Három magyar egység bejutott a csütörtöki fináléba

Három magyar egység bejutott a csütörtöki fináléba

2016. 08. 17.
Megosztás


Újabb négy számban selejteztek a kajak-kenusok a Lagoa Stadium vízén. K-1 500 méteren Kozák Danuta, K-2 1000 méteren a Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin páros és K-2 200-on a Tótka Sándor, Molnár Péter duó is sikerrel vette az előfutamokat és az elődöntőt, így bejutottak a csütörtöki fináléba. Hajdu Jonatán C-1 200 méteren a B-döntőben folytathatja.


Férfi K-2 1000 méteren az előfutamokból csak az elsők jutottak egyből a fináléba. A Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin kettős futamából a német Max Rendschmidt, Marcus Gross páros kimagaslott, így a magyarok egy jó pályát teljesítve biztosították helyüket az elődöntőben. Ott az erejüket jól beosztva a harmadik helyen célba érve jutottak be a csütörtöki fináléba.

„Belülről is nagyon keménynek tűnt – mondta Hufnágel. — Azt érzékeltem, hogy három hajó kilógott a mezőnyből, az ausztrál az olasz és a miénk, azt tudtam, hogy az iramot tudjuk majd tartani, akár a végén még robbantani is képesek leszünk. Gondoltam, hogy a továbbjutással nem lesz gond.”

Ceiner Benjámin azt mondta, hogy a döntőben tudna még ennél picivel keményebben is evezni, de már a középfutam sem volt egyszerű. „Ez olimpia, itt nincs könnyű sorsolás. Itt minden futam nehéz és mindig közel száz százalékot kell hozni” – hangsúlyozta.


C-1 200 méteren Hajdu Jonatán az előfutamában a második helyen, összesítve a harmadik legjobb idővel léphetett tovább az elődöntőbe. Ott csupán a negyedik helyet szerezte meg, és ez a B-döntőre volt elegendő.

„Belülről teljesen jónak éreztem, amit tudtam, amit otthon gyakoroltam, azt itt is megcsináltam – mondta Hajdu, hozzátéve, hogy nem igazán kedveli a szembeszeles pályát. – Otthon is tudtuk, ha ilyen lesz, akkor kicsit rosszabbul fog sikerülni a pályám. Az előfutamban kicsit szélcsend és hátszél volt, látszott, hogy jól sikerült. Ebben most ennyi volt” – nyilatkozta Hajdu, aki kicsit csalódott, hogy lemaradt az A-döntőről, de a B-ben győzni szeretne.


A magyar csapatba az utolsó pillanatba került be K-2 200 méteren a világbajnok Tótka Sándor, Molnár Péter duó. Ők az előfutamban egy második hellyel melegítettek, majd az elődöntő futamukat biztosan nyerve jutottak a fináléba. „Ennyire még nem élveztem soha versenyt, pedig már huszonkét éve versenyzem – kezdte boldogan Molnár Péter. – Minden egyes húzást élvezek, minden lélegzetvétel öröm, nagyon jól érezzük magunkat.”

„Nagyon várjuk már a holnapi futamot, teher nincs rajtunk, mivel a kényszerszünetünk miatt, ha lehet így fogalmazni, mi ezt az utat ajándéknak tekintjük. Mi már azzal elégedettek vagyunk, hogy a döntőbe jutottunk, nincs nyomás rajtunk” – tette hozzá Tótka, aki szerint hat, közte a magyar hajó is aranyesélyes a fináléban.

Az előző nap párosban olimpiai bajnok Kozák Danuta az előfutamát és az elődöntőt is megnyerve biztosan kvalifikálta magát a fináléba.

(MOB, fotók: MTI/Kovács Tamás)