Hegymászók 1

Fókuszban Párizs: konzultáción a sportmászás és az evezés

2023. 10. 20.
Megosztás

Sportmászással és evezéssel folytatódott október közepén a Magyar Olimpiai Bizottság párizsi olimpiai konzultációs sorozata.

A sportmászókat Tringer Sára, a MOB sportigazgatóságának munkatársa köszöntötte, aki elmondta, a sportmászás az olimpiai mozgalomban megtalálta a szerepét, és mint Tokióban debütáló, új olimpiai sportág, az egyik legdinamikusabban fejlődik, amihez gratulált. A Magyar Sport- és Hegymászó Szövetséget a 2015-től második ciklusát töltő Kandrács Ildikó elnök és Beliczky Péter edző képviselte. Elmondták, hogy az alulról szerveződő szövetségükben szervezeti átalakulás zajlik, szakmailag felkészült vezetőedzőt keresnek, új stratégiát építenek, aminek az eredménye 2028-ra, Los Angeles-re kell, hogy megmutatkozzon. Az oktatásra külön szakembergárda áll rendelkezésre, 2024-től a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen beindul a BA-edzőképzés. Nagyon szűk, 20 fős az olimpiai versenyzői keret, ez a szám világkupákon akár ennek négy-ötszöröse is lehet.

Hegymászók 5
MOB-Média/Balassa Balázs

Az utánpótlás-korosztályokban vannak biztató eredmények, közülük többen Los Angeles-re érhetnek be. Nyáron részt vettek az Európa Játékokon is. Nagy lehetőség számukra a jövő nyári budapesti olimpiai kvalifikációs verseny, azzal zárul a menetelésük is. Matematikailag lehet esély az olimpiai kijutásra, nagyon bíznak benne, hogy lesz magyar sportmászó Párizsban. Az edzéshelyszínek korlátozottak, a meglévő falak, pályák magánkézben vannak, ezekben rendezik a kupaversenyeket, ezeken amatőr mászók gyakorolnak, ők jelentik a tömegbázist, ami ugyan jó merítés az élsporthoz, de épp a válogatottak – akik között sokan vidékiek – nehezen jutnak így megfelelő edzéslehetőséghez; alapvetően külföldön edzőtáboroznak. Fontos a szövetség számára a bírók és útépítők képzése, hogy minél magasabb kategóriájú versenyeken legyen magyar szakemberek jelenléte. Döntés még nincs, de magyar szempontból is jelentős lenne, ha 2028-ban a programba kerülne a parasportmászás, hiszen azon a területen szép eredményeink vannak. Kiegészítősportágként több sportággal látnak együttműködési lehetőséget, mint például a kajak-kenuval. A MOB Kettőskarrier-programjának néhány sporttudományos eleme segítség lehetne néhány versenyzőjük számára.

IMG 4554
MOB-Média

A Magyar Evezős Szövetséget Cseh Ottó elnök, Pignitzky Borbála főtitkár és Lőrincz Attila szövetségi kapitány képviselte a konzultáción. Cseh Ottó kiemelte: a párizsi kavlifikációt mindösszesen három versenyen harcolhatják ki az evezősök, az első, belgrádi kvótaszerző világbajnokságon már túl is vagyunk, itt nem sikerült versenyzőinknek indulási jogot szerezni. Április 25-28. között Szeged ad otthont az evezős Európa-bajnokságnak és az Európai Kontinentális Olimpiai Kvalifikációs Regattának, amelyen 4 versenyszámban lehet majd kvótát gyűjteni: fontos kitétel, hogy a kvalifikációs versenyen csak azon országok versenyzői állhatnak rajthoz, akik maximum 1 indulási joggal rendelkeznek a belgrádi vb-t követően. A kvalifikációs folyamat a svájci Luzernben zárul majd május 19-21. között a Végső Olimpiai Kvalifikációs Regattán. A honi szövetség minimum 1, maximum 2 olimpiai kvóta megszerzését, ezzel 1-3 fő párizsi indulását tartja reálisnak. Friss hír, hogy az evezés beach sprint szakága bekerült a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjába. A látványos, némi futással kombinált versenyszámban egyesek és vegyes párosok indulhatnak majd.

IMG 4553
MOB-Média

A konzultációs sorozaton a párizsi olimpiára készülő sportági szakszövetségek vezetői, szakmai irányítói és a MOB vezetői, munkatársai vesznek részt, mellettük a sportért felelős államtitkárság, a Magyar Antidopping Csoport, a Nemzeti Sportügynökség, az Országos Sportegészségügyi Intézet és a Magyar Edzők Társaságának képviselői is meghívást kapnak. A megbeszélések fókuszában a sportszakmai kérdések, a kvalifikációs út és lehetőségek, valamint az olimpiával kapcsolatos operatív szervezési kérdések állnak. A konzultációk moderátora dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója, aki röviden vázolja a MOB Kettőskarrier-programjának lehetőségeit is. A Magyar Antidopping Csoport részéről Juvancz Gabriella tesztmenedzser a holléti nyilvántartás pontos vezetésére hívja fel a figyelmet.

Kapcsolódó cikkek:
Kézilabdával, kajak-kenuval indult a MOB párizsi konzultációs sorozata
Fókuszban Párizs: konzultáción a vívás és az ökölvívás
Fókuszban Párizs: konzultáción a judo, vízilabda és úszás
Fókuszban Párizs: konzultáción a triatlon és a birkózás
Fókuszban Párizs: konzultáción a taekwondo és a tenisz
Fókuszban Párizs: konzultáción a sportlövészet és az öttusa
Fókuszban Párizs: konzultáción a szörf, az atlétika, a kerékpár és a lovassport