Sergei4

Gyulay Zsolt is az atlétikai vb lázában ég

2023. 08. 15.
Megosztás

Sportdiplomáciai szempontból és személyes okokból is fontos találkozókon vett részt kedden Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Délelőtt Novák Katalin köztársasági elnök meghívásának eleget téve a Sándor-palotában vendégeskedett, délután pedig irodájában fogadta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagját, a World Athletics alelnökét, Szerhij Bubkát.

„Magyarország készen áll a szombaton kezdődő atlétikai világbajnokságra, örömmel látja vendégül a világ egyik legnagyobb sporteseményét, és az azon induló sportolókat” – írta Novák Katalin köztársasági elnök kedden a Facebook-oldalán, miután fogadta Sebastian Coe-t, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökét, Gyulay Zsoltot, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, és Fürjes Balázst, az atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnökét a Sándor-palotában.

Novák Katalin kiemelte, Magyarország készen áll, és örömmel látja vendégül a világ egyik legnagyobb sporteseményét, az azon induló mintegy 2000 sportolót, és szeretettel várja a világ minden tájáról érkező érdeklődőket, szurkolókat.

Novakkatalin 1

„Ismét egy alkalom, hogy mi, magyarok megmutassuk a világnak, mire vagyunk képesek" – fogalmazott az MTI beszámolója szerint az államfő, aki kellemes hangulatú, előre mutató beszélgetést folytatott a World Athletics első emberével és a két magyar sportszakemberrel. A téma természetesen a szombaton kezdődő, budapesti világbajnokság volt, amelyet hatalmas várakozás előz meg.

Az esemény kapcsán érkezett hazánkba Szöul rúdugró olimpiai bajnoka, Szerhij Bubka is, aki délután látogatást tett a MOB székházában, ahol találkozott régi jó ismerősével, Gyulay Zsolttal. Ugye, nekik rengeteg közös témájuk van, hiszen mindketten az 1988-as olimpián tették fel pályafutásukra a koronát az olimpiai bajnoki címmel.

Sergei5

Ezúttal a World Athletics alelnökeként érkezett hazánkba Bubka, és a személyes találkozón nyilván szó esett arról, hogy három nap múlva kezdődik a budapesti világbajnokság, hogy minden készen áll a rajtra, és a nemzetközi szövetség sikeres versenyre készül. Bubka elárulta azt is, hogy fővárosunk utcáin még ma is sokan felismerik, ami nagyon jó érzés, és persze szó esett arról is, hogy a MOB az ukrán-orosz háború kitörésekor hathatós segítséget nyújtott az akkor még Bubka-vezette Ukrán Olimpiai Bizottságnak, amit a korábbi legendás rúdugró nem győzött elégszer megköszönni.

„Tavaly februárban, a háború kitörésekor a világ összefogott az ukrán népért – mondta Szerhij Bubka. – Én is sok barátnak írtam, sok harminc éve nem látott ismerősnek, és elképesztő volt a reakció: mindenki mögénk állt. Pontosabban csak állt volna, mert nem tudták hogy elküldeni az adományokat. Akkor találkoztam Gyulay Zsolttal, aki azonnal felajánlotta a segítségét: a MOB-ba jöttek a szállítmányok, és innen hozták őket tovább Ukrajnába. Ez a legjobb az olimpiai mozgalomban: a szolirdaritás. Magyarország sokat tett és sokat tesz, és én szívemből köszönöm Zsoltnak és a MOB csapatának ezt a hozzáállást. Most arról is beszéltünk, hogy esetleg jöhetnek még fiatalok Magyarországra sportolni, mert ez az, amivel meg tudjuk menteni őket.”