53264319866 c20848e996 o 1

Fürjes Balázst megválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagjává

2023. 10. 17.
Megosztás

Kedd délelőtt az indiai Mumbai-ban zajló NOB-közgyűlés elsöprő többséggel, a szavazatok több mint kilencven százalékával a NOB állandó tagjai közé választotta Fürjes Balázst. A sportvezetőt a Magyar Olimpiai Bizottság kérte fel március végén, hogy nyújtsa be pályázatát az állandó NOB-tagságra Lausanne-ban.

A Mumbaiban zajló 141. NOB-közgyűlés (IOC Session, a NOB legfelső döntéshozó fóruma) zárónapján választották meg az új NOB-tagokat. Első lépésben az angol Anna hercegnő – Károly brit uralkodó testvére – vezette tagfelvételi bizottság bírálta el pozitívan Fürjes Balázs pályázatát a nyár folyamán. Ezt követte a NOB végrehajtó-bizottságának szeptemberi döntése, miszerint a nyolc jelölt, köztük Fürjes Balázs megválasztását javasolták a közgyűlésnek. A mai napon, az Olimpiai Chartának megfelelően a kandidálókról a NOB teljes tagsága döntött.

A ma megválasztott tagok között Fürjes Balázs a legfiatalabb és ötvenegy évével az új magyar NOB-tag fiatalabb a teljes tagság átlagéletkoránál is – azaz viszonylag fiatalon részesült a NOB-tagok bizalmában. A szavazáson mind a nyolc jelölt megkapta a NOB-tagsághoz szükséges többséget, így az ötkarikás történelemben Fürjes Balázs lett a nyolcadik magyar állandó, saját jogon és nem valamely szervezetben betöltött tisztsége miatt megválasztott NOB-tag Kemény Ferenc, gróf Andrássy Géza, Muzsa Gyula, ifj. Horthy Miklós, Mező Ferenc, Csanádi Árpád és Schmitt Pál után (korábban Aján Tamás, mint nemzetközi sportszövetségi elnök, Gyurta Dániel pedig a sportolói bizottság tagjaként került be).

Gyuzsofurjes

„Nagyon örülök és szívből gratulálok Balázsnak, ebből is látszik, hogy tavasszal jó jelöltet választottunk – kommentálta Fürjes Balázs megválasztását Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. – A MOB stratégiai célja volt, hogy Schmitt Pál négy évtizedes tagsága után se maradjunk állandó magyar tag nélkül, ugyanakkor tudni kell, hogy itt nincsenek automatizmusok. A NOB-ba senki sem delegálhat, egyáltalán nem kötelező, hogy legyen NOB-tag Magyarországról vagy bármilyen más országból. Kétszázhat nemzeti olimpiai bizottság tagja az olimpiai mozgalomnak, mégis csupán egyharmaduknak, hetvenötnek van NOB-tagja, miközben erős és feltörekvő nemzetek állnak sorba, hogy kiszemeltjük bizalmat kapjon. Ezért olyan jelöltre volt szükség, aki amellett, hogy jó a magyar sportnak, évek óta ismert és elismert személy a NOB-ban és a nemzetközi sportdiplomáciában. Csak így volt esély a magyar jelölt gyors megválasztására. Fürjes Balázs fél év alatt célba ért, ez ritka gyors siker. Vállalatvezetésben, nagy nemzetközi sportesemények szervezésében, diplomáciában, városfejlesztésben, politikában, sportvezetőként szerzett tapasztalatai a magyar sport és a nemzetközi olimpiai mozgalom számára egyaránt kiemelkedően hasznosak, személyesen is nagy várakozással tekintek a közös munka elé.”

A MOB elnöke még hozzátette, „Évtizedek óta ismerjük egymást, Balázs igazán megfelelő NOB-tag Magyarország számára. Elszánt és nagy munkabírású csapatjátékos, a személyes kapcsolatunk is kiváló. Ahogy a mi sportágunkban szoktuk mondani: gondolkodás nélkül bevenném a kajak négyesembe.”

