53260848627 66741bd0f1 6k

Fontos döntések Mumbaiban

2023. 10. 16.
Megosztás

Az éghajlatváltozás miatt egyszerre jelölik ki a 2030-as és 2034-es téli olimpia helyszínét, változik az evezősök programja, elfogadták az öt Los Angeles-i új sportágat – többek közt ezekben a témákban is döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Mumbaiban.

Az éghajlatváltozás hatásai miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy határozott: a jövő nyári párizsi ötkarikás játékokhoz kapcsolódó közgyűlésén egyszerre ítéli oda a 2030-as és 2034-es téli olimpia rendezési jogát. A hét év múlva sorra kerülő (2030-as) havas-jeges játékok rendezéséért Svédország, Svájc és Franciaország van versenyben, a 2034-es téli olimpiát Salt Lake City látná örömmel vendégül, kifejezetten azért, hogy elkerülje a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpia és paralimpia szponzorációival való ütközést. A NOB-nak csökkenő lehetőségei vannak a téli olimpiák helyszínválasztása kapcsán, Thomas Bach NOB-elnök szerint mindössze három kontinens 15 olimpiai bizottsága felel meg a követelményeknek, amelyek szerint rendelkezniük kell a havas sportágak helyszíneinek legalább 80 százalékával és a klímaváltozás hatásait figyelembe véve is biztos rendező helyszínnek kell lenniük a havas versenyszámokat illetően a következő évtizedekben.

A Japán Olimpiai Bizottság még múlt héten jelentette be, hogy Szapporo nem pályázik a 2030-as téli olimpiára. A szervezet a város elöljáróival közösen azt közölte, hogy 2034-ben vagy később szeretnék megrendezni az ötkarikás játékokat, de a hét év múlva esedékes olimpiát nem.

Az evezésben a könnyűsúlyú kétpár női és férfi versenyszámát a strandevezés váltja fel a 2028-as Los Angeles-i játékokon. A sportág innovatív és dinamikus szakágának lebonyolításáról és a kvóták számáról majd a párizsi olimpia után döntenek. A nemzetközi szövetség (World Rowing) három versenyszámot javasol: férfi és női egypárevezős, valamint vegyes kétpárevezős. Az új számok a könnyűsúlyú kétpár versenyeit helyettesítik majd Los Angelesben, az pedig már korábban eldőlt, hogy a strandevezés a 2026-os dakari ifjúsági olimpia programján is szerepel majd. A beach sprint futam a parton kezdődik, 10-50 méter futást követően kell a segítők által tartott hajóba minél gyorsabban beülni. Ezután egy bójasoron kell szlalomozva végig haladni a 250 méteres pályán, majd a harmadik bóját megkerülve, egyenesen és a lehető leggyorsabban visszaevezni a partra, illetve visszafutni a célba.

A NOB végrehajtó bizottsága ugyancsak Mumbaiban úgy foglalt állást – majd ezt a közgyűlés hétfőn megerősítette –, hogy az előzetes műsorból kihagyott három sportág közül az öttusa és a súlyemelés programba kerülését támogatja a 2028-as olimpiára, az ökölvívásét viszont nem.

Thomas Bach NOB-elnök még pénteken azt is bejelentette, hogy az amerikai szervezők által javasolt öt sportág, a flag football, a krikett, a lacrosse, a fallabda, illetve baseball/softball felvételét támogatja a vb. A javaslatot a NOB 141. kongresszusán a tagok is elfogadták. A baseball és a softball már szerepelt a 2020-as (2021) tokiói olimpián, a krikett Párizsban 1900-ban debütált, a lacrosse 1904-ben St Louisban és 1908-ban Londonban szerepelt a programban, a flag football 2028-ban Los Angelesben mutatkozik be. A program bővülése azt jelenti, hogy a 2028-as játékokon a sportágak száma 35 vagy akár 36 is lehet, ami történelmi rekord.

Az olasz szervezők arról számoltak be a NOB Mumbaiban zajló közgyűlésén, hogy a bob-, szánkó- és szkeletonversenyeket külföldön rendezik meg a 2026-os milánói és cortinai téli olimpián. Egy új jeges pálya építése hosszú ideje problémát jelentett a rendezőknek, a végső szót pedig az olasz kormány mondta ki, mely szeptemberben azt kérte a szervezőktől, hogy keressenek alternatív lehetőségeket. Giovanni Malago, a szervezőbizottság elnöke hétfőn Mumbaiban elmondta, ezek után nem maradt más lehetőségük, mint hogy külföldi helyszínt találjanak. Mindehhez hozzátette, alapos mérlegelés után döntenek majd a bob-, szkeleton- és szánkóversenyek helyszínéről.

(fotó: IOC/Greg Martin)