060923meeting V4 GAL 19

Gyulay Zsolt egyeztetett a V4-országok olimpiai bizottságainak vezetőivel

2023. 09. 07.
Megosztás

A V4-országok nemzeti olimpiai bizottságainak vezetői Pozsonyban, a Szlovák Olimpiai Bizottság székházában találkoztak, ahol több téma is napirendre került, többek között a közép-európai térség nagy nemzetközi eseményeinek szervezésében való együttműködés.

060923meeting V4 GAL 12

Az ilyen találkozókra szükség van, csakúgy, mint a szoros kommunikációra a V4-országok nemzeti olimpiai bizottságai között, mert az információcsere az alapja a sport fejlődésének. Röviden így lehetne levonni a V4-es országok olimpiai bizottságai találkozójának tanulságát, amelyen a Magyar Olimpiai Bizottságot Gyulay Zsolt elnök, valamint Bényi Szabolcs, a Budapesti Olimpia Bizottság elnöke képviselte. A találkozón részt vett a Szlovák Olimpiai Bizottságtól Anton Siekel elnök, Jozef Liba főtitkár, valamint Asványi Gábor ügyvezető igazgató, a Cseh Olimpiai Bizottság alelnöke, Roman Kumpost és sportaktivitásokért felelős vezetője, Veronika Zemanova, valamint a Lengyel Olimpiai Bizottság főtitkára, Marek Plaus.

A találkozó során a nemzeti olimpiai bizottságok vezetői információt cseréltek az országukban működő sportirányítási rendszerről, megvitatták annak előnyeit és hátrányait, valamint téma volt a lehetséges együttműködés a nagy sportesemények szervezése kapcsán és a mindennapi sport fontosságára való figyelemfelhívás terén.

060923meeting V4 GAL 25

„Jó néhány fontos témát érintettünk a V4-es találkozó során, például a szervezeti működéssel a nemzetközi eseményekkel kapcsolatban, nagyon sok dicséretet kaptunk az atlétikai világbajnokság sikeres rendezéséért, de a legfontosabb üzenet talán az volt, hogy közösen előrébb juthatunk, az együtt gondolkodás előrébb viheti a mindannyiunk számára fontos ügyet, a sport fejlődését. Ezért megegyeztünk abban, hogy a jövőben gyakrabban szervezünk a mostanihoz hasonló egyeztetést” – mondta Gyulay Zsolt, a MOB elnöke.

A tárgyalások után a nemzeti olimpiai bizottságok képviselői meglátogatták a Szlovák Olimpiai és Sportmúzeumot. A V4-országok közül csak Lengyelországnak van hasonló múzeuma, Csehország és Magyarország számára pedig nagy inspirációt jelent a pozsonyi kiállítás.