Hajdú-Bihar megyei olimpikonokat bemutató vándorkiállítás nyílt Hajdúnánáson

Hajdú-Bihar megyei olimpikonokat bemutató vándorkiállítás nyílt Hajdúnánáson

2021. 02. 15.
Megosztás


A Hajdúnánási Hódos Imre Sportcsarnokban február 13-án 11. alkalommal rendezték meg a létesítmény olimpiai bajnok névadójáról elnevezett karatekupát. A versenyre meghívást kapott a Debreceni Honvéd Sportegyesület Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztálya is, azzal a céllal, hogy a versenyzők a kör által szervezett vándorkiállításon keresztül megismerjék a Hajdú-Bihar megyéhez kötődő olimpikonokat, azok sportpályafutását. A tárlaton megemlékeznek természetesen a város szülöttjéről Hódos Imre birkózóról is.

A megmérettetésre 20 egyesület közel 200 versenyzője érkezett.

A verseny díszvendége volt többek közt dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, dr. Kiss József, a Hódos Imre Sportegyesület elnöke és Tóth Imre, a Bocskai István Általános Iskola igazgatója.

A verseny védnöke Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, referense Juhász Ferenc 7 danos mester, az SKDUN Hungary elnöke, a Magyar Karate Szövetség alelnöke, rendezője Kis Zoltán 6 danos mester, a Hódos Imre Sportegyesület Karate Szakosztályának vezetője, az SKDUN Hungary alelnöke, főbírója az 5 danos Nemes István, az SKDUN Hungary Bírói Bizottságának elnöke volt.

A tárlatot 2021. június 10-ig a Hódos Imre hagyatéknak helyet adó díszteremben helyezték el, bízva abban, hogy a település köznevelési intézményeinek tanulói testnevelésóra keretében megtekintik.

A DHSE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör tagjai remélik, hogy Debrecenben is lesz egy állandó, a Hajdú-Bihar megyei olimpikonokat bemutató gyűjtemény.

Hódos Imre olimpiai bajnok birkózó 1928. január 10-én született Hajdúnánáson. Debrecenben kezdett sportolni, a Debreceni Torna Egyletben tornászként kezdte pályafutását. 1945-től a Debreceni MTE, 1946-tól a Debreceni VSC, 1949-től a Budapesti Fáklya, a Budapesti Vörös Lobogó, majd 1953-tól ismét a Debreceni VSC birkózója volt. 1952-től 1960-ig szerepelt a magyar válogatottban. Az 1952. évi helsinki olimpián kötöttfogású birkózásban, légsúlyban aranyérmet nyert. Az 1956-s melbourne-i olimpián negyedik, 1960-ban a római olimpián nem került döntőbe. Visszavonulása után nemzetközi versenybíróként tevékenykedett 5 olimpián. 1989. április 23-án Debrecenben hunyt el. Díszsírhelye a Debreceni Köztemetőben található. Debrecen Város Önkormányzata róla nevezte el egyik sportcsarnokát.

(MOA; fotó: MTI/Bojár Sándor)