Fürjes Balázs a szavazást követően kijelentette: „Az elismerés és bizalom Magyarországnak, a magyar sportnak, a magyar olimpiai mozgalomnak szól, ez nyilvánvaló. Az én dolgom továbbra is az olimpiai mozgalom és a magyar sport alázatos szolgálata, egy csapattagként a sok közül. Köszönöm az egész magyar olimpiai család, a Magyar Olimpiai Bizottság, Gyulay Zsolt elnök, valamint egykori és jelenlegi NOB-tagunk, Schmitt Pál és Gyurta Dániel, valamint a többi bajnokunk egységes támogatását. Schmitt Pál tanácsaira nagyon számítok a jövőben is – négy évtizedet töltött a NOB-ban, minden a kisujjában van, mindenkit ismer, mindent tud, hatalmas tekintélye van a tagság körében. Számomra hatalmas megtiszteltetés és még nagyobb felelősség ez a megbízatás, amelyet a magyar olimpikonok, olimpiai mozgalom érdekeit szem előtt tartva fogok ellátni. Egyedül biztosan nem menne, mindig a csapatmunkában hittem – a magyar sport számíthat rám, és én is számítok csapattársaim együttműködésére.”

Fürjes Balázs mellett a NOB állandó tagjává választották Izrael első női olimpiai érmesét, az egykori cselgáncsozó Yael Aradot, a perui női röplabda legendáját, Cecilia Taitet, a világhírű, tavaly az Oscar-díjat is elnyerő maláj származású színésznőt, Michelle Yeoh-t, valamint Michael Mronz német üzletembert, több kiemelt helyi sportviadal szervezőjét, aki egy Ruhr-vidéki olimpiarendezés elnyerését támogató alapítványt is vezet. Rajtuk kívül két nemzetközi szövetség elnöke, az asztaliteniszezők élén álló svéd Petra Sörling, valamint a korcsolyázókat irányító – nem utolsósorban a Samsung egyik csúcsvezetői székében ülő – koreai Kim Jae-Youl lett NOB-tag, míg a nemzeti olimpiai bizottságok közül ezúttal a tunéziai elnöke, Mehrez Boussayene kapott bizalmat.

Érdekes történelmi párhuzam, hogy amikor utoljára állandó magyar NOB-tagot választottak, arra is Indiában került sor negyven évvel ezelőtt: Schmitt Pál 1983-ban, Új-Delhiben került be az olimpiai mozgalom legfőbb döntéshozó testületébe. Azt követően, hogy az ő mandátuma tavaly lejárt – elérte a 80 esztendős korhatárt, ami után tiszteletbeli tagnak választották –, a magyar sportdiplomácia komoly erőfeszítéseket tett, hogy a hazánk ne maradjon állandó tag nélkül, elvégre a NOB 1894-es megalakulása óta csupán két olyan év volt (1962-63), amikor Magyarország NOB-képviselet nélkül maradt. Fürjes Balázs állandó, saját jogon megválasztott tagként 70 éves koráig bizonyosan a NOB tagja marad, és a NOB közgyűlésének döntésével mandátuma meghosszabbítható akár több alkalommal is.

Magyar és nemzetközi olimpiai vezetőknek a Magyar Olimpia Bizottság számára Mumbaiban, a szavazás után adott nyilatkozatai Fürjes Balázs megválasztásáról

Schmitt Pál, kétszeres olimpiai bajnok, a NOB tiszteletbeli tagja: „A NOB-tagság szép és felelősségteljes feladat, Fürjes Balázsnak pedig megvan a tudása és a rátermettsége ahhoz, hogy jól végezze ezt a munkát is. Örömmel támogattam a pályázatát, és a következő években szívesen segítem a munkáját, amennyiben erre igényt tart.”

Gyurta Dániel, olimpiai bajnok, NOB-tag, a sportolói bizottság tagja: „Öröm, hogy a magyar sportdiplomácia az elmúlt években sokat fejlődött, és egyre több szervezetben képviselik magyar sportolók és diplomaták a világ sportolóit. Fürjes Balázs – aki vezette a 2024-es olimpiai pályázatot és számos sportesemény megvalósításában vett részt – megválasztása is egy ilyen ünnepi pillanat, sok sikert kívánok neki a NOB-ban!”

