Főpróbák Szocsi előtt a világkupákon

Főpróbák Szocsi előtt a világkupákon

2014. 02. 02.
Megosztás

Szocsi előtti utolsó világkupa versenyeiken indultak három sportág képviselői. Síugrásban a lengyel Kamil Stoch két nap alatt kétszer is az élen végzett. Alpesi sízésben sikerült mind a férfiaknál, mind a nőknél futamot rendezni. Sífutásban pedig mindkét nem sprintversenyét a norvégok nyerték.

Síugrás: Stoch duplája Willingenben

A németországi Willingenben folytatódott a síugrók világkupa-sorozata. A vasárnapi egyéni versenyt a szombatihoz hasonlóan a lengyel Kamil Stoch nyerte meg a német Severin Freund és a szlovén Peter Prevc előtt.

Az első sorozatot a szlovén Peter Prevc nyerte meg 145 és fél méteres ugrásával, s bár a szombati győztes lengyel Kamil Stoch másfél méterrel túlszárnyalta őt, kilenctized ponttal így is kevesebbet kapott nála. A harmadik helyen a német Severin Freund állt hárompontos hátránnyal, mögöttük azonban egy jó tízpontos űr következett, így ők hárman voltak esélyesek a verseny dobogós helyeire.

Amikor Freund sorra került a második sorozatban, akkor a japán Kaszai Noriaki állt az élen, de a németnek ezúttal 134 méter is elég volt az első helyhez. Stoch viszont 145 méterig repült, s ezzel utcahosszal vette át a vezetést. Prevcnek viszont nem ment, ő csak 132 méterig szállt, s így visszacsúszott a harmadik helyre, ami egyben azt is jelentette, hogy Stoch győzelmével az összetett világkupában is az élre került.

Síugró-vk, Willingen (Németország)
HS 145: 1. Kamil Stoch (lengyel) 271.4 pont (147.0 m; 145.0 m), 2. Severin Freund (német) 257.9 pont (141.5 m; 134.0 m), 3. Peter Prevc (szlovén) 247.3 pont (145.5 m; 132.0 m)

A VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Kamil Stoch (lengyel) 921 pont, 2. Peter Prevc (szlovén) 908, 3. Kaszai Noriaki (japán) 746

Alpesi sí: Ligety imponáló fölénye St. Moritzban

A férfiaknál a svájci St. Moritzban óriás-műlesikló, a hölgyeknél pedig a szlovéniai Krjanska Gorán szlalom-futammal folytatódott az alpesi sízők világkupa-sorozata. Előbbieknél a győzelmet az amerikai Ted Ligety (a képen), utóbbiaknál a svéd Frida Hansdotter szerezte meg.

A hölgyek versenyénél az első futamot az amerikai Mikaela Shiffrin nyerte meg, két svédet – 31 századmásodperccel Hansdottert, 63-mal pedig Maria Pietilä-Holmnert – megelőzve. Rajtuk kívül még ketten, az osztrák Marlies Schild és a svéd Anna Swenn-Larsson tudott még egy másodpercen belül célba érni az éllovashoz képest.

Amikor utóbbi sorra került a második futamban, akkor az osztrák Bernadette Schild állt az élen, s Swenn-Larssont is maga mögé tudta szorítani, a testvére, Marlies azonban már összességében egy tizedmásodperccel jobb volt nála. Pietilä-Holmner viszont még a dobogóra sem fért fel.

Hansdotter viszont fél másodperccel is vezetett már, s bár a végén ebből csak öt század maradt, így is át tudta venni a vezetést, amikor már csak Shiffrin volt hátra. Ő viszont az elején hatalmasat rontott, majdnem el is esett, s bár végül célba tudott érni, csak hetedikként zárt. Így viszont Hansdotter élete első vk-sikerét ünnepelhette.

A férfiaknál Ligety hatalmas fölénnyel nyerte az első futamot, több mint egy másodpercet verve a francia Alexis Pinturaultra és az osztrák Marcel Hirscherre. Rajtuk kívül pedig még három olyan versenyző akadt, aki két másodpercen belülre tudott kerülni az amerikaihoz képest.

A második futam rajtja fél órát csúszott a köd miatt, de végül – bár a látási viszonyok nem voltak a legjobbak – elkezdték a viadalt. 19 versenyző után azonban meg kellett szakítani a futamot, annyit romlott a helyzet. Végül azonban sikerült befejezni a versenyt, aminek legkevésbé a norvég Aksel Lund Svindal örült, aki kiesett, s ezzel Hirschernél volt a labda, aki célba érése esetén átvehette a vezetést az összetett világkupában.

