Gyarmati Anna esélyes a 2018-as olimpiai részvételre

Gyarmati Anna esélyes a 2018-as olimpiai részvételre

2016. 03. 23.
Megosztás

Két évvel a szocsi téli olimpia után, félidőben Pjongcsang előtt, történetének legjobb és legeredményesebb évét zárta a Magyar Snowboard Szövetség (MSBSZ) - hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón, melyen részt vett a sportág olimpiai reménysége, a MOB Nők a Sportban Különdíjasa, az idei világkupa-sorozatban hatodikként záró Gyarmati Anna - vagy, ahogy snowboardos körökben hívják: Panka.

A sajtóeseményen Bordács Miklós ügyvezető igazgató elmondta, Gyarmati Anna világkupa-győzelme mellett két sportoló, Szász Csongor és Fehér Zsófia személyében két hódeszkás is képviselte a sportágat a lillehammeri ifjúsági téli olimpián, emellett a nemzetközi szövetség (FIS) versenyein, valamint Európa Kupa-futamokon többen is - Csillag Dávid, Szerb Mátyás, Kis Benedek - értek el dobogós eredményeket.

Az ügyvezető hangsúlyozta, két éve indítottak utánpótlásprogramot a szövetségben annak érdekében, hogy a nagy tömegbázisú, elsősorban szabadidősportként űzött sportág versenysportolói létszámát növeljék.

"Természetesen az idény csúcspontja Gyarmati Anna egyesült államokbeli vk-győzelme volt januárban" - tette hozzá Bordács Miklós.

Gyarmati Anna számára már csak a rossz múlt, hogy egy hellyel lemaradt az olimpiáról 2014-ben. Azóta 2015-ben bejutott a világbajnokság döntőjébe, s ott "csak" a melegítés közben szerzett sérülése miatt nem tudott részt venni a fináléban, s így hatodik lett.

A 23 éves sportoló ezután a szezon végén elszenvedett kartörése miatt pihenésre kényszerült.

"Fél évet kellett kihagynom, a karomra vissza kellett építeni az izmot, ráadásul a korábbi osztrák edzőmmel hat év után megszüntettük a közös munkát" - emlékezett vissza a hódeszkás, s hozzátette, a szezon elején egyedül edzett az Egyesült Államokban, amikor találkozott új edzőjével.

Gyarmati a januári vk-sikerről azt mondta, dobogós eredményben reménykedett, de arra, hogy győz, egyáltalán nem számított. Hangsúlyozta, hogy amerikai edzője sokat segített neki a szezonban. Január 22-én az egyesült-államokbeli Mammothban rendezett sloopstyle (trükkös akadályverseny) számában győzött, ezzel a havas sportok első magyar vk-győztese lett.

A nagy álom az olimpia, amiért mindent megtesz, hogy ott lehessen 2018-ban a játékokon. Járt már az olimpia helyszínén, Pjongcsangban, ahol ugyan sérülés miatt nem tudott indulni a versenyen, de azért kipróbálta a pályát.

Panka kedden egy megtisztelő díjat kapott a MOB Nők a Sportban Bizottságától. Erre nagyon büszke, s úgy véli, ez nem csak az ő, hanem sportága számára is egy nagy elismerés. A díjat Borkai Zsolt MOB-elnök és Regőczy Krisztina, olimpiai ezüstérmes, világbajnok jégtáncos, a MOB elnökségének tagja, a MOB Nők a Sportban Bizottságának vezetője adta át.


Most pár napot itthon tölt, aztán utazik tovább Ausztriába, majd az egyesült államokbeli Coloradóba.

Bécsy Balázs, Gyarmati Anna menedzsere kiemelte: két évvel a téli olimpia előtt megnyugtató, hogy a versenyzőnek megvan az új edzője. "A pjongcsangi játékokra az eddigi 24 helyett már 30 versenyző szerez kvótát, s mivel Panka jelenleg a top 10-15-ben van, reális cél az olimpiai részvétel" - mondta Bécsy, aki hozzátette, abban bíznak, hogy az idei szezon jó alap volt a még sikeresebb folytatáshoz.


(MOB/MTI, fotók: MOB/Szalmás Péter és MTI/Mohai Balázs)