Szergej Bubka, ukrán NOB-tag, olimpiai bajnok rúdugró, a Nemzetközi Atlétikai szövetség volt alelnöke: „Azóta követem Balázs munkáját, hogy hét évvel ezelőtt vezetője lett Budapest egészen kiváló olimpiai pályázatának. Városfejlesztésben, sportlétesítmények tervezésében és megépítésében, nagy sportesemények lebonyolításában szerzett tapasztalatai rendkívül értékesek – a NOB-nak ma pontosan erre a tudásra van szüksége. Különösen hálás vagyok neki és Magyarországnak a nyári, fantasztikusan sikerült atlétikai világbajnokság megszervezéséért. A sikeres vb újabb bizonyítéka volt Balázs kitűnő vezetői képességeinek, stratégiai és innovatív gondolkodásának. Nagyon örülök, hogy mostantól a régi barátság mellett kollégák is lettünk!”

Sebastian Coe, kétszeres olimpiai bajnok, brit NOB-tag, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke: „Balázsnak a sport és az olimpiai mozgalom iránti rajongását azóta figyelem, mióta a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot vezette. Bár a pályázatot visszavonták, az ő elkötelezettsége és lelkesedése megmaradt, és mindvégig biztos kézzel segítette, többek között, a 2023-as, kiugróan sikeres budapesti világbajnokságunk előkészítését és megvalósítását. Új szerepkörében, NOB-tagként is komoly érték lesz az olimpiai mozgalom számára, várom a közös munka folytatását.”

Kolinda Grabar-Kitarovic, horvát NOB-tag, Horvátország korábbi köztársasági elnöke: „Magyarország horvát barátjaként, szomszédként különösen örülök Balázs megválasztásának! Az ő jelenléte egyben Közép-Európa szerepét is erősíti a NOB-ban és ezáltal az egész olimpiai mozgalomban világszerte. Balázs városépítésben és nagy sportesemények szervezésében szerzett tapasztalata rendkívül értékes, főleg az olimpiai mozgalom éppen zajló megújításának során. Megválasztása az egész magyar sport számára nagy nyereség! Végül egy személyes megjegyzés: Balázs nagyon pozitív, derűs személyiség, remek társaság, úgyhogy nagyon várom a közös munkát! Gratulálok!”

Kirsty Coventry, Zimbabwe kétszeres olimpiai bajnok, többszörös érmes úszója, a NOB végrehajtó bizottságának tagja, sport-, ifjúsági és kulturális miniszter, a NOB Brisbane 2032 Koordinációs Bizottság elnöke: „A nyolc új tag megválasztásával ma tovább erősödött az olimpiai család. Balázs egyike az új tagoknak, akivel már egy éve együtt dolgozunk a Brisbane 2032 koordinációs bizottságban. Az elmúlt években láttam, ahogy vezette több, sikeres budapesti világesemény megrendezését, legutóbb az atlétikai világbajnokságét. Üdvözöljük Balázst a csapatban, óriási tapasztalata nagy értéket jelent az egyetemes olimpiai mozgalomnak.”

Juan-Antonio Samaranch Jr., a NOB-alelnöke, a Nemzetközi Öttusa Szövetség alelnöke, a NOB egykori legendás elnökének fia: „Fürjes Balázs megválasztásával a NOB tagjai valójában a bizalmukat fejezték ki. Mert mind Magyarország, mind Balázs nagyon is megérdemlik ezt a bizalmat. Évek óta ismerem Balázst és csak elismeréssel szólhatok munkájáról, az olimpiai mozgalom jövőjét illető eredeti gondolatairól, víziójáról. Elkötelezettsége, tapasztalata komoly hozzáadott értéket jelent a NOB és az egész olimpiai közösség számára. Büszke vagyok a, közgyűlés bölcs döntést hozott, és nagyon várom, hogy ebben a minőségében is együtt dolgozhassunk.”