Amikor az osztrák következett, akkor a svéd Matts Olsson állt az élen, aki a második futam legjobb idejét produkálta az addig célba érők közül, Hirscher azonban igencsak odapakolta magát, s a svéd idejét is jócskán túlszárnyalva állt az élre, összességében több mint egy másodperces előnnyel.

Ezt az iramot még Pinturault sem bírta, s 15 százados előnyéből végül 18 százados hátránya lett. Ligetinek azonban egy biztonsági futam is belefért volna, ő azonban nyolc századdal még növelni is tudta az előnyét, így végül hatalmas, másfél másodperces fölénnyel, mindkét futamot megnyerve győzött az olimpia előtti utolsó vk-versenyen.

Alpesisí-vk, St. Moritz (Svájc)

FÉRFI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS: 1. Ted Ligety (amerikai) 2:38.75, 2. Marcel Hirscher (osztrák) +1.51, 3. Alexis Pinturault (francia) +1.69

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Marcel Hirscher (osztrák) 955 pont, 2. Aksel Lund Svindal (norvég) 897, 3. Alexis Pinturault (francia) 774

Kranjska Gora (Szlovénia)

NŐI MŰLESIKLÁS: 1. Frida Hansdotter (svéd) 1:50.17, 2. Marlies Schild (osztrák) +0.05, 3. Bernadette Schild (osztrák) +0.15

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Maria Höfl-Riesch (német) 1079 pont, 2. Tina Weirather (liechtensteini) 943, 3. Anna Fenninger (osztrák) 871,...80. Miklós Edit (magyar) 35

Sífutás: félelmetes norvég fölény a Toblachban

Az olaszországi Toblachban (Dobbiacóban) férfi és női szabad stílusú sprintversennyel folytatódott a sífutók világkupa-sorozata. A győzelmet az előbbieknél a norvég Ola Vigen Hattestad, utóbbiaknál honfitársnője, Marit Björgen szerezte meg.

A hölgyeknél óriási párharc volt várható az olimpiai bajnok Björgen és a szakági világkupa címvédője, az amerikai Kikkan Randall között. A skandinávnak annyi előnye volt, hogy két honfitársnője is ott volt a fináléban, akik meg is keserítették az amerikai életét, miután szabályosan szendvicsbe fogták. A hajrát aztán nem is bírta Randall, s Björgen hátulról előretörve győzött a német Denise Herrmann és a norvég Ingvild Flugstad Östberg előtt.

A férfiak döntőjébe is három norvég került be, s ők is összedolgoztak, összezártak az élen, s a többiek egyszerűen nem fértek oda az élre, így aztán Hattestad nyert Eirik Brandsdal előtt, míg a dobogó harmadik fokára a német Josef Wenzel tudott odaérni.

A norvégok összességében tehát a hétvége négy versenyszámából hármat megnyertek, ma pedig hat éremből négyet is begyűjtöttek, ami igencsak imponáló, a riválisok szempontjából pedig félelmetes egy héttel a Szocsi olimpia kezdete előtt.

Sífutó-vk, Toblach (Olaszország)

FÉRFI SPRINT (SZABAD STÍLUS): 1. Ola Vigen Hattestad (norvég) 2:44.89, 2. Eirik Brandsdal (norvég) +0.69, 3. Josef Wenzl (német) +0.94

SPRINT VILÁGKUPA:
1. Joseph Wenzl (német) 256, 2. Federico Pellegrino (olasz) 243, 3. Eirik Brandsdal (norvég) 232

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Martin Johnsrud Sundby (norvég) 1027 pont, 2. Chris Andre Jespersen (norvég) 739, 3. Alekszandr Legkov (orosz) 626

NŐI SPRINT (SZABAD STÍLUS): 1. Marit Björgen (norvég) 2:59.80, 2. Denise Herrmann (német) +0.42, 3. Ingvild Flugstad Östberg (norvég) +1.45

SPRINT VILÁGKUPA:
1. Denise Herrmann (német) 442, 2. Kikkan Randall (amerikai) 382, 3. Ingvild Flugstad Oestberg (norvég) 301

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Therese Johaug (norvég) 1082 pont, 2. Astrid Jacobsen (norvég) 895, 3. Marit Björgen (norvég) 876

(Forrás: NSO)