Tollaslabda 3

Fókuszban Párizs: konzultáción az íjászat, a tollaslabda, a szinkronúszás és a vitorlázás

2023. 10. 26.
Megosztás

Tovább folytatódtak a párizsi olimpiai konzultációk a Magyar Olimpiai Bizottság székházában, ezúttal az íjászat, a tollaslabda, a szinkronúszás és a vitorlázás képviselői számoltak be az ötkarikás esélyeikről.

A Magyar Íjász Szövetség részéről Vánky Sebastian elnök és Wenger Attila vezetőedző vett részt a MOB párizsi konzultációs sorozatán. Wenger Attila ismertette: a kvalifikációs folyamat igen nehéz, hiszen a nemenkénti 59 megszerezhető kvótából 33-at elvisznek a csapatok, további 5-öt pedig a vegyes csapatok, így összesen 21 egyéni olimpiai indulási jog érhető el – ebből a dedikáltan csak Európára osztott egyéni kvóták száma mindösszesen 5 db. Sajnos a magyar versenyzőállomány jelen pillanatban nem teszi reálissá a csapatkvóták megszerzését, így a kvalifikációban 1 íjászunk, Balogh Mátyás vesz részt. Idén a világbajnokságon 3, az Európa Játékokon 2 párizsi repülőjegy talált gazdára, jövőre pedig az esseni Európa-bajnokságon és az antalyai végső kvalifikációs tornán lehet kivívni az ötkarikás indulást – amely a honi szövetség egyértelmű célja. Ebben az is segíthet, hogy sikerült tető alá hozni egy megegyezést, melynek értelmében az íjászok a BOK-csarnokban tudnak majd a téli időszakban készülni, ez nagyban támogatja a felkészülésüket.

Íjászat 2
MOB-Média/Balassa Balázs

Igen hosszú és zsúfolt, egy éves kvalifikációs időszak vár azon versenyzőkre, akik megcélozzák az olimpiai részvételt – számolt be Joó Melinda, a Magyar Tollaslabda Szövetség főtitkára és Tóth Henrik szövetségi edző a MOB párizsi olimpiai konzultációs sorozatán. Ebben az időszakban a versenyzőknek folyamatosan versenyről versenyre kell járniuk, hogy gyűjtsék az értékes olimpiai kvalifikációs pontokat, ugyanis a párizsi indulási jogok a Race to Paris Ranking List elnevezésű ranglista 2024. április 30-i állása szerint kerülnek majd kiosztásra. Versenyzőinknek erre a női és férfi egyéni versenyszámokban lehet reális esélye, ahol 35-35 hely kiadó. Jelenleg egy női versenyzőnk kvótát érő helyen áll, míg egy férfi versenyzőnek konzisztens jó teljesítmény esetén szintén lehet esélye az ötkarikás indulás kiharcolására. Fontos sportdiplomáciai siker, hogy 2024 májusában Budapest adhat otthont a Nemzetközi Tollaslabda Szövetség kongresszusának.

Tollaslabda 1
MOB-Média/Balassa Balázs

Nagy létszámban tisztelte meg a MOB párizsi konzultációját a Magyar Szinkronúszó Szövetség: az egyeztetésen jelen volt Szabó Árpád elnök, Iker Bernadett és Szabó Géza elnökségi tagok, Cseh Krisztián főtitkár, Szauder Gábor szakmai igazgató, Árkovics Petra szövetségi kapitány és Erdős Eszter, a szakmai bizottság elnöke. Erdős Eszter elmondta, a közelmúltban módosult a szinkronúszás pontozási rendszere, ez pedig alapjaiban változtatta meg a sportágat. Az új rendszer a kisebb országokat hivatott segíteni, így a honi szövetség mindent elkövetett annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban építse fel az átmenetet, és Európában úttörőként, az elsők között rendezett versenyt az új szabályrendszerrel 2022-ben. Árkovics Petra szövetségi kapitány az olimpiai kvalifikációs folyamattal kapcsolatban tájékoztatott: csapatban kontinensenként csupán két együttes utazhat majd Párizsba, ezért nincs realitása a kvótaszerzésnek, így a páros versenyszámra fókuszálnak. A képlet azonban itt sem egyszerű, mert a 10, csapatban kvalifikált nemzet mindegyike indíthat majd egy-egy párost is, így a 18 kiadó helyből mindössze 8 elérhető: ebből kontinensenként már ki is osztottak egyet, a maradék 3 pedig a februári dohai világbajnokságon talál majd gazdára, erre 16-18 páros pályázik, így a kvótaszerzés juniorkorú duónknak igen nagy bravúrnak számítana.

Szinkronúszás 2
MOB-Média/Balassa Balázs

Haranghy Csaba elnök, Holczhauser András főtitkár és a két szövetségi kapitány, Berecz Zsombor és Ian Ainslie képviselték a Magyar Vitorlás Szövetséget a sportág olimpiai konzultációján. Dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója gratulált a közelmúlt sikereihez: Érdi Mária világbajnoki aranyérméhez és olimpiai kvótaszerzéséhez (ILCA 6), illetve Vadnai Jonatán (ILCA 7) sikeres kvalifikációjához. Haranghy Csaba emlékeztetett: eredetileg is ezzel a két párizsi kvóta megszerzésével kalkulált a szövetség, így külön öröm volt számukra, hogy igen korán, az első adandó alkalommal bebiztosították a versenyzők ezeket az indulási jogokat. Mivel a kvóták nemzeti kvóták és nem névre szólnak, ezért a Vadnai testvérek között válogató dönthet majd, melyikük állhat rajthoz Párizsban. A magyar versenyzők május 9-től már az olimpiai helyszínen, Marseille-ben készülnek majd a jövő nyári ötkarikás eseményre.

Vitorlázás 2
MOB-Média/Balassa Balázs

A konzultációs sorozaton a párizsi olimpiára készülő sportági szakszövetségek vezetői, szakmai irányítói és a MOB vezetői, munkatársai vesznek részt, mellettük a sportért felelős államtitkárság, a Magyar Antidopping Csoport, a Nemzeti Sportügynökség, az Országos Sportegészségügyi Intézet és a Magyar Edzők Társaságának képviselői is meghívást kapnak. A megbeszélések fókuszában a sportszakmai kérdések, a kvalifikációs út és lehetőségek, valamint az olimpiával kapcsolatos operatív szervezési kérdések állnak. A konzultációk moderátora dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója, aki röviden vázolja a MOB Kettőskarrier-programjának lehetőségeit is. A Magyar Antidopping Csoport részéről Juvancz Gabriella tesztmenedzser a holléti nyilvántartás pontos vezetésére hívja fel a figyelmet.

Kapcsolódó cikkek:
Kézilabdával, kajak-kenuval indult a MOB párizsi konzultációs sorozata
Fókuszban Párizs: konzultáción a vívás és az ökölvívás
Fókuszban Párizs: konzultáción a judo, vízilabda és úszás
Fókuszban Párizs: konzultáción a triatlon és a birkózás
Fókuszban Párizs: konzultáción a taekwondo és a tenisz
Fókuszban Párizs: konzultáción a sportlövészet és az öttusa
Fókuszban Párizs: konzultáción a szörf, az atlétika, a kerékpár és a lovassport
Fókuszban Párizs: konzultáción a sportmászás és az evezés
Fókuszban Párizs: konzultáción az rg, a műugrás és a torna