Elhunyt a kajak-kenu sportág egyik első olimpiai érmese

Elhunyt a kajak-kenu sportág egyik első olimpiai érmese

2014. 09. 02.
Megosztás

Hosszú, súlyos betegséget követően, augusztus 31-én, vasárnap, életének 81. évében meghalt Kiss Lajos olimpiai bronzérmes kajakozó.A vidéki fiatalember Miskolcról 1951-ben jutott el először a fővárosba, ahol az Építők kölcsönhajójába ülve versenyezhetett. Három évvel később már biztos helye lett volna az 1954-es, nagy magyar sikereket hozott, franciaországi világbajnokságra utazó magyar válogatottban, de mégsem juthatott ki Maconba, mert „nem készült el az útlevele”.

Melbourne-ből már nem tudták itthon felejteni, olyan fölényesen nyerte 1955-ben és 1956-ban a K-1 1000 méteres távot az Ob-n. A viszontagságos utazás legyengítette - a megszerzett 3. hely nem elégítette ki. 1960.-ban kivitték ugyan Rómába, de versenyszám nélkül, a lelátóról nézhette a küzdelmeket.Kiss Lajos kálváriája 2006-ban kezdődött, amikor a Melbourne-i jubileumi utazás helyett a kórházban kötött ki. Három lábujját le kellett operálni, azóta egyre többet betegeskedett.

Az elhunyt egykori többszörös magyar bajnok, olimpiai bronzérmes sportember búcsúztatása szeptember 8-án 14 órakor lesz a miskolci sportcsarnok közelében lévő mindszenti temetőben.

(Jocha Károly)