Gyutai Adrián: Gyakorlatilag kijutottam az Eb-re

Gyutai Adrián: Gyakorlatilag kijutottam az Eb-re

2013. 08. 21.
Megosztás

Már csak egy versenyhétvége, és befejeződik az Alpok-Adria Bajnokság 2013-as szezonja a motorkerékpár sportban.

A mezőny a múlt hétvégén az idény utolsó előtti állomására, a horvátországi Rijekába látogatott. A Tomracing Motorsport Team versenyzője, Gyutai Adrián igencsak megszenvedett egyik kedvenc pályáján, hiszen a korábban sérült könyöke hihetetlen fájdalmakat okozott a 22 éves paksi fiatalembernek, aki ennek ellenére mindkét futamot az ötödik pozícióban zárta, és az összetettben megerősítette a harmadik helyét a Superstock 600-as géposztályban. Noha egy dupla futamos hétvége még hátra van – szeptember 7-8., Slovakiaring –, már lassan kijelenthető, Adrián egyenes ágon kivívta új kategóriájában is az október elején rendezendő Európa-bajnokságon való részvételt.

Ismételten kedvenc pályáján, a horvátországi Rijekában, bizonyíthatott Gyutai Adrián. A Tomracing Motorsport Team ifjú tehetsége ezúttal már az összetett pontverseny harmadik helyezettjeként érkezett a festői szépségű ringre, hogy tovább folytassa idei remeklését az Alpok-Adria Bajnokság Superstock 600-as géposztályában. Ráadásul az előjelek nem voltak túlságosan rosszak a szombati időmérő és futam előtt annak ellenére sem, hogy a szabadedzéseken túl gyorsan elkoptak a tréningre szánt gumik, ám ettől függetlenül jól érezte magát a motoron Adrián. A kvalifikációs edzésen aztán az ötödik rajtkockát tudta megszerezni – a tréning második felére új abroncs került fel hátra –, így reménykedve várta mindenki a szombat délutáni rajtot a csapatból.

„Sajnos megint elrontottam a rajtomat, és nagyon sokáig beragadtam egy lassabb ellenfelem mögé. Az első négy versenyző pedig ezt kihasználva elhúzott tőlem, így nekem maradt az ötödik helyért való küzdelem. A legnagyobb ellenfelem, az összetettben vezető lengyel Bukowski elesett – igaz, folytatni tudta a versenyt -, ám ezt sajnos nem tudtam teljes mértékben kihasználni, ugyanis 18 századdal leszorultam a negyedik pozícióról, és közvetlenül a lengyel előtt fejeztem be a versenyt. Nagyon bosszús voltam, ugyanis az egyik koptatóm leesett, így balra nem tudtam rendesen bedönteni a motort”- jelentette ki Gyutai Adrián.

Ezzel azonban még nem ért véget a Tomracing Motorsport Team versenyzőjének kálváriája, ugyanis a korábban súlyosan megsérült könyöke ismét elkezdett fájni. Ennek másnap az lett az eredménye, hogy Adrián már motorozni is alig tudott az időmérőn, ám összeszorított foggal a 10. helyre kvalifikálta magát a vasárnapi viadalra. A csapat nagy riadalmára azonban az utolsó mért köre után a fájdalomtól elgyötörve még a boxig sem tudott már elmotorozni.

„A futam előtt a Medical centerben kaptam egy injekciót, és ennek köszönhetően tudtam elrajtolni. A bennem felszökő adrenalin és a fájdalomcsillapító teljesen elnyomta a fájdalmamat, és életem egyik legjobb futamát futva végül az ötödik helyen zártam úgy, hogy ezúttal én jöttem ki jól az utolsó méterek csatájából, és egy ezreddel ugyan, de engem intettek le előbb. Nagyon örülök, hogy sikerült ismét a TOP 5-ben végeznem mindkétszer, mert egyrészt megerősítettem összetettben a dobogós pozíciómat, és már csak két pont a hátrányom a második Chrobák Janihoz képest, másrészt ezzel gyakorlatilag bebiztosítottam a helyem az októberi Európa-bajnokság mezőnyébe”- fogalmazott Gyutai Adrián.

A Tomracing Motorsport Team csapatfőnöke szerint élversenyzője küzdeni tudásból, akaraterőből jelesre vizsgázott a rijekai hétvégén.

„Mindkét verseny eredményével szász százalékig elégedett vagyok, hiszen Adrián az elsőn a bajnokságot vezető lengyel, Daniel Bukowski előtt végzett, és ez a pontállás szempontjából nagyon fontos volt számunkra, míg a másodikon szinte fél karral hatalmasat küzdött, és mondhatom, hogy küzdeni tudásból és akarásból is jelesre vizsgázott. Az utolsó körre még úgy mentek el, hogy Adrián a hatodik helyen állt jelentős lemaradással, azonban olyan kört produkált, hogy le tudta dolgozni hátrányát, és végül 1 ezreddel az ötödik helyen végzett. Aki ott volt a helyszínen az nem fogja elfelejteni ezt a szenzációs befutót. Most az a legfontosabb, hogy Adrián könyökét egy specialistával kivizsgáltassuk” – mondta el Miklósy Tamás.

(Forrás: Tomracing Motorsport Team)