Harmincegy sportág klasszisait díjazta a Nemzeti Versenysport Szövetség

Harmincegy sportág klasszisait díjazta a Nemzeti Versenysport Szövetség

2017. 02. 14.
Megosztás


Jutalmazással egybekötött évértékelőt tartott a 2016 decemberében megalakult Nemzeti Versenysport Szövetség. Az eseményen 2016-os teljesítményük elismeréseképpen 31 sportág 47 versenyzőjét, illetve csapatát díjazták. Dr. Mészáros János elnök szerint kifejezetten eredményes év volt a tavalyi, 2017 kapcsán pedig azt hangsúlyozta: népes delegációval vesznek részt a júliusi Világjátékokon, emellett sportágaik több hazai világversenyt rendeznek. A sportvezető köszönetet mondott a MOB-nak az eddigi támogatásért, együttműködésért. „2017 is az együttműködés jegyében telik majd” - emelte ki.

A díjátadón a versenyzők, edzők, sportági vezetők mellett részt vett a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, dr. Bartha Csaba és Fábián László sportigazgató; dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára; dr. Soós Ágnes, a Sportkórház, az OSEI főigazgató-főorvosa; Prof. dr. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora; Bóné Zoltán, az NVSZ főtitkára és dr. Bathó Ferenc, az EMMI gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára is.

A Nemzeti Versenysport Szövetség, mint a nem olimpiai sportágakat összefogó szervezet – törvényi kötelezettségének megfelelően – tavaly év végén vált ki a MOB-ból és alakította meg saját köztestületét. Az NVESZ első nagy rendezvényén az elmúlt évi világ- és Európa-bajnokságokon érmet nyert versenyzőket díjazták, köztük 11 világbajnokot és 16 Európa-bajnokot.

A szervezet vezetője, dr. Mészáros János kijelentette: az alapok lerakásának éve következik: „Óriási munka vár ránk. Megpróbáljuk ezt úgy kiépíteni, hogy maximálisan segítse a sportágak szakmai tevékenységét és eredményességét.”

A sportvezető örömtelinek nevezte, hogy ilyen sok sportágban ott vannak a magyarok a világ legjobbjai között, mint azt a tavalyi eredmények is bizonyítják.

A szövetséghez tartozó sportágak legfontosabb külföldi versenye az idén július 20. és 30. között Wroclawban sorra kerülő Világjátékok, amelyre túlnyomó részben már megtörtént a versenyzők kvalifikációja, és az elnök sikeres szereplést remél a magyar csapattól.

Dr. Mészáros János hozzátette: Magyarország idén több nem olimpiai sportágban is világversenyt rendez. Hazánk ad otthont például a 2017-es kick-box és szkander világbajnokságnak, a kendo és a búvár szövetség pedig Eb-t rendez, emellett több sportág világ és Európa-kupája is hazánkban lesz. A sportvezető szerint ezek a megmérettetések azért is fontosak, mert az érintett sportágakban több világ- és Európa-bajnokunk van, a hazai közönség előtt elért eredmények pedig még értékesebbek.

A MOB korábbi alelnöke köszönetet mondott a Magyar Olimpiai Bizottságnak az elmúlt négy esztendőben végzett közös munkáért, külön kiemelte Fábián László sportigazgatót és korábbi helyettesét, a ma főtitkári feladatokat ellátó dr. Bartha Csabát. A sportvezető hangsúlyozta, hogy a jövőben is szoros együttműködésre törekszik a hazai ötkarikás szervezettel.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében az elmúlt esztendő eredményeit méltatta, és a kormány támogatásáról biztosította a sportágak képviselőit, a Nemzeti Versenysport Szövetséget. Beszélt arról is, hogy a 2016-os eredmények bizakodásra adnak okot az idei, wroclawi Világjátékok előtt, az ottani eredményes magyar szereplésre. A sportpolitikus beszédében azt is megjegyezte, a 2020-as tokiói nyári olimpián több sportág is bemutatkozhat, amely eddig még nem szerepelt az ötkarikás játékok programjában; ilyen többek közt a karate is. Ezeket a sportágakat népszerűsíteni kell, fontos a tömegbázisuk növelése, és az edzőképzésre is nagy hangsúlyt kell fektetni - fejtette ki.

