20230820 086 ath vb 02

Gyulai Márton lett a nemzetközi atlétikai szervezet versenyekért és eseményekért felelős igazgatója

2023. 09. 04.
Megosztás

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) Gyulai Mártont, a budapesti atlétikai világbajnokság sportszakmai vezérigazgató-helyettesét, kétszeres olimpikont, a MOB korábbi tagját nevezte ki a szervezet versenyekért és eseményekért felelős igazgatójává.

„Márton az atlétika legkülönbözőbb területein szerzett széleskörű tapasztalataival az ideális választás erre a szerepkörre" – mondta a hétfői bejelentés alkalmával Jon Ridgeon, a WA ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a következő négy évben a WA kiemelt célja a versenyek fejlesztése, ebben pedig kulcsszerep vár a magyar szakemberre.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Budapest 2023 csapatával a budapesti világbajnokságon új mércét állítottunk fel. Keményen dolgoztunk egy innovatív és lebilincselő esemény létrehozásán, és nem is lehetnénk elégedettebbek az eredménnyel. A jövőben a versenyek fejlesztése a legfontosabb feladatunk, egyre több egynapos viadalt rendeznek világszerte a nagy, globális sportági események mellett és kulcsfontosságú, hogy minél több szurkolót, nézőt nyerjünk meg ezeknek a rendezvényeknek" – mondta Gyulai Márton, aki a vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese volt.

Gyulai Márton 2015 óta az Európai Atlétikai Szövetség (EA) tanácsának a tagja, 2021-től a közvetlen irányító testületet jelentő végrehajtó bizottságban tevékenykedett. Korábban a magyar szövetség főtitkára is volt, a Gyulai Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon pedig éveken keresztül versenyigazgatóként dolgozott.

Gyulai Márton az MTI-nek elmondta, hogy a nemzetközi szövetség január-február tájékán írt ki pályázatot a posztra. A magyar sportvezető akkor még csak érdeklődés szintjén foglalkozott vele, mert teljes mértékben lekötötte a budapesti vb szervezése. Ennek ellenére a WA illetékeseinek „fülébe jutott" – ahogy Gyulai fogalmazott –, hogy őt érdekelheti a munka, és a szövetség is belátta, hogy nem kell azonnal betölteni az állást, elég lehet csak a szezon vége felé, a vb után.

„Három-négy körös volt az interjú, de azt a döntéshozók pontosan tudták, hogy erre a posztra nem sokan jöhetnek szóba, és engem a vb szervezése leköt. Ebben partnerek voltak" – hangsúlyozta Gyulai Márton.

„A sportigazgatói munkához tartozik a rendezvények szervezése, nemcsak ami a pályán zajlik, hanem például a szállás, az akkreditáció, az utaztatás, az ellátás is. Tizenhét ember tartozik ebbe a részlegbe a szövetségen belül. Fő cél, hogy eladhatóvá tegyük a sportágat. El kell dönteni, hogy mit szeretnénk 2-4-6-8-10 év múlva. Az egynapos és a többnapos, vagy hetes versenyek nincsenek egymás nélkül" – fogalmazott Gyulai Márton.

Kiemelte: tény, hogy alapvetően változik a sportág, változnak a „fogyasztói szokások". „Csak egy példa: sok sportágban a világbajnokság egyben lezárja a szezont is. Amikor mi pályáztunk az idei vb-re, akkor négy-öt éve még az volt a koncepció, hogy a budapesti vb lesz a szezonzáró, szeptember 3-án legyen vége, de azóta is sok minden módosult. A vb időpontja előrébb ment, és még komoly versenyek vannak hátra a szezonból. Ezeknek a kihívásoknak is meg kell felelni majd az új állomáshelyemen" – mondta Gyulai.

A WA új igazgatója október 1-től kezdi a munkát Monacóban, így részben édesapja, Gyulai István nyomdokaiba lép, aki 15 évig volt a nemzetközi szövetség főtitkára.

Az atlétikai vb szervezői hírlevelükben azt írják, jelentős magyar sportdiplomácia siker és nagy lehetőség a magyar atlétika számára is, hogy Gyulai Márton lett a World Athletics új igazgatója. „Kinevezése a tisztségre garancia arra, hogy egy rendkívül sikeres vb újításait, amelyek teltházas estéket, nézettségi rekordokat, elégedett sportolói és szakmai visszajelzéseket eredményeztek, tovább vigye a nemzetközi atlétika.”

Gyulai Márton korábban – 2012 és 2021 között – tagja volt a MOB közgyűlésének, illetve a szervezet nemzetközi és sportdiplomáciai bizottságának; a 2002-es és 2006-os téli olimpián a bob-válogatott tagjaként vett részt.