Hárommilliárd forintot kap 2020-ig a magyar korcsolyasport (VIDEÓVAL)

Hárommilliárd forintot kap 2020-ig a magyar korcsolyasport (VIDEÓVAL)

2013. 11. 20.
Megosztás

Az EMMI, a MOB és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) szerdán közös sajtótájékoztatót tartott a Gyakorló Jégcsarnokban.

Simicskó István, sportért és ifjúságért felelős államtitkár bejelentette, hogy hárommilliárd forintos támogatást kap az államtól 2020-ig a magyar korcsolyasport, amely az idén 200 millió forinthoz jut. Emellett azt is hangsúlyozta, hogy a sportágban dolgozó edzők közül három került be a kiemelten támogatottak közé, a versenyzők közül pedig négyen kaptak Magyar Sportcsillagok-ösztöndíjat.
Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke a szövetség átalakított szervezeti felépítéséről, illetve a létesítményfejlesztési koncepcióról beszélt, s külön kiemelte, hogy szükségük lenne a mostaninál megfelelőbb sportorvosi háttérre. Példaként a kanadai válogatottat említette, ahol kis túlzással egy versenyző felkészítésére fordítanak annyit, mint nálunk egy egész válogatottra.

"Az elnökség összetételét megújítottuk, s az új alapszabályban rögzítettük, hogy a MOKSZ olimpiai ciklusokban gondolkodjon, korábban ugyanis ez nem így volt" - mondta Kósa Lajos.
"Ez természetesen azt jelenti, hogy a jövő februári szocsi játékok után tisztújításra kerül sor a szövetségben."

Az elnök azt mondta, Debrecenben és Jászberényben már megkezdődött a korcsolyázásra alkalmas létesítmények fejlesztése, Győrrel, Kecskeméttel és Péccsel pedig már tárgyalnak hasonló tervekről.

"A célunk az, hogy a központ, azaz Budapest mellett kialakuljon négy-öt nagy vidéki bázis" - jelentette ki Kósa Lajos.

Az elnök a műkorcsolyázók sikertelen olimpiai kvalifikációja kapcsán úgy nyilatkozott, infrastrukturális és személyi okok miatt nem sikerült kvótát szerezniük a magyar versenyzőknek, de reményeik szerint a 2018-as játékokon már ott lesznek majd a műkorcsolyázók és jégtáncosok.

"A rövidpályás gyorskorcsolyázóink a megszerezhető tíz kvótából nyolcat begyűjtöttek, de a férfi váltót ért, szerintünk méltánytalan bírói ítéletekkel kapcsolatban még vannak terveink" - mondta Kósa Lajos, majd az MTI kérdésére azt válaszolta, szabadkártyát igényelnek a nemzetközi szövetség (ISU) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bevonásával arra hivatkozva, hogy a férfi váltót jogtalanul büntették sárga lappal a másfél héttel ezelőtti torinói világkupán. A stafétának a szankció miatt szinte minden esélye elszállt az indulási jog megszerzésére, múlt hétvégén, a kolomnai vk-n ugyanakkor majdnem sikerült megszerezni a kvótát, a B döntőben azonban - a kínaiak szabálytalan manővere miatt - hetedikként zártak a magyarok, így nem lehetnek ott Szocsiban.
Medvegy Iván a MOB szakmai főmunkatársa elmondta, hogy Londonban prezentálta a MOB a sportágak fejlesztési koncepcióját, és immár kijelenthető, hogy alig több, mint egy évvel utána jól haladnak a sportágak. Az állam a koncepció megvalósításához az anyagi feltételeket biztosítja, amiért külön köszönet jár. A MOB célja, hogy több ezer, több tízezer gyerek kezdjen el sportolni.

A szerdai sajtótájékoztatón Bálint Csaba sportigazgató a "Gyere korizni!" elnevezésű utánpótlás-program részleteit ismertette. Elmondta, a céljuk minél több helyszínen minél több gyerekkel megismertetni a korcsolyasportot, így hosszú távon megfelelő, stabil utánpótlásbázist tudnának kialakítani.
„A 4-7 éves korosztályt szólítjuk meg a programban, amely Budapesten, Szegeden és Miskolcon már működik" - tette hozzá.
Az utánpótlás program vezetői - Dohány Andrea és Engi Klára - mint sportolók és mint utánpótlás és versenysport edzők is sokszor bizonyították már rátermettségüket, elhivatottságukat.

Darázs István a gyorskorcsolya ágazati igazgatója beszélt a rövidpályás gyorskorcsolya utánpótlás 1998 óta működő rendszeréről, a sportiskolákkal meglévő és fejleszteni kívánt együttműködésekről, valamint a válogatott legutóbbi kvalifikációs eredményiről adott tájékoztatást.A sajtótájékoztatón megjelentek az olimpiai kvótákat megszerzők közül Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor és Béres Bence (rövidpályás gyorskorcsolyázók) és Nagy Konrád (gyorskorcsolyázó), aki 1500m-en jelenleg a 31. helyen várja a kvalifikáció befejeztét. (40-en indulhatnak az olimpián ezen a távon)

A sajtótájékoztató befejeztével a média képviselője megtekintették a Gyere Korizni ! program keretében miként sikerül a gyerekeknek elsajátítaniuk a korcsolyasport alapjait.(Fotók: Kovács Anikó)