a Magyar Edzők Társaságának képviselői is meghívást kapnak. A megbeszélések fókuszában a sportszakmai kérdések, a kvalifikációs út és lehetőségek, valamint az olimpiával kapcsolatos operatív szervezési kérdések állnak. A konzultációk moderátora dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója, aki röviden vázolja a MOB Kettőskarrier-programjának lehetőségeit is. A Magyar Antidopping Csoport részéről Juvancz Gabriella tesztmenedzser a holléti nyilvántartás pontos vezetésére hívja fel a figyelmet.

Kapcsolódó cikkek:
Kézilabdával, kajak-kenuval indult a MOB párizsi konzultációs sorozata
Fókuszban Párizs: konzultáción a vívás és az ökölvívás
Fókuszban Párizs: konzultáción a judo, vízilabda és úszás
Fókuszban Párizs: konzultáción a triatlon és a birkózás
Fókuszban Párizs: konzultáción a taekwondo és a tenisz
Fókuszban Párizs: konzultáción a sportlövészet és az öttusa
Fókuszban Párizs: konzultáción a szörf, az atlétika, a kerékpár és a lovassport
Fókuszban Párizs: konzultáción a sportmászás és az evezés
Fókuszban Párizs: konzultáción az rg, a műugrás és a torna
Fókuszban Párizs: konzultáción az íjászat, a tollaslabda, a szinkronúszás és a vitorlázás

Fókuszban Párizs: konzultáción a súlyemelés és az asztalitenisz