Hatalmas lépés London felé, két gólos siker Macedónia ellen

Hatalmas lépés London felé, két gólos siker Macedónia ellen

2012. 04. 06.
Megosztás

Két góllal verte Macedóniát, így győzelemmel nyitotta a göteborgi olimpiai selejtezőt a magyar férfi válogatott.

Többezer fanatikus macedón szurkoló színesítette a göteborgi Scandinavium Aréna összképét, mellettük a magyarok kisebbségben voltak a csarnokban. Az olimpiára jutás szempontjából kulcsfontosságú találkozó elején aztán mindez nem látszódott, mert Mocsai Tamás góljával mi vezettünk.
Már a kezdetektől hatalmas harc és birkózás folyt a pályán, ebből Mojszoszki góljával a macedónok jól jöttek ki, de mi még jobban: kettős emberhátrányban Gulyás találta be (2-1).
Később Császár is felavatta Risztovszkit, de a túloldalon Mojszoszkival nem tudtunk mit kezdeni, miközben Lazarovra figyeltünk, ő háromszor volt eredményes, de a legnagyobb macedón sztár találatával már 4-3 volt oda. Katzirz góljára ismét Lazarov felelt, később a beálló Sztojlovot sem tudtuk tartani, a 10. percben 6-4-re vezetett a balkáni csapat. Mi nem tudtunk élni emberelőnyünkkel, hosszabb gólszünet után Mocsai volt ismét eredményes, de ez is csak a pillanatnyi szépítéshez volt elég, mert Mojszoszki negyedik lövését is gólra váltotta (6-7).
Több támadásbeli hiba miatt egyenlíteni nem tudtunk, Lazarov hétméteresből is betalált, de a nagyobb gondot az jelentette, hogy a macedónok védekezése ellen gyakran tanácstalannak mutatkoztunk. Mirkuloszki góljával a 18. percben már hárommal ment az ellenfél, de Mocsai Lajos időkérése után Iváncsik egy szép ejtéssel faragott a hátrányból (7-9).
Laluskát húsz perc alatt már másodszor állították ki a spanyol bírók, de Gulyás ismét emberhátrányból lőtt gólt, Fazekas belelendült a védésbe, majd a Pérez végre kiegyenlített, majd harmadik góljával fordított is (11-10).
Ettől megzavarodtak a macedónok, két eladott labdából Iváncsik két gólt szerzett, így először vezettünk két góllal (13-11). A félidő utolsó perceiben újra kiegyenlítetté vált a játék, de az előnyünk a szünetig megmaradt.

A második játékrész egyből egy sikeres macedón hétméteressel kezdődött, már korábban is látszódott, hogy az ellenfél játéka Mojszoszkin és Lazarovon alapul. Nálunk továbbra is aktív volt Gulyás, majd Krivokapics egy tőle megszokott bombával növelte a fórunkat, miközben Fazekas továbbra is jól érezte a szélről jövő macedón lövéseket. A macedónok viszont csak nem akartak leszakadni, beállóból továbbra is tarthatatlanok voltak, ám Császár duplázni tudott, így a 40. percben már 19-16-ra vezettünk.
Ezt követően a két egykori csapattárs, Lazarov és Pérez gólpárbaja következett, majd hatalmas fizikai harc kezdődött, amit látszólag jobban bírtunk, a macedónok fáradni és ötlettelenné válni látszódtak.
Négy góllal, 21-17-re is vezettünk már, amikor Lazarovék elkezdtek felzárkózni, de ez csak ideig-óráig tartott: védelmünk jól zárt, Zubai révén pedig beállóból is betaláltunk (23-20).
A macedón rohamok, főleg jobbszélről nem csillapodtak, de a Fazekas helyére beállt Mikler két bravúrral nyitott, Krivokapics és Császár góljaival pedig újra elléptünk (25-22).
Az utolsó öt percre is maradt még izgulnivaló, mert bár a macedónok akárhogy erőlködtek, nem tudtak két gólnál közelebb jönni, játékukban mindig benne volt a gól. Két perccel a vége előtt Lékai fölé lőtt labdája után Macedónia az egyenlítésért támadhatott, kiállították Zubait is, Gulyás megsérült, de hősiesen tartottuk magunkat – Harsányi beállt, és azonnal gólt lőtt (28-26).
Ez pedig nemcsak győzelmet, hanem valószínűleg olimpiai kvótát ért, a spanyol bírók lefújták a meccset, boldog magyarok özönlötték el a pályát. Folytatás Brazília ellen.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány:
- Természetesen boldogok vagyunk, hiszen nagy csatában sikerült a végjátékban a magunkra javára eldöntetnünk egy rendkívül fontos mérkőzést. A védelmünk jól működött, bár az első félidőben rendkívül sokszor kényszerültünk emberhátrányban játszani. Mindenki hozzáadta a győzelemhez a maga jó teljesítményét, nagyon büszke vagyok a csapatomra. Mostantól a brazilok ellen készülünk, hiszen rendkívül fontos és nehéz csata lesz a szombati is.