Az évértékelőn átadták dr. Leyrer Richárd, a nem olimpiai sportágak korábbi vezetője - egykori MOB-alelnök, kick-bock elnök - tiszteletére alapított sportvezetői díjat. Ezt Király István, a Magyar Kick-Box Szövetség alelnöke kapta, az elismerést az egykori sportvezető özvegye, Szabó Júlia adta át. A mesteredző a nemzetközi szövetség elnökségi tagja, az MKBSZ pointfighting szakágának vezetője. Klubja, a Halker-Király Team elnök-vezetőedzőjeként tanítványai 2016-ban 14 felnőtt Európa-bajnoki aranyérmet és 13 junior világbajnoki címet szereztek.

Az NVESZ által 2016-os eredményükért díjazottak:

Magyar Biliárd Szövetség: Tot Sándor Eb 3.
Magyar Búvár Szakszövetség: Kosina Gergő vb 1., Senánszky Petra háromszoros vb 1.
Magyar Darts Szövetség: Horváth Klaudia Eb 1.
Magyar Erőemelő Szövetség: Szabó Ágnes vb 1., Eb 2.
Magyar Fallabda Szövetség: Farkas Balázs U19 Eb 2.
Magyar Gó Szövetség: Markó Péter diák Eb 1., Pocsai Rita Eb 3.
Magyar Jet-Ski Szövetség: Kasza György vb 1., Vásári Ildikó Eb 1.


Magyar Karate Szakszövetség: Tadissi Yves Martial vb 2., Eb 3., világranglista 1., Sterck Laura vk 3.
Magyar Kendo Szövetség: Csabai Ferenc Eb 2., iaido Eb csapat (Vass Gergely, Várvizi Attila, Budavári Anita, Farkas Bálint) Eb 3.
Magyar Kick-box Szakszövetség: Veres Roland háromszoros Eb 1., Murvai Lívia Eb 1.
Magyar Kung-fu Szakszövetség: Varga János Eb 1.
Magyar Kutyasport Szövetség: Köffer Lajos Eb 1., Koris Edina Eb 1.
Magyar Lábtenisz Szövetség: Vaszil Krisztián vb 2.
Magyar Lábtoll-labda Szövetség: Tóth Gábor Eb 1., Kunics Réka Eb 1.
Magyar Modellező Szövetség: Berta András vb 1.
Magyar Motorcsónak Szövetség: Bodor Péter vb 2., Eb 2.
Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetség: Fábián Kristóf Eb 1., Földvári Judit Laura Eb 2.
Magyar Nanbudo Szövetség: Kovács Aletta vb 2., 3.
Magyar Nemzeti Autósport Szövetség: Szabó Krisztián Eb 1.
Magyar Országos Görkorcsolyázó Szövetség: Gardi Dominika junior Eb
Magyar Országos Horgász Szövetség: felnőtt válogatott nemzetek világbajnoksága vb 1., Eb 1.
Magyar Rádióamatőr Szövetség: László Károly rádiós tájfutás foxoring vb 1., Lászlóné Hornyai Piroska rádiós tájfutás sprint vb 1.
Magyar Repülő Szövetség: Ferinc Vince autogyro vb 1.
Magyar Sárkányhajó Szövetség: Dóri Balázs, Eb 1., 3., Schiewerth Nelli Eb 2., 3.
Magyar Sport Ju-jitsu Szakszövetség: Gálik Máté utánpótlás vb 1., Tereza Cordeiro de Souza vb 2.
Magyar Sumo Szövetség: Papp Arnold Eb 1., Sárkány Vivien Eb 1.
Magyar Szkander Szövetség: Kovács Péter Eb 3., Kőváriné Ivánfi Brigitta vb 3., Eb 2.
Magyar TáncSport Szövetség: Szupergirls vb 1., Eb 2.
Magyar Testépítő és Fitness Szövetség: Kiss Virág vb 1.


Magyar Torna Szövetség, aerobik szakág: Bali Dániel vb 2., Hegyi Dóra vb 2.
Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség: Karlowits Juhász Tamás Borneo Ultra Trail 1., Őrsi Anna Isoma 1000 mérföld 1., egyedüli nőként teljesítette a Goldsteig Ultrarace-t (642 km)

(NVSZ-MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)