„Ha most lenne kvótazárás, három asztaliteniszező mehetne Rióba"

„Ha most lenne kvótazárás, három asztaliteniszező mehetne Rióba"

2014. 11. 21.
Megosztás

A Magyar Asztalitenisz Szövetség csütörtöki konzultációján egyéb témák mellett az is kiderült, a világranglistákon elfoglalt pozíciók alapján jelenleg két magyar női és egy férfiversenyző áll olimpiai kvalifikációt jelentő helyen.

A szövetség képviselői erős csapattal érkeztek a MOB-irodába: a megbeszélésen jelen volt Pósfai Gábor alelnök, dr. Stocker Miklós főtitkár, Lajtai Kristóf sportági referens, Csáthy Péter projektvezető és a két szövetségi kapitány, Téglás Péter és Pázsy Ferenc.

Az alelnök örömének adott hangot, hogy májusban összefogott a vezetés és egy 11 fős stáb látott munkához. A kialakult tervek közül már több elindult, illetve megvalósult.



„Az első és legfontosabb az volt, hogy feltérképezzük az országot, hol lehetne iskolákat és klubokat bevonni az utánpótlás tömegbázisának szélesítésére. Szeptemberben beindult az iskolai program 6-9 éves gyerekek részére. Ezt a szövetség eszközökkel és pénzzel is támogatja, de csak ott, ahol szakképzett edző segíti a munkát. Az utánpótlás-válogatottnál kapitányváltás történt, egy egységes koncepciót alakítottunk ki, a fiatalok hetente egyszer a felnőttekkel készülhetnek" – foglalta össze az alelnök.

A konzultáción az is kiderült, versenyt nem szívesen rendeztek a hazai klubok, mivel az veszteséggel járt volna. A szövetség 150-300 ezer forinttal megtámogatta a rendezéseket, s összevonta a két nem küzdelmeit, ezzel csökkentve a költségeket. Bevezették az online versenynevezési rendszert, az edzőképzést rendszerbe foglalták. Összesen 100 millió forinttal segítik kilenc klub infrastrukturális fejlődését. Az egyetlen feltétel, hogy a kluboknál legyen utánpótlásképzés.

Pósfai nehézségként említette, hogy az Ormai Csarnok már kicsinek bizonyul a központi felkészülésre. Szeretnék, hogy a most elkészült Tüskecsarnokban, s később a Puskás Stadionban is kaphatnának helyet a felkészüléshez.

A főtitkár jó hírként emelte ki, hogy a szövetség likviditása az elmúlt félévben megerősödött, mely köszönhető a MOB segítségének is. A korábbi negatív kintlévőségek mind eltűntek.

Lajtai Kristóf diplomáciai sikerekről számolt be. A nemzetközi szövetség dicsérte a 2014-ben rendezett két nemzetközi utánpótlásversenyt. Mint elmondta, 2015-ben ORV-nek szeretnének otthont adni. A magyar szövetség rendezheti 2016-ban az olimpia után a felnőtt Európa-bajnokságot, de a szeptemberi időpontot októberre kívánják áttenni.

A két kapitány közül Téglás Péter szolgálhatott jobb hírekkel. A nők a világbajnokságon 13., az Eb-n az 5. helyen végeztek. Az eredmény reális, hiszen Tóth Krisztina elbúcsúzott a válogatottól, s fiatalok léptek a helyébe. Ugyanakkor Póta Georgina a rangos 17. helyen áll a világranglistán, ő most a nők húzóembere.

„A riói olimpiai kvalifikáció pokolian nehéz lesz, hiszen Európából a bakui Európa Játékok győztese és a 2016 áprilisi kontinentális kvalifikációs versenyről tíz fő szerezheti meg az olimpiai részvétel jogát. Ezután májusban töltik fel a mezőnyt huszonkét további fővel a világranglista alapján. Ha most lenne a kvóta zárása, akkor pillanatnyilag két női versenyzők indulhatna az olimpián, de ez nagyon megváltozhat 2016 májusáig. Ezért is nagyon fontos, hogy versenyzőink minél több World Tour-versenyen indulhassanak" – hangsúlyozta a női kapitány.

Pázsy Ferenc arról beszélt, hogy a férfiak a vb 21. helyükkel kiestek az első divízíóból, de az Eb-n elért 10. helyükkel bent maradtak a kontinens élvonalában. "Fontos, hogy élversenyzőink a schwechati edzőtáborban készülhetnek, rangos vetélytársakkal. A férfiaknál jelenleg csak Pattantyús Ádám áll olimpiai kvalifikációt érő helyen a világranglistán" – mondta.

(MOB)