Az olimpiai bajnok Halmay Zoltánra emlékeztek

Az olimpiai bajnok Halmay Zoltánra emlékeztek

2021. 05. 31.
Megosztás


A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület minden évben megkoszorúzza névadója sírját a Farkasréti temetőben. A május 28-án megtartott megemlékezésen Gál László, az egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd felidézte, hogy a szombathelyi olimpiai baráti kör miként vette fel a kétszeres olimpiai bajnok úszó nevét.

Gál László kiemelte, hogy június 18-án lesz Halmay Zoltán születésének 140. évfordulója, melyet szülőfalujában, Magasfalun is szeretnének megünnepelni. Megemlékezett dr. Hencsei Pálról is, akinek éppen egy évvel ezelőtt, a farkasréti koszorúzás volt az utolsó nyilvános szereplése hirtelen bekövetkezett halála előtt.

Győr Béla, a Magyar Olimpia Akadémia főtitkára a hagyományőrzés fontosságáról beszélt; mint hangsúlyozta, nem elég csak az olimpiai bajnokokat és érmeseket számon tartani, de az összes olimpikonnak meg kell adni a tiszteletet. A következő években szeretnék feltérképezni az összes magyar olimpikon nyughelyét, azokról nyilvántartást és fényképet készíteni.

Ezt követően Győr Béla a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia nevében, Kárándyné Bódis Gyöngyi és Surányi Péter az olimpiai hagyományőrző egyesület nevében helyezett el koszorút Halmay Zoltán sírján. A megemlékezésen még részt vett a szombathelyi baráti kör részéről Bihátsi László és Gál Tamás, valamint a Csanádi Olimpiai Baráti Kört képviselve Budai Tibor.

(MOB-MOA/Gál László; Fotó: Gál Tamás)