A szövetségek összefogását indítványozza a MOB elnöksége

Glasgow-ban nem sikerült, de a jövő évi tesztversenyen még lehet tornász kvótánk Rióra

2015. 11. 01.
Megosztás


A magyarok számára szombaton befejeződött a glasgow-i olimpiai kvalifikációs tornász világbajnokság. Versenyzőink ugyan nem szereztek olimpiai kvótát, de több biztató jel is mutatkozott, ami reményre ad okot, hogy a jövő áprilisi riói tesztversenyen sikerülhet megszerezni a riói részvétel jogát. Berki Krisztián úgy tűnik elengedte Riót, de lehet még magyar tornász a 2016-os játékokon...

A glasgow-i kvalifikációs tornász világbajnokságon Berki Krisztiánnak nem sikerült korábban fináléba kerülnie, az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok lólengés-specialista sportolónk a leugrást hibázta el, így a vb-ről biztos nem jut ki a riói olimpiára. A napokban, a döntő után tett nyilatkozatai után azt sejteti, elengedte a jövő évi olimpiai szereplését, így várhatóan nem lesz ott címvédőként Rióban.

A vb-n szombaton a férfiak szerenkénti döntőjében, lólengésben Hidvégi Vid szerepelt. A magyar olimpikon tornász a hetedik legjobb eredménnyel jutott be a fináléba. A cél, az előrelépés sikerült, hiszen 15.366 pontot teljesítve az ötödik helyet szerezte meg. A nyolcfős mezőnyből az ő gyakorlatának kiinduló erőssége volt a legalacsonyabb, de elegáns gyakorlattal, magas kiviteli ponttal sikerült előrébb lépnie. Eddig Eb-n vagy vb-n még soha nem kapott ilyen magas pontszámot, és mindössze másfél tizeddel maradt el a dobogós helytől.

Az olimpiai kvótához a dobogó valamelyik fokára kellett volna felállni, ez nem sikerült, de mivel Vid hatszeres versenyző, minden bizonnyal a jövő évi tesztversenyen megszerezheti az olimpiai részvétel jogát.


Erre rajta kívül a nőknél Makra Noéminek is esélye van. A vb legjobb magyar női versenyzője a 24 főt felvonultató egyéni összetett fináléban - ahol nemzetenként csak két fő szerepelhetett három szeren - ugrásban, felemáskorláton és talajon hibátlan gyakorlatot mutatott be, magasabb pontszámokat ért el, mint a selejtezőben. A magyarok „mumusa”, a gerenda most Makrának sem jött össze, az első gyakorlat első eleménél hibázott, így végül 54.865 ponttal a 21. pozícióban zárt. A vb-n egyéni összetettben közel 200 versenyző indult.


A jövő évi tesztversenyen két férfi és nő képviselheti a magyar színeket. Közülük egy alanyi jogon szerezheti meg az olimpiai részvétel jogát. A tesztversenyen 18 férfi és 24 női egyéni kvótát osztanak.

"Nagyon boldog vagyok, hogy ílyen jól sikerült a gyakorlat. Egész héten az otthoni szisztéma szerint készültünk, jól mentek az edzések. A mai délelőttöt relaxációval töltöttem, felkeltem, reggeliztem, játszottam a számítógépen. Két órával a döntő előtt mentünk ki, jól sikerült a melegítés is, semmi szokatlan nem volt. Talán csak annyi, hogy nem szoktam egyedüli magyarként szerepelni a lólengés döntőjében, hiányzott Berki Krisztián, hiszen ha körbenéztem, csak az ellenfeleket láttam. Sportemberként ezen gyorsan túltettem magma, nem figyeltem másra, kizárólag a saját gyakorlatomra. Úgy érzem, jól sikerült a gyaki, amikor leugrottam, maximálisan boldog voltam. Addig nem is néztem mások pontját, utána persze elkezdtünk számolgatni. Az elmúlt napokban fel-feljött bennem, hogy egy dobogóval akár az olimpiai kvóta is meglehetne, de elhesegettem a gondolatot, próbáltam a gyakira koncentrálni, hogy jól menjen, és így is lett" - értékelt Hidvégi Vid a hazai szövetség közleményében.

A helyszinen szurkolt versenyzőtársának a szer olimpiai bajnoka, Berki Krisztián is. „Vid végre megcsinálta azt, ami benne van, ez enegem is örömmel tölt el. Az egész csapat, így jómagam is a helyszínen szurkoltunk neki, jó hangosak voltunk. Persze fura volt, hogy én csak a nézőtéren ültem, de már lezártam magamban ezt a történetet, nem szeretnék a múlttal foglalkozni. Az persze egy kicsit bosszant, hogy most Smith azzal a pontszámmal szerzett ezüstérmet, amivel én tavaly világbajnok lettem, de ez egy másik döntő, más pontozás. Nem szeretnék már ezzel a kérdéssel foglalkozni, most Vid sikerének örülök” – mondta a lólengés korábbi világbajnoka, London bajnoka.

"Az első szer volt a gerenda, sajnos rögtön az első elemből, az Ónodi-elemnél leestem" - emlékezett vissza Makra Noémi. "Az okát nem tudom, mert az edzéseken és a melegítés során is ment. Ekkor már biztossá vált, nem tudom megvalósítani a kitűzött célomat, az álmomat, hogy a 10. hely környékén végezzek. Ennek ellenére összeszedtem magam, és a többi szer jobban sikerült, mint a selejtezőben, ezt a pontszámok is tükrözik. Egyébként jól számoltam, ha meglett volna a leesés miatt levont 1 pont, akkor éppen 10. vagyok. Így is örülök, és elégedetten zárom a világbajnokságot, hiszen három héttel ezelőtt még nem is gondoltam volna, hogy mind a négy szeren el tudok indulni."

Az olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója, dr. Magyar Zoltán, MATSZ-elnök, a MOB alelnöke is értékelt. "Vid nagyon jó gyakorlatot mutatatott be, jobbat, mint a selejtezőben. A két angol, a győztes Whitlock és a második Smith nagyon erős gyakorlatokat adott elő, egyébként rajtuk kivül még Berki Krisztián a harmadik versenyző, aki 16 körüli pontszámra képes. Krisztián rontott a selejtezőben, így ez most neki nem jött össze, de azt mondta, hosszú távra tervez, két év múlva vb lesz, akkor újra bizonyíthat, illetve jövőre Eb is. Hidvégi Vid már évek óta stabilan ott van az élmezőnyben lólengésben, több Eb- és vb-döntővel a háta mögött. Azt tudtuk, hogy ezzel a kiindulóval a 4.-7. hely a realitás, már beszélgettünk arról, hogy jó lenne megemelni a kiinduló pontszámot az olimpiáig, mert akkor egy érem is összejöhet. A magyar tornában tehát van tartalék, van kapacitás a jelenben is, és tovább építjük a jövőt. Növeljük a létszámot, a klubok mennyiségét, folytatódnak a továbbképzések, szeretnénk minél több egyesületből válogatni. Ez a világbajnokság egy fantasztikus verseny itt Glasgow-ban, a 20 ezres csarnok szinte mindig tele van, és a legnézettebb televíziós műsorok közé tartozik a vb.”

(MOB/MATSZ fotó: MOB/Szalmás Péter)