Császár Gábor:
- Nagyon örülök a sikernek. A macedónok elleni győzelem jó alapot ad, hogy nyugodtan készülhessünk a brazilok ellen. Természetesen még nem értük el, amit akartunk, szombaton sem hibázhatunk.

Zvonko Sundovszki, macedón szövetségi kapitány:
- Annyi hibát követtünk el a magyarok ellen, ami két meccsre is sok lenne, a tudásunknak csupán hatvan százalékát nyújtottuk. Az olimpiai kvalifikáció rendkívül nehézzé vált számunkra, ehhez a svédek ellen bravúrt kell elérnünk.

Kiril Lazarov:
- Gratulálok a magyaroknak, rendkívül jól felkészültek a támadójátékunkból, emiatt tudtuk csupán a tudásunk töredékét nyújtani. Csalódottak vagyunk, hiszen az első mérkőzésre mi is rendkívül sokat készültünk.

Férfi olimpiai selejtező, 2. csoport, Göteborg:
MAGYARORSZÁG-MACEDÓNIA 28-26 (15-13), Játékvezetők: Raluy, Sabroso (spanyolok).
MAGYARORSZÁG: Mikler, Fazekas (kapusok), Ancsin, Császár 5, Gulyás 5 (1), Harsányi, Iváncsik 2, Katzirz 2, Krivokapics 3, Laluska, Lékai, Pérez 6, Putics, Mocsai 2, Schuch, Zubai 1
MACEDÓNIA: Angelov, Risztovszki (kapusok), Alusovszki, Angelovszki, Dimovszki 2, Jonovszki, F. Lazarov, K. Lazarov 7 (3), Manaszkov 1, N. Markoszki, V. Markoszki, Mirkulovszki 5, Mitkov, Mojszoszki 5, Mojszovszki 4, Sztojlov 2
Kiállítások: 14, ill. 8 perc Hétméteresek: 1/1, ill. 3/3
SVÉDORSZÁG-BRAZÍLIA 25-20 (12-10)


További eredmények:
1. selejtező-csoport (Alicante):
Lengyelország-Algéria 28-27 (11-13)
Spanyolország-Szerbia 30-27 (11-10)

3. selejtező-csoport: csoport:
Horvátország-Japán 36-22 (16-14)
Izland-Chile 25-17 (13-8)


A szombati program:

2. selejtező-csoport:
13:45 Brazília-Magyarország
16:05 Macedónia-Svédország

1. selejtező-csoport (Alicante):
17:30 Szerbia-Lengyelország
20:15 Algéria-Spanyolország

3. selejtező-csoport (Varasd):
Április 7., szombat:
16:00 Chile-Horvátország
20:15 Japán-Izland

Már résztvevők:
Nagy-Britannia (rendező), Franciaország (világbajnok), Dánia (Európa-bajnok), Tunézia (Afrika-bajnok), Argentína (Pánamerika Játékok-győztes), Dél-Korea (Ázsia-bajnok)

Kézilabda mérkőzések a televízió szombati műsorán

2012. 04. 07. Férfi olimpiai selejtező, 2. forduló
13:45 Brazília–Magyarország m1, SportKlub 17:30 (felv.)

2012. 04. 07. Női Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó mérkőzés
16:00 Győri Audi ETO KC–C.S. Oltchim Rm. Valcea (román) DIGI Sport

2012. 04. 07. Férfi olimpiai selejtező, 2. forduló
16:00 Macedónia–Svédország SportKlub

(Forrás: kezi.hu)