Varga adam ej

Három sportág is dobogóra ért szombaton

2023. 06. 24.
Megosztás

A 3. Európa Játékok szombati versenynapján kajak-kenuban, sportlövészetben és taekwondóban született magyar érem – összesen 6.

A kajak-kenu 6 döntővel búcsúzott a 3. Európa Játékoktól. A hatból ötben a magyarok is megszerezték a jogot a fináléra. Női K-1 500m-en Gazsó Alida Dóra a táv első felében még csak a harmadik helyen haladt, a második 250-on a mezőny leggyorsabb 250 méterét teljesítette, de a dán Jörgensent már nem tudta beérni és ezüstérmes lett. Varga Ádám K-1 500 m-en rajt-cél győzelmet aratott, még az örökös nagy ellenfél, a portugál Pimenta sem tudott vele együtt haladni. Ádám az utolsó métereket már mosolyogva tette meg, és biztosan gyűjtötte be pályafutása első Eb-aranyérmét. Az aranyérmet Gyulay Zsolttól, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökétől, a K-1 500 méter szöuli bajnokától vehette át. „Ez az aranyérem jó alap arra, hogy a világbajnokságon, ezer méteren megszerezzem az olimpiai kvótát, sőt éremért, vagy akár az aranyéremért küzdjek” – mondta a célba érkezés után a parton. Kiss Ágnes C-1 500m-en végig tapadt az olimpiai érmes, világbajnok ukrán Luzánra és az Eb-címvédő spanyol Corberara, majd megszerezte a bronzérmet. C-1-500m-en az inkább az 1000m-es távon jeleskedő Adolf Balázs nem tudott beleszólni a legjobbak csatájába, 7. lett. A két mix 200m-es párosból a kajakos Lucz Anna, Vajda Bence 9., a kenus Nagy Bianka, Fekete Ádám a 4. helyen ért célba. A magyar kajak-kenu válogatott 1 arany-, 1 ezüst- és 3 bronzéremmel az éremtáblázat hatodik helyén végzett.

Varga adam gyulay zsolt ej
MOB-Média/Szalmás Péter

A sportlövőknél légfegyveres csapatversenyeket rendeztek és a férfi puskásoknál megszületett a sportág második aranyérme az Európa Játékokon: a Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István hármas bejutott a fináléba, melyben 16-2-re „lemosta" a horvát triót. A magyar női puskások a negyedik, a női légpisztolyosok pedig az ötödik helyen végeztek. A skeetlövőknél Pongrátz Bianka a 25. helyen áll az első nap után.

Hammerl pekler peni ej
Krakkó2023

Kiemelkedően szerepeltek a taekwondósok is Krynica-Zdrojban, ahol a sportág első női magyar világbajnoka, a 17 éves Márton Luana remekül menetelt az 57 kilósok között. A fiatal taekwondós belga és görög rivális legyőzése után az elődöntőben hátrányból fordított és a második és harmadik menet megnyerésével bejutott a döntőbe. Ott az olimpiai, világ- és Európa-bajnok brit Jane Jonestól 2-0-ra kikapott, így ezüstérmet nyert. Patakfalvy Luca az 53 kilósok súlycsoportjában szintén az elődöntőbe küzdötte magát, és bár a fináléba nem tudott bekerülni, a spanyol Alma María Perez Parradótól kikapott, a helyosztón meggyőző fölénnyel verte az izraeli Biana Lagert. Józsa Levente 68 kilóban kikapott a nyolcaddöntős mérkőzésén, és a vigaszágon sem folytathatta szereplését.

