Fürjes Balázs bekerült a NOB 2032-es olimpiát előkészítő bizottságába, íme a teljes lista

Fürjes Balázs bekerült a NOB 2032-es olimpiát előkészítő bizottságába, íme a teljes lista

2022. 09. 30.
Megosztás


Fürjes Balázs bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba – adta hírül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteki hírlevele.

A koordinációs bizottság feladatai között szerepel, hogy a rendezőkkel szorosan együttműködve felügyelje az előkészületeket, értékelje a rendezéssel kapcsolatban felmerülő kockázatokat és folyamatosan tájékoztassa a NOB-ot a fejleményekről.

A bizottságot Kirsty Coventry, Zimbabwe sportminisztere, korábbi olimpiai és világbajnok úszó vezeti.

Fürjes Balázs ezzel harmadik magyarként kapott szerepet a a jelenlegi NOB-ban, Gyurta Dániel a sportolói bizottság tagja, Schmitt Pál – aki 1995 és 1999 között alelnökként tevékenykedett – pedig tag, majd tiszteletbeli tag 2023 január elsejétől.

A politikus-sportvezető megbízásai közt többek közt a 2023-as atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke, a FINA, a Nemzetközi Úszószövetség elnökségének tagja, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Kormányzati felelősként irányította Budapest sikeres pályázatát a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra, a 2023-as atlétikai világbajnokságra, valamint a 2027-es úszó-világbajnokságra; budapesti olimpiai pályázatért felelős miniszteri biztos volt. Irányította többek közt a Papp László Budapest Sportaréna, a Groupama Aréna és a Puskás Aréna kivitelezését.

"Sportdiplomáciai szempontból hatalmas fegyvertény, hogy Fürjes Balázs bekerült a 2032-es olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba, a MOB nevében szeretnék hozzá gratulálni. Balázs mindig is elkötelezett híve volt az olimpiai mozgalomnak és a magyar sportnak, a közös projekteken nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Arról nem beszélve, hogy biztosan rengeteg hasznos tapasztalatot szerez majd a bizottsági munka során, ami jól jöhet egy esetleges hazai rendezéskor" – nyilatkozta Gyulay Zsolt az Indexnek.

A NOB bizottságainak összetétele ide kattintva olvasható. A 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottság a 11. oldalon található.

(MTI-MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter, MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)