„Azt gondolom, hogy az a folyamatos fejlődés, amit versenyről-versenyre látunk a csapatban, az most újra megmutatta magát. Ez egy nagyon fiatal csapat, amelyben nagyon jó összhang is van, sok potenciállal, nagy büszkeség ezeknek a gyerekeknek az edzője lenni. Mindez megmutatja azt a karakterét a csapatnak, ami megmutatja, hogy Párizsban milyen kaliberű versenyzők lehetnek majd ott, milyen performanszra lehet majd számítani. A kvalifikáció szempontjából … Elsődlegesen most a Luanának a világbajnoki aranyérem után ezek most fontos pontok voltak ismételten, és egyre jobban nyílik neki a kapu a direkt kvóta irányába, a Luca inkább a selejtező irányába gondolkodik, de neki is fontos pontokat jelent ez az eredmény, tehát mindkét lánynak fontos eredmény ez a két dobogós helyezés. Tudták egy picit azt gyakorolni ma, hogy milyen rendezésben lesz az olimpia megtartva, ezzel nagyon-nagyon hasznos tapasztalatot szereztek ma a lányok” – mondta a meccsek után Galambos Bence, a válogatott edzője.

Taekwondo ej
MOB-Média/Tumbász Hédi

Kiváló gyakorlattal, a főbb elemeket hibátlanul bemutatva a hatodik helyen végzett szinkronúszásban a Fábos Léna Dalma, Götz Lilien, Hungler Szabina Mercédesz, Kecskés Kira Olimpia, Márialigeti Réka Julianna, Szórát Léna, Taksonyi Blanka, Uy Roxána Mercédesz összeállítású akrobatikus csapat Auscwitzban. A páros szabadprogram döntőjében a 11. hely jutott a magyaroknak Barbócz Blanka és Bastianelli Angelika jóvoltából.

Szinkronuszas ej
Magyar Szinkronúszó Szövetség

Sportmászásban a nehézségi számban tizedikként végzett Tusnády Nimród a tarnówi mászóköszpontban szombaton; a szemerkélő eső miatt jelentős halasztás előzte meg a viadalt. A versenyt pénteken 18-an kezdték meg, a hetedik helyen négyes holtverseny alakult ki – ebben volt a 19 éves magyar sportmászó is – így a fináléban nyolc helyett tizen szerepeltek. Ebben a számban az indulók biztosító kötél segítségével másznak, hat percük van arra, hogy minél magasabbra jussanak, és a fogások teljesítése alapján kapják a pontjukat, illetve azonos magasság elérése esetén az idő számít. A harmadikként mászó, olimpiai aspiráns Tusnády Nimród nem járt szerencsével, az út alsó szakaszán lecsúszott a keze az egyik fogásról, így hamar lesett, és nyolc pontjával tizedik lett. Győzött a francia Diego Fourbet 39 ponttal. A verseny legesélyesebb versenyzője – aki utolsónak indult – ugyanott hibázott, ahol a magyar fiú; a svájci – aki elsőként jutott be a döntőbe – a selejtező eredménye alapján előzte meg Nimródot és lett 9.

20230624 064 KRAKKO 2023 04 sportmaszas
MOB-Média/Szalmás Péter

Asztaliteniszben az olimpiai kvótáért küzdő Ecseki Nándor, Madarász Dóra duó a negyeddöntőben állt asztalhoz a Hutnik Arénában és kiváló játékkal, 3-0-ra legyőzte a Lubomir Pistej, Barbora Balazova szlovák duót. Később Madarász egyesben bejutott a nyolcaddöntőbe, miután 4-2-re legyőzte az ukrán Margarita Peszockát. Nagyváradi Mercédesznek ugyanakkor nem jött össze a bravúr a kínai származású, portugál Shao Jien ellen, aki 4-0-ra múlta őt felül.

Hungary Box 06
MOB-Média/Szalmás Péter

Ökölvívásban négy magyar volt érdekelt a szombati versenynapon és közülük három győzelmet aratott. Az 51 kilogrammban szereplő Bernáth Attila az izraeli David Alaverdiant, a nők 54 kilós kategóriájában érdekelt Lakotár Hanna a cseh Claudia Totovát, a 66 kilós Hámori Luca pedig a szintén cseh Marketa Tojnarovát verte pontozással és jutott ezzel a 16 közé. Akilov Pylyp számára ugyanakkor véget ért a viadal, miután óriási csatában, 3-2-es megosztott pontozással kikapott a szerb Vladimir Mironchikovtól.

A Team Hungary krakkói mérlege: 3 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzérem.

A részletes eredmények ide kattintva megtekinthetők.

(MOB-Média, MTI)